Muşmulanın Faydaları

 Muşmulanın Faydaları

Muşmula klasik ağaç türlerinden farklı olarak en fazla 3 metreye kadar büyür. Kıraç, taşlı ve kırsal bölgelerde yetişen muşmula ağacının meyvesi muşmulanın faydaları saymakla bitmeyecek derecededir. Muşmula cevizden biraz daha iri büyüklükte olur. Özellikle karadeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen muşmula; dışı yeşil veya kızıl renkli kabuktan, iç kısmı ise beyaz renkli bir tabakadan meydana gelirken merkezde ise çekirdek yer alır. Bu tabakaların ve çekirdeğin faydaları vardır. Marmelat yapılarak tüketilebilen muşmula tadının iyi olmasına göre elma dilimi şeklinde de tüketilebilir. Muşmulanın faydaları şu şekilde sıralanabilir.

1 ) Bol miktarda C vitamini içerdiği için özellikle kış aylarının belalısı gribal enfeksiyonların ve soğuk algınlıklarının oluşması durumunda tüketilmesi faydalı olur. C vitamini soğuk algınlığı oluşturan enfeksiyon bakterilerinin yok edilmesini sağlayarak sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

2 ) Muşmula lifli ve posalı yapısı bol sulu içeriği ile mide de oluşan ilk sindirimde ve bağırsaklarda gerçekleşen ikincil sindirimde sağlıklı bir sindirim oluşmasını sağlar. Bağırsak tembelliği oluşmasını önleyerek sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan muşmula ayrıca bağırsak parazitlerinin oluşmasının da önüne geçer.

3 ) Bol sulu yapısı ile vücudunuzun susuz kalmasını önleyerek susuz kalmış böbreklerin kum oluşturmasını önleyerek eklem ağrısı çekmenizin önüne geçer. Ayrıca böbrek hastalıklarının oluşmasının önüne geçen muşmula çekirdeğinin ezilerek yenilmesi ile böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonların ve enzimlerin sağlıklı bir şekilde salgılanmasını sağlar.

4 ) İltihap kurutucu özelliği bulunan muşmula içerdiği fosfor minareli ile bağırsaklarda ve idrar yollarında iltihap oluşmasının önüne geçer. Ayrıca iltihap oluşmuş bölgelerde iltihabın kurumasına yardımcı olan muşmula bilinmeyen doğal bir antibiyotiktir.

5 ) Sulu özelliği ve potasyum açısından zengin olması kan değerlerinin iyi olmasını sağlarken kan dolaşımının sağlıklı olmasını da sağlar. Muşmula tüketen hastaların kan dolaşım hızları ile tüketmeyen hastaların kan dolaşımı karşılaştırıldığında organlara giden kan miktarının daha sağlıklı olduğu görülmüştür.

6 )İçerdiği melovin etken maddesi ile sinir sistemi ve kaslar üzerinde etkili olan muşmula ile sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmanızı sağlayan muşmulanın dış kabuğunun kaynatılarak içilmesi depresyon hapı içmiş etkisi yaratmaktadır.

7 ) Posalı ve lifli yapısı ile hem sağlıklı bir sindirim sağlarken bir yandan da mide de daha uzun süre de sindirilmesine bağlı olarak uzun süreli tokluk hissi sağlar. Tokluk hissi sağlaması yeme miktarınızı azaltacağı için sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlar.

8 ) İçerdiği C vitamini ve kalsiyum minareli ile enerji deposu olarak bilinen muşmulanın tüketilmesi ile vücudunuzun ihtiyacı olan enerji karşılanır. Ayrıca üst solunum yollarının sağlıklı olmasını sağlayan muşmula az bilinen bir sebze olmasına rağmen çok faydalı bir bitkidir.

Muşmulanın zararları

1 ) Muşmulanın faydaları arasında yer alan enerji deposu olması aynı zamanda bir zararı olarak da yorumlanabilir. Fazla tüketilmesi halinde kan değerlerinizi yükseltecek olan muşmula yeterli miktardan fazla tüketilirse tansiyonunuzu yükseltebilir.

2 )Hamilelik döneminde fazla tüketilirse hamile annelerin hormonal dengesini bozarak bebeğin olumsuz etkilenmesine neden olur.

3 ) İdrar söktürücü özelliği ile vücudunuzun fazla su tüketmesine neden olacağı için dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

4 ) Fazla tüketilmesi durumunda mide de hazımsızlık oluşturacağı gibi sindirim sisteminin sağlığını da olumsuz yönden etkileyecektir.

“Muşmulanın Faydaları” üzerine bir yorum

  1. Musmulanin adını ilk defa duyuyorum. Nereden satın alınabilir. Pazar da veya marketlerde hiç karşılaşmadım. Tam hastalık havası aslında herkesin şu anda bol bol C vitaminine yani musmulaya ihtiyacı var.

    Yanıtla

Yorum yapın