Günümüzde pek çok kişinin başına bela olan sağlık sorunlarından birisinin de mide fıtığı olduğu söylenebilmektedir. Çoğu zaman kişilerin sosyal hayatlarını da ciddi anlamda etkileyebilen bu problemin çözümü içinse mutlaka uzman bir doktor yardımı alınması gereklidir.
Mide Fıtığı Nedir?
Mide fıtığı, karın boşluğu ile göğüs kısmını birbirinden ayırma özelliğine sahip olan diyafram kasında yer alan hiatustan yani açıklıktan midenin üst bölümünün yemek borusu tarafına doğru sarkması durumunda meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir.
Normalde diyafram kası, göğüs ile karın arasında bulunan oldukça geniş bir kas olarak tanımlanabilmektedir. Nefes alabilmek için gerekli olan diyafram kası, herhangi bir problemin olmaması halinde midenin üst kısmında yer almakta ancak mide fıtığından muzdarip olanlarda midenin bir kısmı bu kasın içinden yukarı kısma doğru itilmektedir.
Çoğu durumda 50 yaş ve üzeri kişilerde rastlanan mide fıtığı ile ilgili yapılan pek çok araştırma 60 yaş ve üzeri kişilerin %60 oranında mide fıtığına yakalandığını bizlere göstermektedir. Yalnızca yaşlılık durumlarında değil, aşırı kilo problemi yani obezite ile mücadele eden kişilerde de mide fıtığı belirtilerinin gözlemlenebileceği söylenebilir. Bu nedenle fazla kilolu insanların yaşlı insanlardan sonra mide fıtığı konusunda en büyük 2. risk grubunu oluşturdukları da dile getirilebilir.
Bazen de mide fıtığı normalde olması gerekenden daha ufak boyutlarda olur ve bu nedenle kişiler tarafından kolaylıkla fark edilemez ve herhangi bir belirti vermez. Bundan dolayı özellikle fazla kilo problemi olan kişilerin ya da yaşı 50’den fazla olanların mutlaka düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gitmeleri tavsiye edilir.
Mide Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Mide fıtığı belirtilerine geçmeden önce mide fıtığı nedenlerinden söz etmek gerekir. Mide fıtığı nedenleri arasında ilk olarak yukarıda da belirtildiği gibi yaş faktöründen ve aşırı kilo problemlerinden bahsedilebilir. Bunların yanı sıra bazı kişilerde meydana gelen yaralanma veya kas dokusu zedelenmesi problemlerinde de mide fıtığı belirtilerinin baş gösterebileceği söylenebilir.
Mide fıtığı nedenleri arasında başka bir tanesi ise mide çevresinde yer alan kasların bu bölgeye uyguladıkları aşırı baskıdır. Bu baskı sonucunda aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir ve bu belirtilerin görülmesi halinde de yine mide fıtığı olma ihtimaline karşı uzman bir doktora muayene olunması önerilir:
- Şiddetli ve sık sık öksürme
- Nedensiz kusma
- Tuvalete çıkmada zorluk yaşama
- Ağır nesneleri kaldıramama
- Sık sık nefes darlığı yaşama
Bunların yanı sıra mide fıtığı nedenlerinden bu şekilde kısaca bahsettikten sonra merak edenler için mide fıtığı belirtilerinden de söz edilebilir.
Mide Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Mide fıtığı belirtileri, rahatsızlığın ilk evrelerinde genellikle fark edilememektedir. İlerleyen evrelere geçtiğinde ise aşağıdaki belirtilerin görülmesi muhtemeldir:
- Mide Yanması
Mide fıtığı belirtileri arasında ilk sırada mide yanmasından söz edilebilir. Genellikle oldukça acılı ve şiddetli belirtiler olarak karşımıza çıkan mide yanması problemleri, kişilerin yemek yemek istememelerine dahi neden olabilmektedir. En çok da yemek yedikten sonra kendini gösteren mide yanması, kimi zaman da mide bulantısı sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.
- Geğirme
Mide fıtığı belirtileri, hastalarda sık sık geğirme sorunu ile kendisini gösterir. Midede meydana gelen bu rahatsızlık nedeni ile kişiler kendilerini çoğu zaman istemsizce geğirirken bulabilir. Diyaframın da devreye girmesi ile şiddetlenebilen geğirme problemleri, hastaların sosyal hayatlarını olumsuz anlamda etkileyebilir.
- Yutkunma
Mide fıtığı belirtileri arasında bir diğeri de yutkunma problemleridir. Buna göre mide fıtığı sorunu ile karşı karşıya kalan kişilerin sık sık yutkunma konusunda problem yaşayabilecekleri söylenebilir.
- Göğüs ve Karında Ağrı
Mide fıtığı belirtilerinden bir diğeri de diyaframında etkilenmesi neticesinde hem göğüs kafesinde hem de midede hissedilen şiddetli ağrılardır. Nefes alıp verirken dahi ağrıya yol açabilen mide fıtığı, bazı durumlarda oldukça uzun sürerek acil müdahale de gerektirebilir.
- Kusma
Mide fıtığı belirtileri içerisinde sık sık nedensiz kusma ve mide bulantılarının yer aldığı da söylenebilir. Hastalığın ilk evrelerinde kendisini göstermeyen bu belirti, ilerleyen evrelerde ise neredeyse her yemekten sonra hastaların yedikleri ne varsa çıkarmalarına neden olabilir. Zaman zaman kanlı kusmaya da dönebilen bu problem için mutlaka uzman bir doktordan bulantı kesici ve kusma önleyici ilaç tavsiyesi alınması gereklidir.
- Dışkı ve İdrar
Mide fıtığı belirtilerinin ayırt edici yönlerinden birisi de idrar ve dışkıda meydana gelen değişimlerdir. Çoğu durumda mide fıtığının ileri evrelerine kadar görülmeyen bu belirtilerin ilk olarak kendilerini idrarda görülen kan ile ortaya çıkardıkları söylenebilir. Bunun yanı sıra dışkının normalde olduğundan çok daha koyu bir renge bürünmesi de yine mide fıtığı belirtileri arasında gelmektedir.
Yukarıda bahsedilen tüm belirtiler, görüldüğü anda acilen tıbbi müdahale gerektirir. Bu nedenle bahsedilen bulgular ile karşılaşan kişilerin hiçbir şekilde ertelemeden bir devlet hastanesi ya da özel sağlık kuruluşunu ziyaret etmeleri şiddetle tavsiye edilir.
Mide Fıtığı Tedavisi
Mide fıtığı belirtilerinin tespit edilmesinin ardından uzman doktorlar ile yapılacak olan randevularda hastalar için mide fıtığı evrelerine göre bir tedavi süreci izlenmektedir. Bunun için ilk olarak kan testi, manometri ve endoskopi gibi tanı uygulamaları yapıldıktan sonra ilaç tedavisi yöntemlerine geçilmektedir. Nadiren de olsa ameliyat gerektiren durumlarda ise mide karnın içine çekilerek diyaframa giren fıtık kesesinin çıkarılması işlemi gerçekleştirilmektedir. İlaç tedavisi ve ameliyatın yanı sıra hastalarda düzenli ve sağlıklı bir beslenme sisteminin uygulandığı da ek olarak belirtilebilir.