Narın Faydaları
İşte narın potansiyel faydalarından bazıları.
1. Antioksidan
Nar, tarih boyunca sağlık yararları için yenmiştir. Günümüzde, bu meyvenin suyu sağlıklı diyetlerin popüler bir parçasıdır. Nar taneleri canlı kırmızı tonlarını polifenollerden alır. Bu kimyasallar güçlü antioksidanlardır .Nar suyu, diğer meyve sularının çoğundan daha yüksek seviyede antioksidan içerir. Ayrıca kırmızı şarap ve yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidan vardır . Nar suyunda bulunan antioksidanlar serbest radikallerin giderilmesine, hücrelerin zarar görmemesine ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir . Bu antioksidan dediğimiz moleküller vücudumuzda kanseri önceyi etki yaparlar.
2. C vitamini
Narın içerinde bol miktarda C vitamini vardır.
3. Kanser önleme
Nar suyunun, son zamanlarda araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalarda prostat kanseri hücrelerinin büyümesini durdurmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.
4. Alzheimer hastalığının korunması
Meyve suyundaki antioksidanların ve yüksek konsantrasyonlarının Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurduğu ve hafızayı koruduğuna inanılıyor.
5. Sindirim
Nar suyu, bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltabilir ve sindirimi artırabilir. Crohn hastalığı , ülseratif kolit ve diğer inflamatuar barsak hastalıkları olan kişiler için faydalı olabilir .Nar suyunu, ishaliniz varsa içmemeniz daha uygun olacaktır.
6. Anti-inflamatuar
Nar suyu, yüksek konsantrasyondaki antioksidanları nedeniyle güçlü bir antienflamatuardır. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir ve oksidatif stres ve hasarı önleyebilir .
7. Artrit
Nar suyundaki flavonoller osteoartrit ve kıkırdak hasarına katkıda bulunan iltihabı engellemeye yardımcı olabilir . Meyve suyu şu anda osteoporoz üzerindeki potansiyel etkileri için çalışılmaktadır, romatoid artrit ve diğer artrit ve eklem iltihabı türleri tedavi olumlu etkileri vardır.
8. Kalp hastalığı
Nar suyu, kalp sağlığı için olumlu etkileri bulunmaktadır. Bazı çalışmalar , narın faydaları arasında kan akışını iyileştirdiğini ve arterlerin sert ve kalın olmasını engellediğini göstermiştir. Ayrıca , arterlerde plak büyümesini ve kolesterol birikmesini yavaşlatabilir . Ancak nar, kan basıncı ve statinler gibi kolesterol ilaçlarıyla olumsuz reaksiyona girebilir . Kolesterol rahatsızlığınız varsa narı tüketmeden doktorunuza danışın.
9. Kan basıncı
Günlük nar suyu içmek de sistolik kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Kapsamlı bir inceleme randomize kontrollü çalışmaların kalp sağlığı için diyete günlük nar suyu dahil etmenin son derece faydalı olacağını kanıtladı.
C vitamini ile E vitamini gibi diğer bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında nar suyu, hastalığı önleyebilir ve enfeksiyonla mücadele edebilir. Narların ayrıca laboratuar testlerinde antibakteriyel ve antiviral olduğu gösterilmiştir. Sık görülen enfeksiyon ve virüsler üzerindeki etkileri için araştırılmaktadırlar.
11. Vitamin bakımından zengin
Narın faydaları arasında C vitamini ve E vitamini bakımdan zengin olması da vardır. Ayrıca nar iyi bir folat , potasyum ve K vitamini kaynağıdır.
12. Hafıza
Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre günde bir bardak nar suyu içmek, öğrenmeyi ve hafızayı geliştirebilir .
13. Narın cinselliğe faydaları ve doğurganlık
Nar suyunun antioksidan konsantrasyonu ve oksidatif stresi (tanımı aşağıda) etkileme yeteneği onu potansiyel bir doğurganlık yardımcısı yapar. Oksidatif stresin, sperm fonksiyon bozukluğuna neden olduğu ve kadınlarda doğurganlığı azalttığı gösterilmiştir .
