Çoklu doymamış yağ asiti olarak bilinen omega 3 yağ asitleri, vücudumuzda bir çok enzimin ve hormonun salgılanmasını sağlayan bir yağ asitidir. Omega 3 vücut tarafından salgılanmayan veya üretilmeyen, dışarıdan hazır olarak alınan bir yağ asidi olduğu için bir çok insan yeterli miktarda omega 3 alamaz. Bu durum sağlığımızın bozulmasına ve metabolizmanın işlevini yerine getirememesine neden olur. Omega 3 ün özellikle kalp ve damar sağlığına etkisinin fazla olması, beyin hücrelerinin gelişimini sağlaması nedeniyle hayati öneme sahiptir.
Omaga 3 Faydaları
Kolestrol; Omega 3 kolestrolü düşüren en etkili besin olarak bilinir. Kötü kolestrol olan LDL nin düşürülmesi için omega 3 kullanılmasını doktorlar tavsiye etmektedir. Ayrıca iyi kolestrol olan HDL nin yükselmesini de sağlayan omega 3 genel olarak balık yağlarında bulunur.
Tansiyon; Yüksek tansiyon hastalarının kullanması yönünde doktorların tavsiye verdiği omega 3 damar kasılmalarını engelleyerek kan basıncının değişmesini önler ve tansiyonun yükselip düşmesinin önüne geçer. Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunu dengeleyen omega 3 dokosaheksaenoik asitlerinin artmasına bağlı kalp krizi riskini en aza indirmektedir.
Kalp damar sağlığı; Kalp damar sağlığının en önemli koruyucusu olan omega 3 içinde barındırdığı etken maddeler olan EPA ve dokosaheksaenoik asit kandaki yağ asitlerinin oranını düşürerek damar sertleşmesinin önüne geçer.Ayrıca sağlıklı damarlar ile beslenen kalbe sahip insanda kalp hastalıkları ve kalp krizi riski minimum seviyededir.
Romatizmal hastalıklar; omega 3 romatizmal hastalıkların iyileşmesine katkısı olduğu kadar romatizmal ve eklem hastalıklarının oluşma riskini de en aza indirmektedir. Eklem sıvısı azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan eklemsel iltihabın yok edilmesinde çok büyük katkısı olan omega 3 eklemsel ağrıların oluşmasını da önler.
Osteoporoz; Menepoz dönemi sonrasın oluşan hormonal düzensizliklerin önüne geçmek ve hormonal değişimlere bağlı olarak görülen kemiklerdeki protein oranının azalmasını önlemek için omega 3 tüketilmelidir. Ayrıca osteoporoz oluşumunu geciktirmek ve osteoporoz döneminde oluşan değişiklileri önlemede etkisi fazla olan omega 3 mutlaka tüketilmelidir.
Dikkat eksikliği ( hiperaktivite ); Omega 3 ve omega 3 bakımından zengin olan balık yağının yeterli miktarda tüketilmesi dikkat bozukluğu yaşayan çocukların davranış gelişimlerini ve zihinsel fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca down sendromu olan çocukların omega 3 kullanması öğrenme eksikliklerini ortadan kaldırıyor.
Ağrılı adet dönemi; Bayanlarda görülen şiddetli adet döneminde bayanlar günlük işlerini yapamayacak kadar ağrı çekerler. Bu dönemde tüketilecek balık yağı veya omega 3 şiddetli adet ağrılarının azalmasına katkı sağlar.
Depresyon; Omega 3 beyin hücrelerinin sağlığını koruduğu gibi sağlıklı gelişimlerini de sağlar. Bu açıdan kişinin depresif duygular beslemesini önleyerek depresyon oluşmasını önler. Ayrıca depresyon hali olan hastaların omega 3 tüketmesine bağlı olarak depresyon süresinin kısalmasını da sağlar.
Omega 3 zararları
Omega 3 faydaları olan bir besin olduğu kadar fazla tüketimine bağlı olarak yan etkiler gösterebilir. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir.
- Karaciğer hastalıkları için kullanılan omega 3 fazla kullanıldığında karaciğerde kanama oluşturabilir.
- Bipolar bozukluk olan hastalarda omega 3 kullanımının hastalık şiddetini artırdığı görülmüştür.
- Fazla miktarda omega 3 tüketen bireylerde kan şekeri kontrolü sağlanamayabilir.
- Fazla miktarda tüketilen omega 3 kan basıncını artıracağı için tansiyonun yükselmesine ve baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca kan basıncı değişkenliğine ve yüksek kan basıncına bağlı olarak damar yırtılmaları meydana gelebilir.
- Beyin hücrelerinin sağlıklı olmasını sağlayan omega 3 içerikli balık yapının fazla tüketilmesi beyin hücrelerinin gelişimini yavaşlatabilir.