Rezenenin Faydaları ve Bebeklerde Kullanımı

Eski tarihlerden günümüze kadar rezenenin faydaları sayesinde bir çok hastalık tedavi edilmiştir. . Eski yunanlılar, Persliler ve Romalılar rezene ile bir çok hastalığı tedavi etmiştir. Hatta Bizzat Hipokratın rezene içeren ilaç tarifleri vardır. Bu içerikte rezenenin sağlığa olan faydaları, rezene çayının nasıl yapılacağı, rezenenin bebekler için kullanımı ve rezenenin besin değerine yer verilecektir.

İçeriğimize başlamadan önce rezeneyi biraz tanımakta fayda var. Rezene; maydanozgillerden, Akdeniz ikliminde yetişen, boyu 1,5 metreyi bulabilen, gövdesi dik, silindir biçimli ve tüysüz, yaprakları saplı ve almaşık dizilişli, küçük, yeşilimsi esmer renkli ve hoş kokulu meyveleri anason gibi kimi içkilerde ve yemeklerde tat verici olarak kullanılan, tohumlarından ve kökünden hekimlikte gaz giderici olarak yararlanılan, çok yıllık otsu bir bitkidir.

Rezene bitkisinin Sağlığa faydalı olduğu  durumlar:

  • Kansızlığa iyi gelir; Demir ve histidin, rezenede bulunan amino asitler, ikisi de kansızlık tedavisinde oldukça işe yarar. Demir hemoglobinin ana içeriğidir, histidin ise hemoglobin üretimini uyardığı gibi kandaki birçok diğer önemli maddenin yapımında da rol oynar.
  • Hazımsızlığa iyi gelir; Rezenenin bu rahatsızlığa olan faydası özellikle Hindistan’da oldukça yaygın bir kullanıma sahip olmasının sebeplerinden ve bu rahatsızlıkta yardımcı olması için yemeklerden sonra çiğnenmesi gerekiyor. Bu da sindirime yardımcı oluyor ve ağız kokusunu gideriyor. Rezenenin içeriğindeki bazı yağlar sindirimsel ve gastrik suların harekete geçmesini sağlıyor ve bu da yemekteki besinlerin iyi bir şekilde sindirilmesinin kolaylaştırılmasında görev alıyor. Ayrıca rezene kabızlık gibi durumlara da iyi geliyor ve birçok bağırsak problemlerinde vücuda yardımcı oluyor.
  • Kalp Hastalıklarına iyi gelir;Rezene harika bir fiber kaynağı, daha önce de bahsedildiği gibi sindirime olan yardımının yanında bu fiberler kandaki kolesterolün sağlıklı bir seviyede tutulmasına yardımcı oluyor. Bu da demek oluyor ki “kötü” kolesterolü engelliyor ki “kötü” kolesterol birçok damar tıkanıklığına, kalp rahatsızlıklarına ve hatta kalp krizi ve felce sebep olabiliyor.
  • Kanserin önlenmesinde;Bitkinin çiğ halinin kansere etkisi daha önce araştırılmamış fakat rezenenin özünün kanser konusunda güçlü bir yardımcı olduğu görülmüş. Görünüşe göre bitkinin özü yalnızca tümörlerin büyümesine engel olmakla kalmıyor, aynı zamanda kanser tedavisi süresince radyasyonun kötü etkilerinden korunma da sağlıyor, bu özelliklerin de içeriğindeki flavonoid, alkaloid ve fenollerle alakalı olduğu düşünülüyor. Rezene tohumunun birçok meme kanserinde ve karaciğer rahatsızlıklarında etkili olduğu görüşmüş.
  • Kan Basıncını dengeler; Rezene oldukça zengin bir potasyum deposuna sahip, ki potasyum da vücuttaki önemli olaylarda büyük role sahip olan bir besin. Potasyumun önemli özelliklerinden biri damar genişletici etkisi bu da kan damarlarındaki gerilimi ve stresi azaltıp, kan basıncını düşürmede yardımcı olduğu anlamına geliyor. Yüksek kan basıncı birçok hastalıkla alakalı olduğundan, ki bunlar arasında kalp krizleri, felçler ve damar tıkanıklıkları da bulunuyor, kan basıncını düşürme özelliği rezeneyi daha değerli bir bitki haline getiriyor. Aynı zamanda diyabet hastaları için insülin ve glükoz değerlerinin düzenlenmesi yüksek kan basıncı söz konusu olduğunda oldukça zorlaşabilir, hatta ve hatta çok kötü rahatsızlıklara bile sebep olabilir. Birkaç yaprak rezene sayesinde vücudunuz potasyumla dolabilir ve bütün yararları da onunla birlikte vücudunuza girmiş olur.
  • İshalle iyi gelir;Rezene ishali tedavi etme konusunda oldukça başarılıdır özellikle de ishal bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyor ise, çünkü rezenenin içerisindeki bazı maddeler dezenfektan ve antibakteriyel özelliklere de sahip. Bazı amino asitler, örneğin histidin, sindirim sisteminde yardımcı olarak yiyeceklerin daha iyi sindirilmesini sağlayabilir bu da ishal ya da kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarından kurtulmanıza yardımcı olur. Rezene birçok kültürde ishali gidermek için doğal bir yol olarak kullanılmaktadır.
  • Zayıflamaya yardımcı olur;Rezene, kilo verme ajanı olarak uzun süredir kullanılmaktadır. Tarihsel olarak, dini Oruç sırasında ve  tohumlarını tokluk uzatmak için yenilmiştir. Rezene’nin aç kalma süresini uzatmadaki asıl etken fiberdir. Vücut, lifleri gıda olarak tanımlar ve parçalanma ve sindirim için enerji kullanır, ancak yapamaz. Bu süreç, açlığı azaltmak için CNS’ye geri kimyasal mesajlar (hormonlar) göndererek genel iştahı bastırırken metabolizmayı arttırır. Sonuç, daha düşük metabolik sendrom riski ve diğer ilgili durumlar ile birlikte, vücut enerji rezervlerinden kaynaklanan genel kilo kaybı olur. Araştırma, hem hayvanlarda hem de insanlarda (her yaştan) denemelerde rezene tokluk ve kilo kaybını destekler sonuçlar vermiştir. Rezene bazlı çayların içilmesi aşırı kilolu bireylerde gözle görülür kilo kaybı göstermiştir. Lif, iştahı bastırırken, rezene çayının idrar söktürücü etkisi, fazla su ve atıkları vücuttan kaldırarak kilo kaybına yardımcı olur.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır? (Video Anlatım)

