Doğada var olan bitkilerin hemen hemen hepsi kendine has bazı özellikleri ile mucizeler yaratıyor. Bu bitkilerin etkisini en fazla ortaya çıkaran tüketim şekli ise çayını yapmak oluyor. Her gün yeni bir bitki ve bunun çayı popüler oluyor. Son zamanların en popüler bitkisi ise moringa bitkisi ve moringa çayı.
Moringa çayı nedir, ne işe yarar?
Afrika, Orta Amerika ve Asya’da yetişen moringa bitkisinin asıl adı “Moringa Oliefera” dır. Bu bitki uzun yıllardan bu yana bazı hastalıkların doğal yöntemler ile tedavisinda kullanılan bir bitkidir. Moringa ağacı, yaprağı ve tohumu dahil tüm tüm parçaları tüketilebilen bir ağaçtır. Biz ülkemizde daha çok yapraklarından çay yaparak tüketiyoruz. Metabolizmayı hızlandıran doğal olarak yağ yakımını sağlayan moringa çayı, enerji vermesi, antioksidan özellikleri ile de ön plana çıkıyor.
Moringa çayının faydaları nelerdir?
- Moring bitkisi, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Özellikle kış aylarında tüketilen çay, hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- İçeriğinde bolca demir, magnezyum, kalsiyum, a vitamini vardır. Diyet yapanların beslenme programlarında yer alması gereken bir bitki çayıdır.
- Metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sistemini düzenler. Bu sebeple de kilo vermeye yardımcı olur.
- Antioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile vücudu virüslere, bakterilere karşı dirençli hale getirir. Kış aylarında gripten korunmanın en iyi yollarından biridir.
- Ödem atıcı özelliği vardır. İdrar söktürücü olduğu için ödemi, şişkinliği yok eder.
- Tok tutma özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. Sürekli acıkmayı engeller ve kan şekerini düzenler.
- Moringa çayı kullanıcı yorumları bağırsak problemlerini en aza indirdiğini, hem sindirim sistemini düzenlediğini hem de bağırsaktaki yaralı bakterileri artırdığı için bu organın florasını düzenlediğini göstermektedir.
Moringa çayı kullanımı
İyice kaynatılmış suyun içerisine yıkanmış moringa yaprakları atılmalıdır. Bitki çaylarını yaparken kullanılaca bitkinin demlenmeden önce suya tutulması oldukça önemlidir. Aksi taktirde bitkinin kurutulurken üzerinde biriken tüm tozu, kiri çayın içine karışır. Bu sebeple yeşil çay ya da siyah çay bile yapılmadan önce mutlaka bir süzgeç yardımı ile yıkanmalıdır.
Çayı hazırlarken, yaprak miktarına göre suyu ayarlayabilirsiniz. Çay, 7-8 dakika kadar demlendikten sonra bekletilir. 20 dakika sonra tüketilebilir. Bitki çaylarını ölçülü tüketmek çok önemlidir. Bu sebeple, moringa çayı da günde en fazla 3 fincan tüketilmelidir. Ödem attırıcı ve idrar söktürücü olduğu için, aşırı tüketimi vücudun susuz kalmasına sebep olabilir.
Kimler moringa çayı içemez?
Uzmanlar bu çayı, kanser tedavisi gören kişilere, kalp hastalarına ve emziren annelere öneremektedir. Ayrıca çodukların da moringa bitkisi çayını içmeleri uygun görülmemektedir.
Moringa bitkisi çayının zararları var mıdır?
Belirli bir ölçüde tüketildiğinde bitki çayları genel olarak zararsızdır. Ancak bu çayları kafamıza göre karıştırdığımız bitkiler ile yapmamak gerekir. Çünkü her bitkini etkisi farklıdır. Bazı bitkilerin birlikte kullanılmaması gerekir. Moringa çayının fazla tüketilmediği durumlarda belirli bir zararı yoktur. Bağırsaklarında problemi olan kişilerin bu çayı tüketmemesi daha uygundur.
Moringa bitkisi nerede bulunur?
Afrika ile Orta Amerika’da yetişen bitkinin Asya’nın bazı bölgelerinde de yetiştiği görülmektedir. Ülkemizde bulunan bitkiler genelde Afrika ve çevresinden gelmektedir. Bu bitkiyi aktarlarda ve özel olarak bitki çayı getiren ithalat şirketlerinde bulabilirsiniz.