Şifa Niyetine; Şerbetçi Otu
Görüntüleriyle beğeniler kazanıp bizi mest eden doğa, diğer yönüyle de sağlığımıza fayda vermeyi bekleyen bir botanik eczanesi. Bütününe bakıldığında yeşil renkli olan, ancak çiçeklendiğinde beyaza yakın bir renge bürünen şerbetçi otu da, ilgi çekici görüntüsünden daha öteye geçilip tanındığında, vücudumuza muhteşem faydalar sağlayan otsu bir ilaç. Şerbetçi otunun; ne olduğundan vücudumuza ne gibi faydalar sağlayacağına, nasıl kullanılması gerektiğinden yan etkilerine kadar hakkında bilmemiz gereken çok şey var. Öyleyse, bu mucizevi bitkiyi daha yakından tanıyalım.
Şerbetçi Otu Nedir?
Minicik kozalağa benzeyen yapısının üzerinde sert tüyleri olan bu bitkinin anavatanı, Doğu Akdeniz Ülkeleri’dir. Ülke sınırlarımız içerisinde de daha çok Bursa ve Bilecik çevresinde yetiştirilmekte. Kurutulmuş olarak ya da işlenerek yağ, çay, krem halinde her mevsim bulunabilen şerbetçi otunun canlı haline, temmuz ve eylül ayları arasındaki dönemde rastlanıyor.
Bulunduğu yöre halkı tarafından farklı isimler alan şerbetçi otu; maya otu, Ömer otu, haşişet-ül dinar gibi isimlerle de bilinir. Bira endüstrisinin olmazsa olmazı bu ot, kendirgiller familyasına mensup. En bilinen özelliği göğüs büyütme ile meşhur olan şerbetçi otu; ideal dozlu kullanım ile müthiş faydalar sağlarken, bilinçsiz kullanımı ile de ciddi zarar verebilir. Şerbetçi otu hakkında genel bir bilgi edindikten sonra, gelin şimdi de vücudumuza ne gibi faydalar sağlar bunları öğrenelim.
Şerbetçi Otunun Faydaları Nelerdir?
- En meşhur olan faydası ile şerbetçi otu; kadınlarda göğüs büyümesini sağlar.
- Vücuttaki idrarı söktürücü etkisiyle, ödem ve enfeksiyon sorunlarını gidermede yardımcıdır.
- Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle iştah açıcı özellikler gösterir.
- Sindirimi düzenlediğinden mide ağrılarını azaltır.
- Strese bağlı gibi uykusuzluk sorunun giderilmesinde etkilidir.
- Kadınlarda adet döngüsü düzensizliklerini giderir.
- Kadınların regl sancılarını dindirici bir etki yaratır.
- Böbreklerde hissedilen sancılı ağrıları giderir.
- Yapısındaki taneciklerde bulunan maddeler, kan temizleme konusunda oldukça etkilir.
- Kozmetik ürünlerde ve bira yapımında da bolca kullanılır.
- Sinir sistemini yatıştırdığı gibi, vücuda enerji de verir.
- Romatizmadan kaynaklı ağrıları gidermede yardımcıdır.
Bilinçli kullanıldığında vücuda bir çok konuda şifa sağlayan şerbetçi otunun, en bilinen faydasına biraz daha yakından bakalım.
Şerbetçi Otu İle Nasıl Göğüs Büyütülür?
Vücuda bir çok faydası bulunan şerbetçi otu; göğüslerinin küçüklüğünden rahatsızlık duyan kadınların, bıçak altına yatıp ameliyat olmalarına gerek kalmadan bu sıkıntısını gideriyor. Mayalanma etkisi olan bu ot, süt kanallarını açıcı etki göstererek ve göğüslerde büyüme sağlıyor. Düzenli kullanımı ile on beş gün kadar bir süre sonunda, göğüslerde büyüme meydana geldiği gözlenmekte.
Şerbetçi otunun çay olarakta, krem olarakta kullanımı göğüsleri büyütmede etkilidir. Ancak krem olarak kullanılmasının daha fazla etki gösterdiği bilinmektedir.
