Son zamanlarda adını çok daha fazla duymaya başladığımız şifalı bitkilerden birisinin de Stevia bitkisi olduğu söylenebilir. Ülkemizde daha çok şeker otu adı ile tanınan bu bitki, özellikle internet ortamında Stevia bitkisi faydaları adı altında her gün çok sayıda kişi tarafından araştırılmaya devam edilmektedir. Bu bağlamda merak edenler için şeker otu yani Stevia bitkisinin özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse ilk olarak bu bitkinin aslında zaten uzun yıllardır Brezilya ve Paraguay gibi ülkelerde yoğun şekilde kullanıldığı dile getirilebilmektedir. Güney Amerika’nın bu ülkelerinde doğal bir tür tatlandırıcı yerine geçen Stevia bitkisi, Türkiye’de ise yeni yeni bitkisel tedavi yöntemleri arasına girmeye başlamış ve yapılan çok sayıda araştırma ile etkisini gün geçtikçe daha fazla kanıtlamıştır. Tüm bu bilgilerden sonra halen Stevia bitkisi faydaları konusunda yeterli bilgisi bulunmayan kişilere de bu mucizevi bitkinin en bilinen yararları üzerinden kısa kısa örneklendirmeler yapılabilir.
Stevia Bitkisi Faydaları Nelerdir?
Doğal tedavi yöntemleri arasında son yıllarda daha çok ön plana çıkmaya başlayan Stevia bitkisi faydaları aşağıdaki gibidir. Stevia bitkisi ile,
- Cildin beslenmesi sağlanabilir.
- Daha sıkı bir cilde sahip olunabilir.
- Kırışıklıkların giderilmesi sağlanabilir.
- Genel bir cilt bakımı yapılabilir.
- Sivilce problemleri iyileştirilebilir.
- Sivilce izleri yok edilebilir.
- Şeker hastalığının belirtileri en aza indirilebilir.
- Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilerin tansiyonlarını dengede tutmaları mümkün olabilir.
- Kabızlık problemleri giderilebilir.
- Depresyon sorunu yaşayan kişilerin ruh halleri düzeltilebilir.
- Sinirlilik hali giderilebilir ve kişilerde rahatlama sağlanabilir.
- Bağırsak ile mide florası korunabilir.
- Vücudun asit alkali dengesi olması gereken seviyede tutulabilir.
Stevia Bitkisi ile İlgili Ek Bilgiler
Stevia bitkisi faydalarından söz edildikten sonra sıfır kalori içeren bir bitki olması ve sayısız yararı ile şeker otunun pek çok bilim adamı tarafından asrın bitkisi olarak tanımlandığı da bilinmektedir. Dünyada yaygın olarak tercih edilen bu bitkinin 2017 yılı itibariyle yaklaşık 5 milyar doların üzerinde bir pazarının bulunduğu da ayrıca söylenebilmektedir.
Tamamen doğal şekillerde toplanan Stevia bitkisi, fabrikalarda birkaç işlemden geçirilerek normal haline nazaran 300-400 kat daha şekerli bir hale dönüştürülebilmektedir. Bu özelliği ile Stevia bitkisi, günümüzde doğal bir tatlandırıcı olarak birçok ülkede tercih edilmektedir. Sigarayı bırakmak isteyenlere de tavsiye edilen bir bitki olan Stevia bitkisi, nikotin isteğini azaltması sayesinde sigara bağımlılarının en büyük destekçilerinden birisi haline gelebilir. Yenildiği zaman dilde bulunan tat alma hücrelerine sanki çok aşırı şekerli bir bitkiymiş gibi hissettirse de hiçbir şekilde şeker içermemesi ise bu bitkiyi hem zayıflamak isteyenlerin hem de şeker hastalarının gözdesi haline getirmektedir.
Stevia Bitkisi Nasıl Tüketilebilir?
Stevia bitkisi faydalarını değerlendirmek isteyen kişilere doğanın önemli şifa kaynaklarından birisi olan bu bitkinin yapraklarını doğal yöntemlerle kurutabileceklerinden ve bu şekilde tüketebileceklerinden bahsedilebilir. Çiğ şekilde de yenebilecek olan yaprakları kurutulmuş şekilde kullanabilmek içinse bir havan eşliğinde dövülmeleri ve toz haline getirildikten sonra istenen herhangi bir içecek ile birlikte tüketilmeleri yeterlidir.
Stevia Bitkisi Yan Etkisi Var mı?
Stevia bitkisi faydalarının dışında çok nadir de olsa yan etki gösterebilmektedir. Aşırı miktarda kullanımı hem kadın hem de erkeklere kısırlığa yol açabilen şeker otunu bu özelliğinden ötürü dikkatli tüketmekte fayda vardır.
Stevia Bitkisi Evde Yetiştirilebilir mi?
Çok özenli bir bakım gerektirmeyen Stevia bitkisi bu nedenle evlerde de kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Bundan dolayı bu bitkiyi evinde yetiştirmeyi planlayan kişilere orta boy bir saksının yeterli olacağı söylenebilir. Tohum şeklinde satın alınabilecek olan bu bitki, her çeşit toprakta rahatlıkla yetiştirilebilmesi ile de tercih nedenidir. Bu bağlamda Stevia bitkisi faydalarını görmek ve şifalı bitkiler arasında oldukça popüler olan bu bitkiyi evinde yetiştirmek isteyenlere ilk olarak ekim yapacakları saksıyı seçmeleri ve toprağını yerleştirmeleri tavsiye edilir. Ekim ayları olarak ise yıl içerisinde Ağustos ila Mayıs ayı arasında Stevia bitkisinin en uygun koşullarda yetişebileceği dile getirilebilir. Tohumun ekim aşamasında da toprak içerisine yerleştirildikten sonra üzerine tohumun kalınlığı ölçüsünde toprak atılması ve 3 gün boyunca hiçbir şekilde güneş almayacak bir alana konulduktan sonra 4. gün ara sıra güneş alan bir bölgeye geçirilmesi gereklidir. Bu 4 günlük süreçte sulama aşamasının ise 1. gün yapılması ve bol miktarda su dökülmesi, Stevia bitkisinin sağlıklı bir şekilde filizlenebilmesi için yeterlidir. 4. günden sonra da sulama sürecinin günlük olarak devam ettirilebileceği söylenebilir.