Orta Amerika kökenli olduğu bilinen mısır, sebze olarak tüketilen, haşlaması, közlenmesi, kuru halinin patlatılması ile bir keyfe dönüşen yazlık bir sebzedir. İki metreye kadar uzayabilen ve bir fidandan en az 4 adet mısır elde edilen sarı taneli ve püsküllü bir sebze olduğu için bir çok mineral ve vitamini bünyesinde barındırır. Yağlı bir besin olduğu için enerji oranı yüksek olan mısır karbonhidrad kaynağı olarak da bilinmektedir. Doymamış yağ türleri içeren mısır aynı zamanda bol miktarda sodyum ve potasyum içerir. B vitamini grubunu içeren mısır ayrıca demir ve kalsiyum deposu olduğu için bir çok faydası vardır.
Mısırın faydaları arasında:
1 ) Mısırı hem çözünür liflere hem de çözünmez liflere sahip olduğu için vücudumuzda oluşan sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesini sağlayarak sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar. Ayrıca lifli yapısı ile bağırsak tembelliği oluşmasını önleyen mısır sindirim sisteminde yer alan bakterilerin yok edilmesini de sağlar.
2 ) İçerdiği demir ile tüketildiğinde demir eksikliği kaynaklı anemi hastalığının oluşmasını önleyen mısır vücudunuzda demir eksikliğinin giderilmesi içinde en ideal sebze olması mısırı faydaları arasındadır.
3 ) İçerdiği yağ oranı ve sahip olduğu karbonhidrad oranı ile tüketildiğinde vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayan mısır bu özelliği ile vücudun enerji kaynağı olmuştur. Özellikle ihtiyaç duyulan enerji için ilk tüketilen besin olan karbonhidrad açısından zengin olması mısırın enerji kaynağı olmasını sağlamıştır.
4 ) Tatlı mısır olarak bilinen mısır türünü tükettiğinizde karaciğerde yağ birikmesini ve kötü kolestrol olan LDL nin yükselmesini önleyebilirsiniz. Tatlı mısırın yağ oranı diğer msıır türlerine göre çok az olduğu için kötü huylu kolestrolünüz artmaz.
5 ) Karbonhidrad oranının fazla olması ve lifli yapısı nedeniyle tüketildiğinde midenizin dolu olmasını sağlayan mısır aynı zamanda geç sindirildiği içinde açlık hissi duymanızı engeller. Bu özelliği ile uzun süre tok kalmanızı sağlayan mısır iyi bir kilo vermenize yardımcı sebze olarak diyetisyenler tarafından yeterli miktarda tüketilmesi tavsiye edilir.
6 ) Şeker oranının ideal düzeyde olması yeterli miktarda tüketildiğinde kan şekerinizin düzenlenmesini sağlayan mısır doğal şekeri ile şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
7 ) Sahip olduğu potasyum sayesinde hiper tansiyon hastalarının tansiyonunu düzenleyen mısır aynı zamanda kan basıncını da düzenleyen bir sebzedir.
8 ) Kalsiyum oranının fazla olması kemik ve iskelet sisteminin sağlıklı olmasını sağlarken kemik hastalıkları ve eklem hastalıklarının oluşmasını da önler.
9 ) Kemikler, tendon ve kaslar arasında yer alan ve bu üçlüyü birbirine bağlayan bağ dokusunun oluşması ve güçlenmesi için gerekli olan fosforu bünyesinde barındıran mısır güçlü bağ dokularına sahip olmanızı sağlar.
10 ) B vitamin grubunu içermesi ile hafıza eksikliğini ortadan kaldıran mısır sağlıklı bir hafızaya sahip olmanızı sağladığı gibi bilincinizin açık ve berrak olmasını da sağlar.
11 ) A vitamini deposu olduğu için görme bozuklukları ve göz hastalıklarının oluşmasını önleyen mısır özellikle göz damarlarının tıkanmasını önleyerek sağlıklı görmenizi sağlar.
Mısırın Zararları
1 ) Yaş mısırın fazla tüketilmesi ishale neden olduğu gibi bağırsaklarınızda fazla sancı oluşmasına da neden olur.
2 ) Fazla tüketildiğinde kandaki karbonhidrad miktarının artmasına neden olan mısır kan şekerinizin yükselmesine neden olur.
3 ) Diş sağlığını da tehdit eden mısır fazla tüketildiğinde diş bakterilerinin oluşmasına ve diş çürümesine neden olur.
4 ) Yağ oranı fazla olduğu için fazla tüketilmesi karaciğer yağlanmasına neden olur.
Bir arkadaşımda ibs hastalığı vardı. Haşlanmış mısırın oldukça çok faydasını gördüm . Yalnız mısırı yağsız bir şekilde haşlanarak yenmesini şiddetle tavsiye ederim.