Etrafımızda hep soğuk algınlığından şikayet eden birileri vardır. Soğuk algınlığı duyduğumuz en sık rahatsızlıklardan biridir – bu yüzden bu hastalığa yaygın soğuk algınlığı denir!
Soğuk algınlığı boğaz, burun ve sinüsleri etkileyen hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Rhinovirüs grubuna ait virüsler esas olarak bundan sorumludur, ancak diğer virüslerden de kaynaklanabilir. Genellikle zararsızdır.
Virüs vücudunuza göz, burun ve ağızdan girer. Bu enfekte damlacıklar havaya yayılır, enfekte insanlarla el sıkışmayla, doğrudan temas ve havlu, kapı tokmağı, telefon, tuş takımı vb. gibi kirlenmiş nesnelerle de direk bulaşma olabilir.
Semptomlar genellikle mikroplarla enfekte olduktan 2 ila 3 gün sonra ortaya çıkar ve 7 ila 14 gün sürer.
Semptomlar baş ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük, yüksek ateş, kaşıntılı gözler, boğaz ağrısı, vücut ağrılarından oluşur.
Soğuk havalarda dışarı çıkmak soğuk algınlığına neden olmaz, ancak esas olarak soğuk algınlığına neden olan organizmalar serin iklimde daha iyi yaşarlar.
Soğuk algınlığı için bir çare bulunmadığını söyleseler de, soğuk algınlığı belirtileri için çare vardır.
Soğuk algınlığı ilaçları gibi reçetesiz ilaçlar semptomlarınızı hafifletmek için kullanılabilir, ancak soğuk algınlığı tedavisi için normalde antibiyotiklere ihtiyacınız yoktur. Üstelik, bu hastalığı olan insanlar kendi başlarına iyileşme eğilimindedir ve evde idare edilebilir.
Ayrıca, sinüzit veya kulak enfeksiyonları, öksürük, bronşit, zatürree ve diğer komplikasyonlar gibi diğer enfeksiyonlara yol açmadan önce soğuk algınlığınızı tedavi etmek için adımlar atmanız gerekebilir .
Birçok doğal tedavi yöntemi, herhangi bir yan etki olmaksızın, soğuk algınlığının çeşitli semptomlarından etkili bir şekilde rahatlama sağlar. Bunlardan birçoğu geleneksel bilgilerdir.
Soğuk algınlığına iyi gelen 10 şey
- Sarımsak
Sarımsakta bulunan bileşikleri esas olarak tıbbi özelliklerinden sorumludur. Sarımsak’ın antibakteriyel ve antiviral özellikleri, soğuk algınlığı semptomlarından kurtulmada çok yardımcı olabilir. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum yollarını açmaya yardımcı olur ve toksinleri vücudunuzdan temizler.
Sadece taze ezilmiş / doğranmış / çiğnenmiş sarımsakta bulunan ve pişirme üzerine etkisiz hale gelen bileşikler vardır. Bu bileşikler, rinovirüs ve diğer bazı virüslere karşı antiviral özelliklere sahiptir.
2001 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, yüksek dozda allisin soğuk algınlığı önleme kabiliyetine sahiptir. Çalışmaya göre, 12 hafta boyunca yüksek dozda allisin ekstresi ile tedavi edilen denekler grubu, bu dönemde daha az sayıda soğuk algınlığı ve semptomları bildirilmiştir.
Sarımsak ekstresi adı verilen bir başka sarımsak ürününün, semptomların şiddetini, hastalık gün sayısını ve aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip oluşumunu azalttığı görülmüştür.
- Bal
Bal, tahriş olmuş bir boğazın yatıştırılmasında ve soğuk algınlığının kısaltılmasında büyük yardım sağlayabilir. Baldaki yüksek miktarda besin ve enzim, soğuk algınlığına neden olan bakterileri ve virüsleri öldürmeye yardımcı olur.
1998 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçları, antibiyotiklerin çocuklarda soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu ile mücadelede pek yardımcı olmadığı sonucunu göstermiştir.
Balın, mukus salgısını azalttığını ve böylece çocuklarda öksürüğün azaldığını gösteren kanıtlar artmaktadır.Her zaman ham organik bal tüketmeye özen gösterin.
En basit soğuk algınlığı ilacı, 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 2 tatlı kaşığı baldan oluşan bir karışımı tüketmektir. Her gün iki saatte bir tüketebilirsiniz.
isterseniz, bir kaşık dolusu çiğ balı yutmanız da yeterlidir.
Öksürük ve soğuk algınlığı olan çocuklara, yatmadan önce 1 çay kaşığı çiğ bal verilir.
- Zencefil
Zencefilin, soğuk algınlığı nedeniyle ürpertiyi giderme özelliği olduğunu biliyor muydunuz?
Zencefil, antiviral, balgam söktürücü ve antiinflamatuvar özelliklerinden dolayı soğuk algınlığı ve semptomlarının tedavisinde faydalı olabilir.
Ham zencefili yiyebilir ya da günde 3 kez zencefil çayını içebilirsiniz. Zencefil çayı yapmak için 2 su bardağı su kaynatın, içine 1 yemek kaşığı kıyılmış zencefil ekleyin, kapağı kapatın ve 5 dakika kısık ateşte kaynatın. Sonrasında kapağı kapatın ve 5 dakika daha bekletin. Şimdi çayı süzebilir ve sağlık etkisini arttırmak için biraz limon suyu ve bal ekleyebilirsiniz.
- Tavuk suyu çorbası
“Soğuk algınlığı olduğunda tavuk çorbası ye” sadece eski bir büyükannenin efsanesi değil! Çalışmalar, tavuk çorbasının soğuk algınlığı tedavisinde soğuk veya sıcak suya üstün olduğunu göstermiştir.
Ayrıca, enfeksiyonlarla mücadelede ana rol oynayan beyaz kan hücreleri üzerindeki etkisi ile soğuk algınlığı semptomlarından kurtulmayı sağladığı da bilinmektedir.
- Kırmızı soğan
Soğan suyu, halk arasında soğuk algınlığı tedavisi için kullanılmıştır. Solunduğunda soğandan elde edilen esansiyel yağın da soğuk algınlığı azalttığı söylenir. Diğer soğanlar arasında kırmızı soğanın,antioksidan bakımından zengin olması özellikle bu soğanın seçilmesinin sebebidir.
- Karabiber
Karabiber “baharatların kralı” dır ve pek çok sağlığa yararlı özelliği vardır. Antioksidan, antimikrobiyal ve gastroprotektif (mide koruyucu etki) etkilerinden sorumlu olan birçok bileşik açısından zengindir.
Karabiber, piperiye olarak adlandırılan, keskinleşen ve karabiberlerin tıbbi özelliklerinin çoğundan sorumlu olan bir bileşiği içerir.
Piperine, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz problemlerini iyileştirerek, nefes almayı kolaylaştırır ve öksürüğü azaltarak iyileştirir.
- Karabiber, soğuk algınlığının çeşitli belirtileri için en kolay bulunan doğal tedavilerden biridir.
- Burun akıntısı çekiyorsanız, yemek yediğinizde yemeğinize biber ekleyin.
- Ayrıca bir bardak ılık suya karıştırılmış 1 tatlı kaşığı karabiber ile gargara yapabilirsiniz.
- Karabiber yiyemez veya suyunu içemezseniz, gün boyunca biber koklamaya devam edebilirsiniz.
Kaynak: https://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-common-cold.html