Yemeklerimizin lezzeti ve görselliği açısından kullandığımız baharatlar, kokusuyla da büyülendiğimiz, renkleriyle iştahımızın kabardığı minik minik lezzet harikalarıdır. Mutfağa renk katan, yemekleri yemek yapan, faydaları saymakla bitmeyen bu minik harikalar, beslenme kültürümüzde de önemli bir yer tutmaktadır.
Bugün ele alıp faydalarını anlatmaya çalışacağımız bitki ise, yukarıda bahsettiğimiz lezzet harikalarına konu olan, tropikal bölgelerde yetişmesiyle tanınan, tohumlarından baharatlar yapılan, küçük Hindistan cevizi olarak da adlandırılan Muskat bitkisi olacak.
Muskat bitkisi çoğunlukla baharat olarak bilinen bir bitki türüdür. Zeytin büyüklüğünde olup üzerinde de çizgili desenlerin olduğu bu bitki, ceviz türlerinden birisi olarak da ifade edilmektedir. Hindistan cevizi diye adlandırıldığını söylemiştik; ancak bu ceviz çeşidi, Hindistan cevizine göre isim benzerliği dışında tamamen farklılık göstermektedir.
Keskin bir baharat çeşidi olmasıyla da dikkat çeken bu minik lezzet harikası, ağacının portakal ağacına benzemesiyle de dikkat çekmektedir. Dalındaki görselliğiyle mükemmel bir ihtişam sunan bu bitki, popülerliğini son zamanlardaki kullanım alanlarına borçludur. Doğadaki onca nimet içerisinde bize sunulanlardan sadece bir tanesi olan Muskat, çoğunlukla Hint kültürünün kullanmış olduğu baharat çeşididir. Eminim ki bu bitkinin adının nereden geldiği hepimizin merak ettiği bir başka sorudur. Bu bitki, adını, Umman’ın başkenti olan Muskat şehrinden almıştır.
Muskat, rendelenmek ya da toz halinde kullanılmak suretiyle yemeklere lezzetli bir tat veren aynı zamanda iştah açıcı olarak da kullanılan bitkisel bir aromadır. Damak tadımıza oldukça düşkün olduğumuz coğrafyamızda, iştah açmak için kullandığımız bu tür baharatları -alınabilecek kiloları göz önünde bulundurup- dikkatle kullanmak gerektiğini de tebessüm ederek hatırlatmak istiyoruz.
Muskat Bitkisi Nerelerde Kullanılır?
Muskat baharatı olarak bilinen bu bitki;
- Bazı çorba çeşitlerinde,
- Patates yemeklerinde,
- Et yemeklerinde,
- Sos yapımında,
- Peynirli tariflerde
- Yumurtalı tariflerde,
- Tatlı ve puding çeşitlerinde kullanılan, bu zengin kullanım alanından dolayı market raflarında da bulunabilecek olan bir baharat çeşididir.
Şimdi de gelelim kullanım alanının bol olduğu bu harika bitkinin insan bedenine olan faydalarına…
Alternatif tıbbın her geçen gün değer kazandığı, insanların bitkisel gıdalara her geçen gün yöneldiği günümüzde, kullanılan baharatlar, bu faydaları sağlamada en ön sırayı alabilecek kullanım alanlarına sahip bulunmaktadır. Görselliğinden ve lezzetinden bahsettiğimiz kadar insan vücudunu yenilemesiyle bilinen Muskat bitkisinin de faydaları oldukça fazladır.
Peki Nedir Muskat Bitkisinin Faydaları?
- İştah sorunu yaşayıp zayıf olmaktan ya da yemek yiyememekten şikâyet eden kimseler için iştah açıcı olarak bilinen bu bitki, yemeklerin ya da pastaların içine serpilerek iştahın açılmasını sağlamaktadır.
- Ağız kokusu problemine karşı bitkisel çare arayan kimselere karşı önemli bir bitki olan Muskat, kokuyu gidermek için de kullanılan bir bitkidir. Aynı zamanda diş eti rahatsızlıklarına karşı da tedavi edici nitelik taşıdığı için macuna da eklenebilir. (Fazlaca kullanıldığı taktirde ağız kuruluğuna sebebiyet verebilir.)
- Mide rahatsızlıklarına karşı oldukça faydalı olan bu bitki, sindirim sistemini düzenleyici olarak mideye destek sağlamaktadır. Gaz giderici olduğu için hazmı kolaylaştırır.
- Doğal bir ağrı kesici niteliği taşıdığından dolayı hastalık ya da yaralanmalara karşı kullanılan, rahatlamaya yardımcı olabilecek etkiye sahip bir bitkidir.
- Stres ve psikolojik yorgunluklara karşı beyin fonksiyonlarını uyarıcı bir görevi bulunan bu bitkinin konsantrasyon eksikliğine karşı oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
- Vücutta biriken zehirlere karşı böbrek ve karaciğeri temizleme özelliği taşıyan bu bitki, bu iki organın işlevini yerine getirebilmesinde oldukça önemli faydalar sağlamaktadır.
- Bu mucizevi bitki, birçoğumuzun önemli problemlerinden olan uykusuzluğa karşı çare niteliği taşımakta ve sakinleştirici etki sağlamaktadır.
- Kan damarlarını rahatlatmaya yardımcı olan Muskat, vücuttaki kan hücrelerini arttırır ve demir eksikliği tedavisi için de oldukça fayda sağlar.
Yan Etkileri
Tükettiğimiz her yiyecek ve içecek aşırı tüketildiği taktirde vücutta olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Muskat bitkisi de yüksek dozlarda kullanıldığı taktirde mide bulantısı, kalp çarpıntısı, ağız kuruluğu, baş dönmesi, kabızlık ve idrar yapamama gibi sonuçlar ortaya çıkarabileceğinden mümkün olduğunca yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekir.