Yağmurun toprağa, havaya faydalı olduğu kadar insan sağlığına da faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle nisan yağmurunun faydaları bilimsel veriler ile desteklenmektedir. Psikoljiye, fiziksel sağlığa ve ruh sağlığına iyi gelen nisan yağmurunun saça faydaları ise hepsinden daha fazladır. Peki, bu faydalar nelerdir?
Nisan yağmuru faydaları nelerdir?
- Vücudun demir seviyesini yükseltebilir. Yapılan bir çok araştırma, nisan yağmurlarının kullanılabilir demir içerdiğini göstermektedir. Kış boyu güneşten, temiz havadan yeterince yaralanamayan vücudumuz bu yağmurlardan gerekli demiri alabilir. Demir eksikliği ve kansızlık, halsizlik ve yorgunluk yapar. Bahar aylarına girerken bahsettiğimiz bahar yorgunluğu da aslında tam olarak demir eksikliğinden kaynaklanır.
- Toprağa ve bitkiye can suyunu verir.Nisanda yağan yağmurlar, bitkinin ve toprağın en çok suya ihtiyacı olduğu anda yardımına koşar. Tomurcuklanmak üzere olan bitkiler nisan yağmurları ile kendine gelir. Bu dönem yağmurları ekilen bitkilerin gübrelerinin toprağa daha hızlı karışmasını sağlar.
- Saçların uzamasını sağlayabilir.Selçuklular zamanında çok yaygın bir adet olan nisan yağmuru toplama adeti günümüzde iç anadolu ve diğer kesimlerde hala yaygındır. Nisan ayının 15 i ile Mayıs ayının 15 i arasında arasında kaplarda, leğenlerde ve çeşitli biriktirme kaselerinde toplanan bu sular çeşitli şekilllerde kullanılmaktaydı. Kimi saçlarının daha hızlı uzaması için saçlarını yıkar, kimi daha sağlıklı olmak için içme suyu olarak tüketir, kimi yemeklerde kullanılır kimi de fiziksel rahatsızlıklarından kurtulmak için bu su ile yıkanırdı.
Nisan yağmurunun saça faydası; ilk olarak daha hızlı uzamasını sağlamaktır. Bu konuda yapılmış bir bilimsel araştırma ve sonuç yoktur. Ancak saçlarını nisan yağmuru suyu ile yıkayanlar veya yağmur altında kalanlar saçlarının çok daha hızlı uzadığını belirtmiştir. Nisan yağmurlarının yukarıda da belirttiğimiz gibi bolca demir içeriyor olması da, saçları beslemesi ve güçlendirmesi açısından oldukça önemlidir.
Nisan yağmuru ile yoğurt mayalanabilir!
Evet bu ilginç ve bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgidir. Normal şartlar altında yoğurt mayalamak için laktik asitli bir sıvı olan sütü kullanmak gerekir. Ancak nisan yağmuru, dönemsel özelliğinden dolayı yeterince faydalı asit içerdiği için mayalamalarda kullanılabilir hale gelir. Havanın kirli olmadığı yerlerdeki nisan yağmuru sularını içmek, yıkanmak, saç yıkamak ve toprağı sulamak dışında yoğurt mayalamak için de kullanabilirsiniz.
Nisan yağmuru ne zaman toplanır?
Bu yağmurun toplanma zamanı hicri takvime göre belirlenir. Kast edilen nisan o zamandır. Miladi takvime göre ise nisan yağmurları toplanma zamanı 14 nisan ile 14 mayıs arasıdır.
Nisan yağmurunun fazileti
Nisan yağmuru faydaları, çok eski zamanlardan beri bilinen faydalardır. Hz. Muhammed zamanında nisan yağmuru yağarken başını açtığı ve bunun rahmet olduğunu söylediğini rivayet eden hadisler vardır. O zamandan bu yana insanların çok faydalı olduğuna inandığı bu yağmur sularının faydaları zaman içerisinde ispatlanmıştır.
Nisan yağmuru suyu saç için neden faydalıdır?
Nisan yağmuru, tabiatın canlandığı bitkilerin tozlaştığı, polenlerin havaya karıştığı zamanlarda yağar. Canlanan tabiat ile bir çok bitkisel yağ, polen, toz atmosfere karışır. Yağan yağmurlar zengin ve besleyici özelliktedir. Nasıl toprağı ve bitkileri besliyorsa aynı şekilde saçları da besler.