Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır sorusuna yanıt olarak öncelikle bu tür bir doğum seçeneğinde doğumun uzman doktorlar tarafından daha önceden planlandığından ve hamileliğin 39. haftasına gelindiğinde bebeğin doğurtulduğundan söz edilebilir. Zira yapılan araştırma ve deneylere göre bebeklerin anne karnında 39. haftayı tamamlamadan önce doğuma hazır olmadıkları söylenebilmektedir. Bu nedenle çoğu durumda hamileliğin adet tarihi baz alınarak hesaplanan ve bebeğin ultrason görüntüleri ile belirlenen bir takvim sonucunda bebeğin 39. haftayı doldurmasının ardından sezaryen için hazır olduğuna karar verilmektedir. Bahsedilen hafta öncesinde gerçekleştirilecek olan bir sezaryen doğumda ise birtakım olumsuz sonuçlar meydana gelebilmektedir.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Yapılır?
Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır diye merak edenlere 39. haftanın tamamlanmasının ardından hem annenin hem de bebeğin sezaryen doğum için hazır olduğundan bahsedilebilirken acil durumlarda bebeğin daha erken doğurtulabileceği de söylenebilir. Ancak acil sezaryen doğum olarak da bilinen bu durumda anne çoğu zaman herhangi bir zarar görmezken bebekte çeşitli problemler ve hatta ölüm tehlikesi meydana gelebilmektedir. Yapılan araştırmalar da, hamileliğin 34. haftası tamamlandığında gerçekleştirilen sezaryen doğumlarda bebeğin ciddi bir olumsuzluk ile karşılaşmadığını gösterirken bu haftadan önce yapılan sezaryenlerde bebeğin akciğer gelişim problemlerine bağlı olarak solunum güçlükleri ile karşılaşabileceğini ispat etmektedir.
Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer?
Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır sorusu kadar merak edilen bir diğer soru da sezaryen doğumun ne kadar sürdüğüdür. Bu soruya yanıt olarak sezaryen ile yapılan doğumların ortalama 30 ila 60 dakika arasında farklılaştığı söylenebilmektedir. Fakat ilk kez sezaryen doğum yaptıracak olan anne adaylarında bu süre kısalmakta ve birden çok kez sezaryen yaptıranlarda da sezaryen doğum süresi uzamaktadır.
Sezaryen Doğumda 39. Haftanın Önemi Nedir?
Son zamanlarda tıbbi bakımdan çok da mühim olmayan birçok durumda yapılan sezaryen doğumların sayısında artış meydana gelmiştir. Uzmanlara göre ise 39. haftayı tamamlamayan bebeklere yapılan sezaryen doğumlar söz konusu bebeklerde zihinsel ve bedensel birtakım problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle bebeğin hayatını etkileyecek şekilde önemli bir sorun olmadığı sürece doğumun mutlaka kendiliğinden başlaması tavsiye edilmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar da 39. haftadan önce gerçekleştirilen sezaryen doğumlarda aşağıdaki sorunların baş gösterebileceğini tespit etmiştir:
- Bebekte karaciğer, beyin ve akciğer gelişiminin eksik kalması
- Bebekte görme ve duyma problemlerinin yaşanması
- Bebeğin diğer bebeklere göre küçük kalması
- Bebeğin vücut ısısını koruyamaması
- Bebekte emme ve yutma reflekslerinde bozukluk görülmesi
- Bebekte devamlı uyku hali
Sezaryen Doğum Sonrası Yapılması Gerekenler
Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır sorusu ile alakalı yapılan bilgilendirmelerden ve 39. haftanın önemine değinildikten sonra sezaryen doğum sonrasında yapılması gerekenlerden de söz edilebilir. Buna göre sezaryen doğum sonrasında,
- Bebek her istediğinde ve sık sık emzirilmelidir.
- Annenin meme bakımına gereken özen gösterilmelidir.
- Bebek doğru pozisyonda emzirilmelidir.
- Karında yer alan dikişlerin bakımı doğru şekilde yapılmalıdır.
- Sezaryenden en erken 3 gün sonra banyo yapılmalıdır.
- Dinlenmeye ve uykuya yeterli zaman ayrılmalıdır.
- Günde minimum 30 dakika yürünmesi gereklidir.
- Hafif derecede karın egzersizleri yapılmalıdır.
- Sezaryen sonrası gelmesi muhtemel akıntılara karşı hijyenik ped takılmalıdır.
- Tampon kullanımından uzak durulmalıdır.
- Vajina içerisi yıkanmamalıdır.
- En erken 4 ila 6 hafta sonra cinsel ilişkiye başlanmalıdır.
- Sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesi durumunda durum acilen doktora bildirilmelidir.
- Yüksek ateş, kusma, mide bulantısı, dikiş yerlerinde ağrı ve kanama gibi durumlarda hastaneye gidilmelidir.
- Belirli bir müddet kontrol amaçlı doktora gidilmelidir.
- Verilen reçetelerdeki ilaçlar düzenli olarak alınmalıdır.
- Ağır kaldırmaktan ve çok ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır.