Ovülasyon yani daha çok bilinen adı ile yumurtlama, kadınların mestrual döngülerinin bir parçası şeklinde tanımlanabilmektedir. Yumurtlama dönemi içerisinde ya da doğurganlık penceresi denen zaman diliminde cinsel ilişkiye girilmesi hamilelik olasılığını arttırırken yumurtlama dönemi dışında hamile kalabilme ihtimalinin ise az da olsa var olduğu bilinmektedir. Bu nedenle yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı diye merak eden ve bu konu hakkında kesin bilgiler edinmek isteyen kadınlara yumurtlama döneminden önce ve sonra hamile kalma olasılıkları ile alakalı biraz daha detaylı bilgi verilebilir.
Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır mı?
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı sorusuna yanıt olarak bilimsel veriler üzerinden açıklama yapabilmek mümkündür. İlk olarak yumurtlama döneminden hemen sonra cinsel ilişkiye girilmesi durumunda hamile kalma olasılığının devam ettiği söylenebilir. Zira yumurtanın yumurtalıklardan salındıktan sonra ortalama 24 ila 36 saat yaşıyor olması, ölmeden önce sperm ile buluşması halinde hamile kalınmasına sebebiyet verecektir. Bunun yanı sıra spermin vücut içerisinde 5 güne kadar canlı kalabiliyor olması, cinsel ilişkiden sonraki 5 gün boyunca hamile kalma olasılığını da devam ettirmektedir. Bu da yumurtlamadan 2-3 gün sonra dahi hamile kalınmasını sağlayabilmektedir.
Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalma Olasılığı Ne Kadardır?
- Yumurtlama döneminden 5 gün kadar önce %1
- 4 gün önce %11
- 3 gün önce %15
- 2 gün önce %20
- 1 gün önce %26
- Yumurtlama günü geldiği zaman %15
- Yumurtlama gününün 1 gün sonrası %9
- Yumurtlama gününün 2 gün sonrası %5
- Yumurtlama gününün 3 gün sonrası %0
Yumurtlama Günümü Nasıl Hesap Edebilirim?
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı sorusunu yukarıdaki gibi yanıtladıktan sonra yumurtlama gününü hesap etmeyi bilmeyen ve bu konuda yardıma ihtiyaç duyan kişilere de bazı açıklamalarda bulunulabilir. Buna göre yumurtlama günü aşağıdaki şekillerde hesaplanabilir.
Belirtileri Takip Etme
Servikal mukusun detaylıca incelenmesi, rahim ağzının yüksekliğinin ölçülmesi, gebelik testinin uygulanması ve bazal vücut ısısına bakılması yumurtlama gününü hesaplayabilmek için denenebilecek bazı yöntemler içerisindedir.
Yumurtlama Takvimi Oluşturma
Kadınların gelecek olan regl dönemlerinden 14 gün kadar önce yumurtlamaya başlamaları bilinen genel bir bilgidir. Örneğin, düzenli regl dönemi geçiren ve ortalama 34 günlük bir menstrual döngüye sahip olan kadınların menstrual döngülerinin yirminci günü geldiği zaman yumurtlamaya başladıkları söylenebilmektedir. 34 günlük menstrual döngü yerine 20 günlük menstrual döngüye sahip kadınlar da diğer kadınlara göre 10 gün daha erken yumurtlayarak menstrual döngülerinin 10. gününde yumurtlama eylemini gerçekleştirir.
Yumurtlama Ayda Bir Kez mi Gerçekleşir?
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı sorusu ile birlikte kadınların kafalarını kurcalayan bir diğer soru da yumurtlamanın ayda yalnızca bir kez olup olmadığıdır. Bu konu ile ilgili olarak bir ay içerisinde bir kereden daha fazla yumurtlamanın gerçekleşmesinin mümkün olduğu söylenebilmektedir. Bu da hamile kalınması durumunda çift yumurta ikizlerinin dünyaya gelmelerini sağlamaktadır. Yapılan pek çok araştırma da, dünyada yaşayan kadınların yaklaşık %1 ila %3’ünün çift yumurta ikizleri dünyaya getirdiklerini göstermektedir.
Doğurganlık Penceresi Nedir?
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı sorusunu yanıtladıktan sonra bugün pek çok yerde adını duymaya başladığımız ve yukarıda da bahsi geçen doğurganlık penceresinden de bahsedilebilir. Doğurganlık penceresi en basit hali ile ay içerisinde sonlanan ve çoğu zaman yumurtlama günü geldiğinde biten 6 günlük bir süreci kapsamaktadır. Yapılan araştırmalar da hem sperm hem de yumurtanın söz konusu süreç içerisinde canlılıklarını en üst düzeyde koruduğunu göstermektedir. Doğurganlık penceresine göre yumurtlama gününün bitişinden sonra 3 günlük dönem içerisinde hamile kalma ihtimali oldukça yüksektir. Buna ek olarak özellikle düzenli olarak adet gören kadınların doğurganlık penceresi içerisinde tek bir ilişkiye girmeleri halinde dahi %90 ihtimalle hamile kaldıkları da bilinmektedir.
Merhabalar 30 mart ilk adet gunum.21 nisanda iliskiden istem disi kacamak oldu hamile kalma ihtimali ne derece bilgilendirir misiniz.
Gelecekteki adet tarihini tahmini hesaplayarak ondan 14 gün önceye gelip o sekilde bebek istemeniz gerekiyor. Mesela sen geçen ay atıyorum 28 mayısta adet gördün. Bidahaki adet gunun 20 haziran ise 20-14= 6
Yani 6 haziran ovulasyon günün.
merhaba bu gün son adetinim 15. günü ve korunmasız ilişkiye girdik normalde dongum 23 -25 gün sürüyor hamile kalma şansım nedir acaba