Meyve suyunun plasentadaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Ancak araştırmacılar bunun sağlayabileceği kesin yararları henüz bilmiyorlar. Nar suyu içmek , erkek ve kadınlarda testosteron düzeylerini artırabilir , cinsiyete neden olan temel hormonlardan biridir.
14. Dayanıklılık ve spor performansı
Üzerine, vişne ve pancar suyunu karıştırın. Nar suyu yeni spor performansı arttırıcı olabilir. Meyve suyu, ağrıyı azaltmaya ve güç kazanımını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda egzersizin neden olduğu oksidatif hasarı azaltır.
15. Diyabet
Nar, geleneksel olarak Orta Doğu ve Hindistan’da diyabet ilacı olarak kullanıldı . Narın diyabet üzerindeki etkileri hakkında hala pek bir şey bilinmemekle birlikte, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düşürmeye yardımcı olabilir .
Narın faydaları için ibrahim saraçoğlu demiştir?
- Diş eti rahatsızlıkları ve enfeksiyonlarında çok güçlü bir antibiyoktik işlevi görür.
- İmplant sonrası diş eti hassasiyeti için çok etkilidir.
- Yüz de yüz nar suyunu her 30 dk da bir yudum alıp ağızda 30 sn bekletin ve gargara yapın. Bunu gün boyu tekrarlayın ertesi gün sonuca şaşıracaksınız.
Narın Zararları Nelerdir?
- Nar bazı durumlarda İshali arttırabilir buna dikkat edilmelidir.
- Kan basıncı ve statinler gibi kolesterol ilaçlarıyla olumsuz reaksiyona girebilir. Kolesterol rahatsızlığınız varsa narı tüketmeden doktorunuza danışın.
Hamilelikte narın faydaları Nelerdir?
- Hamilelik sırasında narı meyve ve suyu olarak tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
- Ayrıca hamilelik sırasında oluşabilecek kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
- Vitamin, mineral ve fitokimyasal bakımından zengindir. Ayrıca antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde anne ve bebeği korur.
Nar Kabuğunun Faydaları
- Nar kabuğu antioksidan açısından zengindir.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- bağışıklık sistemi güçlendirir.
- Özellikle kalp hastalıklarını önlemede önemli etkisi olduğu saptanmıştır.
- Nar kabuğunun faydalarına, nar kabuğu çayı ile erişebilirsiniz.
Narın Cilde Faydaları Nelerdir?
- Sivilcelere iyi gelir: Mevcut sivilcelerin üzerine nar suyunu pamukla sürerek tedavi edebilir. Sonrasında oluşacak lekelerinde önüne geçebilirsiniz.
- Anti Aging: Nar suyu yaşlanmanın cilt üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır. Nar suyu kolajen ve elastik üretimini arttırarak cildin sıkılaşmasına yardımcı olur ve kırışıklıkların görünümünü hafifletir.
- Yaralar: Nar çekirdeği eski çaylardan günümüze yaraları iyileştirmek için kullanılan doğal bir üründür. Aynı zamanda cildi etkileyen enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve yaranın iyileştikten sonra ciltte kalan izini önemli oranda azaltır.
Fitokimyasallar, bitkilerde doğal olarak bulunan biyolojik olarak aktif kimyasal bileşiklerdir. “Fito” ön eki, Yunanca’da bitki anlamına gelen bir sözcüktür. Fitokimyasallar, bitkilerde doğal bir savunma sistemi olarak görev yapar ve renk, aroma ve tat sağlar.
oksidatif stresi; dış kaynaklı oksidanlara yüksek oranda maruz kalma durumunda ( örneğin fastfoot gibi yiyecekler yediğimizde) vücudun antioksidan savunma mekanizması bununla baş edemeyebilir. bu durum oksidatif stres olarak adlandırılır ve pro-oksidanlar ile antioksidanlar arasındaki dengesizlikten ortaya çıkar.
oksidatif stres zaman içerisinde; erken yaşlanma, kalp-damar hastalıkları, kanser, katarakt, yaşa bağlı bağışıklık sistemindeki zayıflamalar ve sinir sistemindeki dejeneratif rahatsızlıklar gibi yaşla gelişen hastalıklara neden olan olur.
kaynak;https://www.medicalnewstoday.com/articles/318385.php