Yeni bir çalışma, depresyonun tedavisi için etkili bir ilaç alternatifi olabileceğini düşündürmektedir: Yoğurtta bulunan probiyotik bakteriler.
Araştırmacılar, canlı kültürlü yoğurtta bulunan Lactobacillus “arkadaş canlısı” bakterilerin, bağırsaklarda bulunan mikroorganizmaların bağırsak mikrobiyomilerini değiştirerek farelerde depresif-benzeri davranışı tersine çevirdiğini buldular.
Araştırma yazarları – Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden – probiyotiklerin insanlar için aynı şeyi yapabilmesinin mümkün olduğuna inanıyorlar.
“Bu tür bir araştırma için büyük umut, sadece mikrobiyom ile oynayabileceğimiz zaman karmaşık ilaçlarla ve yan etkilerle uğraşmaya ihtiyacımız olmamasıdır” (Beyin Merkezinden doktora araştırmacısı Alban Gaultier) diyor.
“Diyetinizi değiştirmek, aldığınız bakterileri değiştirmek, sağlığınızı düzeltmek ve ruh halinizi değiştirmek büyülü olurdu” diye ekliyor.
Artan sayıda çalışma, bağırsak mikrobiyomunun akıl sağlığında önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Örneğin, 2014 yılında yayınlanan araştırmalar, dost bağırsak bakterilerinin bolluğunu arttıran probiyotiklerin , yetişkinlerde kaygı ve stresin azaldığını bulmuştur.
Düşük Lactobacillus Seviyeleri Farelerde Depresyon Benzeri Semptomlara Yol Açtı
Bu son çalışma Gaultier dergisinde yayınlandı ve ekip, bağırsak mikrobiyomunun depresyonda bir rol oynayıp oynamadığını belirlemek için çalıştı .
İlk olarak, araştırmacılar, strese maruz kalmadan önce ve sonra farelerin bağırsak mikrobiyomunu analiz ettiler. Gaultier, “Stresli olduğunuzda, depresyona girme riskinizi artırırsınız ve bu, uzun zamandır bilinir.”
Ekip, stresin kemirgenlerin bağırsaklarında Lactobacillus’un kaybına yol açtığını ve bunun da depresyon benzeri semptomların başlamasına yol açtığını tespit etti.
Daha ileri araştırmalar, bağırsaktaki Lactobacillus düzeylerinin, kynurenin adı verilen bir kan metaboliti seviyesini etkilediğini ve önceki çalışmaların depresyon gelişimiyle ilişkili olduğunu ortaya koymuştur .
Bu çalışmada, farelerde Lactobacillus seviyeleri azaldığında, kynurenin seviyeleri artmış ve bu da depresyon benzeri semptomların gelişmesine yol açmıştır.
Beyin İmmünoloji ve Glia Merkezi’nden de ortak yazar Ioana Marin “Bu, farklı deneyler ve mikrobiyom profilleri olarak adlandırdığımız farklı ortamlarda gördüğümüz en tutarlı değişikliktir,” diyor. “Bu tutarlı bir değişimdir. Lactobacillus seviyelerinin doğrudan bu farelerin davranışları ile ilişkili olduğunu görüyoruz.” dedi.
Lactobacillus Takviyesi Depresyon Benzeri Semptomları Tersine Çevirdi
Bir çalışma 3 hafta boyunca kemirgenlerin Lactobacillus seviyeleri kaydediliyordu, aynı zamanda depresyon benzeri semptomlar da tersine döndü.
Bu bulgular, diyette Lactobacillus’un dahil edilmesinin, kynurenin seviyelerini artırarak depresyonu tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu göstermesine rağmen, araştırmacılar bu teoriyi doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.
Marin, “Bu metabolit, kynureninin davranışları nasıl etkileyebileceğinden söz eden hayvan modellerinde biraz çalışma olmuştur” diyor. “Bildiğimiz inflamasyonla ürettiğimiz, depresyonla bağlantılı bir şey. Ama hala soru şu: Nasıl? Bu molekül beyni nasıl etkiler? Bu süreçler nelerdir? Bu, almak istediğimiz yoldur.”
Bu arada, araştırmacılar diyetlerinde yoğurt da dahil olmak üzere depresyon hastalarında hiçbir zararı olmadığını söylüyor. Ancak, bu bireylerin doktorlarıyla konuşmadan herhangi bir ilacı bırakmaması gerektiğini vurgulamaktadırlar.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316284.php