Yumurta çiçeği, yumurta gibi şirin ve dekoratif beyaz meyveye sahip bitkidir. Patlıcan çiçeği, süs patlıcanı, yumurta ağacı olarak da bilinir. Her bir salkımında büyük, beyaz ve sert çekirdekli meyve bulunan tropikal bir bitkidir. Bahçe ve teras gibi alanlarda süs bitkisi olarak kullanılabilir. Yumurtası olgunlaşmadan önce, mor yapraklı, ortasında sarı başçıkları bulanan çiçekler açar. Anavatanı Asya’ dır.
Top patlıcana benzemesinden dolayı patlıcan çiçeği adını alan yumurta çiçeği, makarna ve et yemeklerinde kullanılabilen, yenilen bir meyvedir. Ekim zamanı Şubat – Mayıs ayları arasıdır. Yapısında, kalsiyum, fosfor, lif, potasyum, A ve C vitamini bulunur. Meyvesi çiğ tüketilmemelidir. Olgunlaşmamış bir patlıcan içinde bulunan, solanin maddesi zehirlenmeye neden olabilecek bir maddedir. Meyvenin çiğ tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına yol açar. Beyaz renkten, altın sarısına doğru renginin değişmesi olgunlaştığı anlamına gelir. Yumurta çiçeğinin, içeriğinin mineral ve bileşenler açısında zengin olması, sağlığa bir çok desteği olmaktadır. Yumurta çiçeğinin faydalarını sıralayacak olursak;
- Cilt sağlığına etkisi vardır. Özellikle kış mevsiminde kurumaya eğilimli cilt için, nemlendirici etkisi vardır. Kıyılmış şekilde, bal ile birlikte karıştırıp yüze maske olarak uygulandığında bu etkiyi sağlar.
- Yaşlılık belirtisi veya cilde yerleşmiş kırışıklıkların giderilmesini sağlar.
- Saç sağlığı için etkilidir. İkiye bölünmüş şekli ile saç dipleri ovulduğunda, saç köklerini güçlendiren bir faydası olacaktır. Saç derisi sağlığı ve saçların parlaklığın için de etkilidir.
- İçeriği lif kaynaklı olduğundan, şeker hastalıkları için etkilidir. Glikoz emiliminin kontrol edilmesini sağlar.
- Yumurta çiçeği, hücre zarlarını koruyan, bir hücreden diğerine mesaj trafiğini kolaylaştıran özelliği ile, hafızayı güçlendiren bir etkiye sahiptir.
- Vücuttaki fazla demirin dışarı çıkarılması yumurta çiçeğinin faydaları arasındadır.
- Diyet için sağlam bir müttefiktir. İçeriğindeki yüksek su oranı, tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olur.
- Mide ve bağırsakları uyarıcı etkisi ile, sindirim hızlandıran bir fayda sağlar.
- Antibakteriyel yeteneği, kesik ve yaralar için risk oluşturan bakterileri yok eder.
- Kan basıncını kontrol altına alır, kolesterol seviyesini düşürür. Kalp ve damar hastalığı riskini azaltır.
- C vitamini bakımında zengin yapısı, kanser riskini düşürür. Kanserojen hücreleri engelleyici bir etki gösterir.
- Bileşenlerindeki potasyum ve kalsiyum, kemiklerin sağlığını korur.
- C vitaminin varlığı, bağışıklık sistemi için pozitif bir etkendir. Mikrobik ve viral etkenler için caydırıcı bir etkiye sahiptir.
- Karaciğerin sindirim için ürettiği safranın, üretim miktarını arttrır.
- Alkali besinler arasına alabileceğimiz yumurta çiçeği, bu özelliği ile vücudun pH dengesini asidik olmaktan kurtarır. Asidik reflünün tedavisinde etkilidir.
- Uyku sorunları yaşayanlar için de faydalı olduğu bilinmektedir.
- Siğil gibi, ciltte bulanan çirkin olabilecek görüntülerden kurtulmaya yardımcı olur. Siğil olan bölgeye kesilen bir parçasının sarılması, Her gün birkaç saat uygulanan bu yöntemin işe yaradığı gözlemlenmiştir.
- Yenildiğinde anlık enerji sağlar, kabızlık giderici bir etkiye sahiptir.