Meyan kökü şerbeti veya meyan şerbeti olarak bilinen bu tatlı ve doğal şurubun bir çok faydası bulunmaktadır. Tıpkı meyan kökünün faydaları gibi şerbetinin de saça, cilde, tırnaklara iyi gelen bir çok faydası vardır.
Meyan kökü şerbetinin faydaları nelerdir?
Tatlı kök olarak da bilinen meyan kökü, çoğunlukla şeker ve içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Çok sağlıklı bir bitki olduğu için en eski zamanlardan bu yana insanlar tarafından çeşitli şekillerde kullanıldılar.
- Meyan şerbeti faydaları denince akla ilk mideye etkisi gelir. Bu şerbet, midenizi rahatlatır ve sakinleştirir.Meyan kökü şerbeti, gastrointestinal sorunları yatıştırmak için kullanılır. Gıda zehirlenmesi, mide ülseri ve mide ekşimesi vakalarında meyan kökü ekstraktı mide astarının onarımını hızlandırabilir ve dengeyi kurabilir. Bağışıklık güçlendirici özelliği sayesinde mide çeperinin korunmasını ve yenilenmesini sağlar.
- Solunum sistemini temizler; Meyankökü solunum problemlerini tedavi etmek için tavsiye edilir. Meyanı oral bir takviye olarak almak, vücudun sağlıklı bir şekilde mukus üretmesine yardımcı olabilir. Balgam üretimini arttırmak sağlıklı bir bronsit sistemi için oldukça önemlidir.Temiz, sağlıklı balgam üretimi, solunum sistemini yapışkan mukus yüzünden tıkanmadan çalıştırmasına yardımcı olur.
- Stresi Azaltır; Stres, sürekli olarak adrenalin ve kortizol üretmekten tükenmiş olan böbreküstü bezini aşırı yorabilir. Meyankökü takviyeleri böbreküstü bezine biraz rahatlama sağlar. Meyan kökü ekstresi, vücutta sağlıklı bir kortizol düzeyini destekleyen adrenal bezlerini uyararır.
- Kanser Tedavisine Yardımcı Olur; Bazı çalışmalar meyan şerbetinin, potansiyel olarak meme ve prostat kanserlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini söylüyor. Bu tür tedavi yöntemleri büyük devletlerin sağlık kuruluşları tarafından onaylanmamış olsa da, meyan kökü ve şerbeti destek kür olarak kanser tedavilerine eşlik ediyor.
- Dişlerinizi ve Cildinizi Korur; Egzama tedavisi için meyan kökü içeren topikal jeller önerilmektedir. Meyan kökü, antibakteriyel özelliklerinden dolayı başarılı bir dermatolojik tedavi etkisi gösterir. Bu sebeple diş çürümesini önlemek ve tedavi etmek için meyan kökü ve şerbeti önerilir.
Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Meyan kökü şerbeti nasıl yapılır neredeyse kimse bilmez. Bizim ülkemizde çok yaygın olmayan, zamanla daha popüler hale gelen bu şerbet kolaylıkla yapılabilir.
- 1 avuç meyan kökü
- 3 litre su yeterlidir.
- Öncelikle meyan köklerini iyice temizleyin ve yıkayın.
- Derin bir tencereye 3 litre suyu koyup kaynatın.
- Su kaynamaya başlayınca içine meyan köklerini atın ve iki saat kadar kaynatın.
- Köklerin tortusu dibe çökünce bu karışımı bir tel süzgeçten geçirin. Hiç tortu kalmasın isterseniz bunu ince bir tülbetten süzebilirsiniz.
- Katı olursa üzerine biraz su ilave edebilir, kabuk tarçın ile servis yapabilirsiniz.
Meyan Şerbeti Zararları
Normalden fazla tüketilmesi durumunda her şeyin zararı vardır. Meyan kökü şerbetinin zararları da bu şekilde ortaya çıkabilir.
- Çok fazla meyan kökü şerbeti alımı, vücutta düşük potasyum seviyelerine yol açabilir, bu da kas zayıflığına neden olur. Bu duruma hipokalemi denir.
- Bazı çalışmalara göre, iki haftalık bir dönemde çok fazla meyan kökü alan deneklerde metabolizma anormallikleri görülmüştür.
- Çok fazla meyan kökü şerbetinin tüketilmesi, yüksek tansiyon, şişkinlik ve kalp atışı düzensizliğine neden olabilir.
- Birçok meyankökü aromalı ürün meyan kökü doğal tatlarını taklit eder, ancak çok büyük bir kısmı glisirizik asit ile yapılır. Bu sebeple 10 yaşından küçük çocukların özellikle meyan kökü şuruplu hazır gıdaları tüketmemesi gerekir.
- Hamile ve emziren kadınların da meyan kökü şerbetini tüketmemesi daha iyidir.
- Hipertansiyonu olan kişilerin de meyan şerbetini pek tüketmemesi tavsiye edilir.
Meyan Şerbeti Kilo Yapar mı?
- Meyan şerbeti kalorisi yüksek şerbetlerden biridir. Ancak doğal şekerlerin tamamında olduğu gibi bu şurup ya da şerbetin tek başına kilo aldırması gibi bir durum söz konusu değildir. Mısır şurubu, glikoz şurubu gibi kimyasal şekerler dışındaki doğal meyve şekerlerinin aşırı tüketimi olmadıktan sonra tek başına kilo aldırma gibi bir yan etkileri yoktur.
- Meyan şerbeti diğer adı meyan kökü şerbeti, ramazan ayında en çok tüketilen ramazan şerbetlerinden biridir. Tıpkı meyve hoşafları gibi sağlıklı olan bu şerbetleri kan şekerinizi dengelemesi için tarçın ile tüketebilirsiniz.
Meyan kökü ne şekilde tüketilebilir?
Sıvı özü yani şerbet olarak
Meyan özü, meyan kökü olarak en yaygın bulunanıdır. Şekerler ve içeceklerde ticari bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Günde 30 mg dan fazla tüketilmememlidir. Fazlası istenmeyen yan etkilere sebep olabilir.
Meyan Kökü Tozu
Baharatçılarda ve sağlıklı organik gıda marketlerinde meyan kökünü toz olarak bulmak mümkün. Toz formunda meyan, özellikle egzama ve aknenin tedavisinde faydalıdır. Ayrıca kapsül olarak ağız yoluyla alabilirsiniz.
Meyan Kökü Çayı
Meyan bitkisi yaprakları kurutulur ve bu yapraklardan meyan çayı yapılır. Meyan kökü çayını bir çok markette bulabilirsiniz.
Çaylar, sindirim, solunum ve adrenal bez sağlığını desteklemek için kullanılır. Bronşları temizleyen ve detox etkili çayların hemen hemen hepsinde meyan kökü vardır.
Kaynak :https://www.healthline.com/health/licorice-the-sweet-root#1