Portakal Kabuğunun Faydaları
Meyvelerin kabuğunun soyulması vücuda alınması gereken maddelerin tümüyle çöpe atılması ile eş değer bir eylemdir. O sebeple kabuğuyla birlikte tüketilemiyorsa bir meyve, kabuğu ayrı olarak mutlaka tüketilmelidir. Bu nokta da ise portakal kabuğunun faydalarına değineceğiz. Portakalı tüketmek pek kolay değildir. Genellikle acı bir tada sahiptir. Fakat kabuğunun tüketimi oldukça pratik gelecektir. Gün içinde yemeğin içerisine, salataların içerisine, hamur işlerine, ve içeceklerin içine rendelenirse birçok faydasından yararlanılacaktır.
- Portakal kabuğu kanseri önlemeye son derece yardımcıdır. Kabukta bulunan vitaminlerden en önemlisi C vitaminidir ve C vitaminin vücuda karşı sağladığı bir antioksidan etki vardır. A ve C vitaminlerinin de içerisinde bol miktarda bulunmasının avantajlarında kanser riskini aza indirmesi görülmektedir.
- Kolesterolü de düşürmeye yardımcı olmaktadır. İçerinde bulunan bir madde olan hesperidin kötü kolesterolün insan vücudunda kontrollü bir şekilde düşmesine olanak sağlar.
- Kabızlığa iyi gelmektedir. İçerisinde lif bulunması neticesinde kabızlığa deva olur. Kabızlığa deva olmasını sağlayan lifin adı ise pektindir.
- Soğuk algınlığına karşı korumaktadır. İçerisinde bulunan bol miktarda A ve C vitamini kış aylarında vücuda direnç sağlayarak soğuk algınlıkları, grip gibi hastalıkları vücuda yaklaştırmamak için kalkan görevi üstlenir.
- Portakal kabukları kişinin ağzındaki kokuyu gidermede en etkili yöntemdir. Özellikle uzun süre hatta saatlerce etkisi sürebilmektedir. Portakalın keskin kokusu ağız kokularının giderilmesinde çok etkili olacaktır.
- Dişleri ve cildi beyazlatmaktadır. Ayrıca portakal kabuğu kullanılarak diş macunu yapılabilir. Diş beyazlatmada etkili olması sebebi ile macun oldukça işe yarayacak bir yöntemdir. Cilt lekelerini azaltmaktadır. Koyu renkleri açmakta ve cildi UV ışınlarına karşı korumada oldukça etkilidir.
- Sivilcelere ve aknelere oldukça iyi gelmektedir. Cilde kullanılması takdirde cilt ipeksi bir dokunuşa sahip olacaktır. Cilt parlayacak ve matlığı giderilecektir. Akneler azaldıkça cilt kusurları da çözülecektir.
Portakal kabuklarının sadece bir kabuktan ibaret olmadığı ve mutlaka tüketilerek vücuda olan faydalarından yararlanılması gerektiği tespit edilmiştir. Ancak portakal kabuğu sadece tek başına bu şekilde kullanılması zorunluğu değildir. Kurutulmuş severler için kurutulmuş olarak kullanılması da uygundur.
Kurutulmuş Portakal Kabuğu Faydaları Nelerdir?
Vitamin değerlerinin yüksek olması, içerisinde flovonoid ve esansiyel yağlar bulunduruyor olması ayrıca kabuğunda bulunan bir madde olan citrus aurantion ise kişilerin kanser hastalığına, eğer varsa damar hastalıklarına ve tıkanıklıklarına yarar sağladığı tespit edilmiştir. Kurutulmuş portakal kabuğu sindirim sistemini de düzenleyerek bağırsak problemlerini ortadan kaldırır. Kullanım süresi boyunca ise herhangi bir sindirim problemi kişide yoksa oluşmasını engeller. Enfeksiyonlara karşı direnç kazanabilmesi için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Solunum yollarını temizleyerek astım ve bronşit hastalarına da şifa olur.
Kuru portakal kabuğu ağızda yaralar var ise yaraları geçirir, böbrek hastalığı veya problemi olanların böbreklerini kolaylıkla temizler. Kişi enfeksiyona sahip değil ise dışarıdan gelecek her türlü enfeksiyona karşı koruma sağlar. Böbrek taşı oluşumunu böbrekleri temizlemesi sebebi ile engeller. Var olan bir böbrek taşının kolaylıkla düşürülmesini sağlar. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Bu hızlanma sayesinde damar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Ekonomik oluşu ile sık sık tüketmek oldukça kolaylaşır. Her yenen portakalın kabuğu da bu kadar tüketilse idi birçok insan faydalarına varırdı. İlaçların dahi içeriğinde bu kadar doğal gıdalar bulunmaktadır. O halde asıl eczane olan doğal ürünleri kullanarak var olan sağlığı korumalı, sağlıkta eksik yanlarda tamamlanmalıdır. Bir hastalığın önce doğal yolla tedavi edilip edilemeyeceğine bakılır ise ilaç kullanımı azalacaktır. Ayrıca ilaçların sadece tedavi özelliği vardır. Doğal gıdaların ise tedavi kadar koruma etkileri de mevcuttur.