Bir fıncan sıcak suya, bir-bir buçuk rezene tohumunu ezip fincanın içine atın. Fincanın ağzı kapalı olmalıdır. beş dakika bekledikten sonra süzülerek içilebilir. İstenirse ufak bir parça zencefil eklenir. Bal ve limonla tadını daha güzel hale getirebilirsiniz.

 

Kolik bebeklerde Rezene Nasıl Kullanılır? Rezene Çayının Bebeklere Faydaları?

Bebeklerin kolik dönemlerinde Rezene bebeklerin gaz için kullanılır. İbrahim Saraçoğlu’nun tarifiyle; kolik yastığına bir avuç kadar rezene tohumunu yerleştirin 50 derecedeki fırında 10 dk kadar bekletin. sonrasında kolik yastığını bebeğin karnına sarın. Rezene tohumlarındaki uçucu yağlar ve kolik yastığının sıcaklığı ile bebeğiniz rahatlayıp uyuyacaktır.

Ayrıca yukarıdaki rezene çayı tarifiyle bebeğiniz çay kaşığı ile verebilirsiniz. Fakat sadece rezene vermeniz gerekir bal gibi şeyler katmayınız.

Rezenenin İçerisinde Neler var ?

Rezene Tohumu Besin değeri
Besin birim Değer (100g)
Su g 8,81
Enerji kcal 345
Enerji kJ 1443
Protein g 15.80
Toplam lipit (yağ) g 14.87
Kül g 44774
Karbonhidrat, fark olarak g 52.29
Elyaf, toplam diyet g 39,8
Mineraller
Kalsiyum, Ca mg 1196
Demir, Fe mg 18.54
Magnezyum, Mg mg 385
Fosfor, P mg 487
Potasyum, K mg 1694
Sodyum, Na mg 88
Çinko, Zn mg 25628
Bakır, Cu mg 1,067
Manganez, Mn mg 6,533
Vitaminler
C vitamini, toplam askorbik asit mg 21
tiamin mg 0.408
b 2 vitamini mg 0.353
Niasin mg 6,05
B-6 Vitamini 1 mg 0.470
B12 vitamini ug 0.00
A vitamini, RAE ug 7
Retinol ug 0
A vitamini, IU IU 135
D Vitamini (D2 + D3) ug 0.0
D vitamini IU 0
Lipidler
Yağ asitleri, toplam doymuş g 0.480
16:00 g 0.480
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış g 9,91
18: 1 farklılaşmamış g 9,91
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış g 1,69
18: 2 farklılaşmamış g 1,69
Kolesterol mg 0
fitosteroller mg 66
Amino asitler
triptofan g 0.253
Treonin g 0.602
Isolösin g 0.695
Lösin g 0.996
Lizin g 0.758
Metionin g 0.301
Sistin g 0.222
fenilalanin g 0.647
tirozin g 0.410
valin g 0.915
arjinin g 0.680
histidin g 0.331
alanin g 0.789
Aspartik asit g 1,833
Glutamik asit g 2,956
glisin g 1,107
Proline g 0.900
serin g 0.900

“Rezenenin Faydaları ve Bebeklerde Kullanımı” üzerine 3 yorum

  1. Rezene çayını genelde sinirleri yatıştırmasıyla, insana bir sakinlik vermesiyle biliriz, duyarız. Gerçekten de böyle bir etkisi var ama meğer daha ne faydaları varmış. Hem bedeni hem zihni canlandırıyor.

    Yanıtla
  2. çocuğum 1 haftadır ishaldi kullandığımız hiç bir ilaç fayda etmedi. ama bir arkadaşımın tavsiyesi ile rezene kullandım gerçekten de dedikleri kadar faydalı imiş. 2 gün içinde çocuğumun ishali kesildi. benim gibi sorunlar yaşayanlar için tavsiye ederim.

    Yanıtla
  3. Rezene çayı bitkisel çaylar arasında en sevilenlerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum. Faydalarını görünce daha da çok inanmaya başladığımı söylemekte fayda var.

    Yanıtla

Yorum yapın