Tahin, susam bitkisinin tohumlarının işlemden geçerek ezilmesiyle elde edilir. Bunun için önce tohumlar kabuklarından arındırılır, sonra kabukları ayrılmış tohumlar kavrulup ezilir. Böylece yağ oranı yüksek ve akışkan tahin elde edilmiş olur.
Susam (Sesamum indicum) tohumları sadece tahinde kullanılmaz, bu tohumlar ayrıca simit ve çöreklerde hatta bazı tavuk ve et yemeklerinde baharat olarak kullanılır.
Susam bitkisinin meyveleri kapsül şeklindedir ve bu meyvelerin içinde çok sayıda tohum bulunur.
Tahin hem kahvaltılarda pekmezle birlikte hem kurabiye gibi tatlılarda hem de yemeklerde olmak üzere farklı şekillerde tüketilmektedir.
Kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, potasyum, çinko ve bakır gibi minerallerin yanında A, B9 (Folik Asit), B3 (Niyasin), B6 ve E vitaminlerini de içermektedir.
Tahinin Faydaları
- Tahin omega 3 ve omega 6 içermektedir. Omega 3 ve omega 6 vücutta sentezlenemediği için dışarıdan alınması gereken doymamış yağ asitleridir.
- Çeşitli metabolik süreçler sonucunda oluşan ve serbest radikaller adı verilen potansiyel kanserojen moleküller doymamış yağ asitlerince etkisiz hale getirilir. Bu nedenle doymamış yağ asitleri içeren besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
- Ayrıca doymamış yağ asitleri kalp sağlığı için önemli bir kaynaktır. Tansiyonu dengeler ve kalp sağlığını destekler.
- Omega 3 hakkında detaylı bilgi için şu yazımızı da inceleyebilirsiniz; Omega 3 Faydaları
- Protein bakımından zengindir. Bu nedenle vegan veya vejetaryen beslenen bireyler diyetlerinde protein kaynağı olarak tüketebilirler. Ayrıca spor yapan kişiler, kaslarına destek olması amacıyla protein ihtiyaçlarının bir kısmını tahinden sağlayabilir.
- İçerdiği kalsiyum ve potasyum yardımıyla kemik sağlığını korumada destekleyicidir. İlerleyen yaşla birlikte azalan kemik yoğunluğunu arttırmada yardımcı olur. Bunun yanında kadınlarda menopoz sonrasında sık rastlanan osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır.
- Bakır içermesiyle romatizmal rahatsızlıkların riskini ve şiddetini azaltır.
- Çinko ise cilt sağlığını korumada destek sağlar ve yaraların iyileşmesinde etkilidir.
- Karbonhidrat bakımından zengin olmasıyla enerji verir.
- Bulundurduğu mineraller sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
- Kan yapımında demir önemli bir mineraldir. Tahin, içerdiği demir sayesinde anemi gibi rahatsızlıklarda önemli bir destekleyici görev yapar.
- Tahin, lifli bir gıda olmasıyla sindirim sistemini destekler ve yormaz.
- Safra taşlarını düşürmede ve bronşit gibi rahatsızlıklarda yardımcı olur.
- Çocuklarda beyin ve zekâ gelişimini etkiler.
Tahinin içerdiği vitaminlerin faydalarını daha detaylı olarak öğrenmek için şu başlıklarımızı inceleyebilirsiniz.
Tahinin Zararları:
- Tahinin ana maddesi susamdır. Mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin olmasıyla beraber susam alerjisi özellikle çocuklarda oldukça yaygın. Susam alerjisinin belirtileri arasında baş dönmesi, ishal, kusma, kaşıntı, öksürük, hapşırık, burun akıntısı gibi rahatsızlıklar vardır. Çocuğunuzda susam alerjisi olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurun.
- Karbonhidrat bakımından zengin olması nedeniyle şeker hastaları tahini dikkatli tüketmelidir.
- Fazla tüketildiğinde sağlıksız bir şekilde kilo alımına sebep olur.
- Böbrek rahatsızlığı bulunan kişilerin tahin tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
- İçerdiği yüksek miktardaki protein sayesinde sağladığı birçok faydanın yanında, protein ile ilgili problem yaşayanlar (sindirimi gibi) için sorun teşkil edebilir. Bu durumda doktora danışılmadan tüketilmemelidir.
Uyarı: Tahin her ne kadar sağlığa faydalı olsa da gereğinden fazla tüketilmesi çeşitli rahatsızlıklara yol açacağından, gereğinden fazla tüketmemenizi öneririz.