Mum çiçeği, Asya kökenli botanik bir bitkidir. Çiçeğinin geometrik ve simetrik yapısı ile yapay bir çiçek izlenimi veren, mükemmel bir dekoratif ev çiçeğidir. Güney Hindistan, Doğu Asya ve Avustralya’ da oldukça sık rastlanır. Kalın ve dirençli yaprakları, balmumu dokusu çiçek yapısı ile oldukça ayrıcalıklı bir bitkidir. Sarmaşık şeklindeki formu nedeniyle, büyüyen dallarının alttan desteklenmesi önemlidir. Yaklaşık 100 türünün olduğu tahmin edilmektedir.
Beş kenarlı ve çift yıldızlı geometrik şekli ve hoş kokusu ile, dikkat çekici bir özelliği sahiptir. Mum çiçeği, ”porselen çiçek” ve ”balmumu bitkisi” olarak da bilinir. Kısmi güneşli ortamlar, mum çiçeği için idealdir.
Mum Çiçeği Bakımı
Toprak: Mum çiçeği, ağır toprakları sevmez. Hafif ve nemli topraklar, dikim için uygundur.
Dikimi: Kökleri toprağa iyi ce gömülerek, gövde gerekirse saksıya sabitlenmelidir. Mum çiçeği, büyüme sürecinde hareket ettirilmemesi, saksının sarsılmaması gerekir. Dikim yapıldıktan sonra, saksısının değiştirilmemesi gerekir.
Işık: Kısmi güneşli bir ortama konulmalıdır. Evlerde kuzey tarafına bakan bölgeler çiçek için idealdir. Mum çiçeği, direkt ve fazla güneşe ihtiyaç duymasa da pencere kenarı, gelişmesi için doğru bir yerdir.
Sulama: Çiçeğinin toprağının ilkbahar ve yaz aylarında nemli tutulması gerekir. Kurak iklime sahip yerlerde biraz daha sık sulamak gerekir. Yapraklarının neme ihtiyacı vardır. Düzenli olarak yapraklara su püskürtmek gerekir. Yaprak ve çiçeklerin kuruması halinde, tamamen kuruyana kadar koparılmamalıdır. Yaz aylarında, kışa göre biraz fazla su verilmesi gerekir. Sulama işleminin ardından alt tabakta su birikirse, altında bekletmemek gerekir. Üzerinden aldığı su yeterli olacaktır.
Sıcaklık: Mum çiçeği serin ortamları sever, kışın bulunduğu ortamın sıcaklığı 12-15 derece olmalıdır. En fazla 7 dereceye kadar dayanabilmesine rağmen, 15 derece eşiğinin altına düşmemek gerekir.
Gübreleme: Her yıl ilkbahara doğru saksı değişimi yapılmalıdır. Nisan ve Eylül ayları arasında ise 2-4 haftada bir kompoze gübre ile gübrelenmelidir. Fazla gübre yapraklara zarar verdiğinden dikkat edilmelidir.
Çoğaltılması: Olgunlaşmış bir yaprağın dalıyla birlikte kesilerek toprağa gömülmesi, yılın her döneminde yapılabilen bir çoğaltma yöntemidir.
Budama: Mum çiçeği için budama işlemine gerek yoktur. Fakat ilk çiçek döneminde olanlarda uç almak verim sağlayacaktır.
- En önemli özelliklerinden biri de, çiçeklerini döktükten sonra bile, döküntü sonrası kalan çalımsı bitki üzerinde yine çiçekler görülür.
- Çiçeğin açması için belirlenmiş bu bakım koşulları ve yöntemlerin uygulanması verim alınmasını sağlayacaktır. Gelişimi hızlı olan bir bitki değildir.
- Saksısının büyük olması da gelişimini engelleyen bir durumdur. Sarmaşık yapısı nedeniyle, saksıyı askıya almanızda bir sakınca yoktur.
Mum Çiçeğinin Faydaları
Mum çiçeğinin faydaları arasında en önemlisi, çiçeğinin nefis, rahatlatıcı bir kokuya sahip olmasıdır. 3 yıllık ömre sahip olanlar, evin içinde botanik bir bahçe izlenimi verir. Nemli olması gereken yaprakları için, su püskürtmek, yaprakları silmek kişiyi rahatlatır. Çiçeğin üzerindeki bal tadındaki özüt, çok tatlıdır.