Şerbetçi Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Şerbetçi otunu toz haline getirerek ya da tomurcuk halinde kurutulmuş olarak kullanabilirsiniz. Kaynamış bir bardak suyun içine, bir tutam şerbetçi otu ekleyerek, on beş dakika kadar demlenmesini bekleyin. Demlenme süresi boyunca, üstünün kapatılması önemlidir. Bekleme süresi sonrasında çayı süzerek tüketebilirsiniz. Bitki çayını içmekte zorlanırsanız, içine birkaç damla limon damlatarak içimini kolaylaştırabilirsiniz. Hazırlanan çay, gün ortası saatlerde ve yalnızca bir bardak içilebilir. Farklı kullanımlar yan etki göstermesine sebep olabilir.
Şerbetçi Otu Krem Olarak Nasıl Kullanılır?
Dilediğiniz kadar şerbetçi otunu sıcak suda haşlayın. Ilıklaşınca robotla ya da benzeri bir şekilde ezilip püre haline gelmesini sağlayın. Hazırlanan püreye evinizde bulunan, herhangi bir yağsız vücut kremini ilave edebilirsiniz. Elde edilen karışımı kapalı bir kapta, bir gün kadar süre ile dinlendirmeye bırakın. Özleşme süresi sonrasında, göğüs bölgenize eşit şekilde sürün. Kremi yumuşak ve dairesel hareketlerle sürmeniz gerekmektedir.
Krem olarak kullanılacak şerbetçi otu karışım çeşitlerinden bir diğeri de, çörek otu yağı ile hazırlananıdır. Aynı şekilde, bir tutam şerbetçi otu ile bir tatlı kaşığı soğuk pres işlemi görmüş çörek otu yağını karıştırın. Oluşan karışımı on gün kadar bekletin. Dinlenme işlemi sonrasında, tülbent ya da çay süzgeci yardımıyla süzün. Uygulanmaya hazır hale gelen krem, günde sadece bir kez kullanılır. Ayrıca, hazırladığınız krem aromatik koksun isterseniz, iki damla tarçın yağı ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde bu krem de, yumuşak ve dairesel hareketlerle göğüs bölgesine sürülür.
Melek otu, çemen otu gibi farklı otlarla hazırlanan krem çeşitlerine rastlansa da, kremlerdeki etkin bitki şerbetçi otudur. Şerbetçi otu ile hazırlanan karışımlar ister çay, ister krem olsun önerilen doz ve miktarlarda tüketilmelidir. Aksi takdirde beklenen fayda, zarara dönüştürülür.
Şerbetçi Otunun Zararları Nelerdir?
“Azı karar, çoğu zarar” atasözümüze kulak vermeyip doğal da olsa kullanımlarda aşırıya kaçmak, her zaman için istenmeyen etkilere yol açabilir. Şerbetçi otu da ne kadar doğal, ne kadar faydalı olsa da önerilen şekilde kullanılmadığında ciddi sorunlara neden olur.
Şerbetçi otu, hormonal dengeye oldukça fazla etkisi bulunan bir bitkidir. Bu nedenle, tüketimde aşırıya kaçılması durumunda vücutta aşırı tüylenme ve cinsel isteksizlik gibi sorunlara neden olur. Ayrıca mide bulantısı ve baş dönmesi de yaşatır. Sayısı oldukça fazla kadın tarafından kullanılan şerbetçi otu, göğüs bölgesine fazla sürüldüğünde meme kanseri riskini artırır. Aynı zamanda farklı maddelerle karıştırıldığında, göğüs kisti ve yağ bezesi sorunu da yaşatır. Başka şifalarına tanık olduğunuz ya da komşu ablalarınızdan, teyzelerinizden methini duyduğunuz her bitkiyi şerbetçi otu ile karıştırmamalısınız. Böyle durumlarda geri dönüşü olmayan, olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de; bitkinin, hamilelik ve emzirme süresince kullanılmasının çok büyük tehlikeler doğurduğu bilinmeli, az da olsa kullanılmaması gerektiğidir.