Melisa çayının sağlığa birçok faydasının olduğu gibi ruha da fayda sağlamaktadır. Sinir hastalıklarına iyi gelmektedir. Sinirleri yatıştırması nedeniyle ruhu dinlendirdiği bilinmektedir. Uyku düzenini sağlamak isteyen kişi yatmadan önce Melisa çayını düzenli olarak tüketmesi koşulunda uykusu düzene girmektedir. Kaygı ve stres gibi duygu durumlarını dengelemektedir. Melisa çayı sadece günümüzde değil eski dönemlerde de kullanılmıştır. Eski dönemlerde ise böcek ısırıklarının üzerine kullanılmaktaydı. İştahı kapalı olan kimseler düzenli olarak tükettiğinde yemek yeme düzeyi eski haline gelecektir. İştahın geri kazanılmasına yardımcı olacaktır. Gaz giderici özelliği bulunmaktadır. Gaz gidererek bağırsaklardaki ağrıyı hafifletir. Baş ağrılarına, mide kramplarına iyi gelmesi sebebiyle ağrı kesici olarak içilebilmektedir. Açık yaralar hızla kapanmaktadır. Yaranın çabuk kabuklanmasını sağlayarak yarayı iyileştirir. Tansiyon düzenleyici olarak kullanılabilmektedir.
Melisa Çayının Diğer Adları Nelerdir?
- Nane balsamı
- Bal bitkisi
- Oğulotu
- Mavi balsam
- Tatlı balsam
Melisa Çayının Maddeler ile Faydaları
- Melisa çayı sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu neticesiyle depresyonu azaltabilmektedir. Tansiyonu dengeler. Düşük ise yükseltir. Yüksek ise düşürür. Göz tansiyonuna iyi gelmektedir. Melisa çayının pansumanı göze yapıldığı takdirde göz tasiyonu rahatsızlığı azalacaktır.
- Sindirim sistemini düzeltmekte, gaz, şişkinlik gibi problemleri gidererek rahatlamayı sağlayarak bağırsak düzenleyici görev yapmaktadır.
- Hastalanmayı önlemektedir. Hastalıklara kalkan olarak insan vücudunu hastalıklardan korur.
- Öğrenciler sıksık içtiğinde oldukça faydasını göreceklerdir. Öğrenme becerisini, algıyı artırmaktadır. Rozmarinik asit beynin en önemli bölgelerinden biri olan öğrenme ve algılama kısmını desteklemektedir.
- Hormon bozukluğu olan kadınlar kullandığında faydasını göreceklerdir. Hormonları düzenlemektedir. Hormon dengesini sağlaması sebebiyle hormonal dengesizlikler problem olmaktan çıkacaktır.
- Spor yapanlar veya atletler sık sık kas spazm geçirmektedir. Bazı gecelerde geçmek bilmeyen kramplar vücudu sarmaktadır. Melisa çayı ise bu gecelere yetişen bir bitkisel ilaçtır. Spazmolitik olan melisa çayı kramplara ve adet sancılarına ağrı kesicilerden daha iyi etki etmektedir.
- Melisa çayının içinde madensel yağlar ve madensel tuzlar bulunmaktadır. Bu değerler cildi dinç tutar, cildin kırışıklıklarını azaltır. Güneşin zararlı ışınlarından da korumaktadır.
- Melisa çayının tedavisi olmayan Alzheimer hastalığını önleyebilecek bir etkiye sahip olduğu açıklanmıştır.
- Melisa çayı kışın tüketmeye birebir içecektir. Vitamin ve mineral deposu olması sebebi ile yorgunları dindirmektedir.
- Agresiflik insanı sarmışsa, sinirleri yıpranmış ve her zaman bağırır bir insana döndü ise kişiyi rahatlatacak ve sinirlerini yatıştıracak bir çaydır. Her gece düzenli içildiği takdirde sinir sistemi düzene girecektir.
- Tok tutma özelliği ile kilo vermeye yardımcıdır.
- Troid problemlerini Melisa çayı çözmektedir
- Sınav zamanlarında düzenli içilir ise stresi azaltması sebebi ile kişi sınav zamanını rahat geçirebilmektedir.
- Mide rahatsızlığı yaşayan, reflüsü olan kişilerin Melisa tüketimi sonucunda mide şikayetleri azalacaktır.
- Gece ateşleri veya gündüzleri sebepsiz çıkan ateşleri Melisa çayı düşürebilmektedir.
- Vücuttan ter atılmasına yardımcı olmaktadır.
- Melisanın yan etkisi bulunmamaktadır.
- Melisa çayı böbreklere iyi gelmektedir. İdrar yolları enfeksiyonu var ise Melisa çayı idrar yolu enfeksiyonlarını gidermektedir. Böbrekleri yenilemektedir. İdrar yolları enfeksiyonunu engelleme özelliğine sahiptir.
- Vücutta bulunan uçuklara iyi gelmekte ve genital siğillerin tedavisine destek olmaktadır. Genital bölgede oluşan sivilcelere pansuman yapıldığında iyi gelmektedir. Vücutta bulunan açık yaraların kapanmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde vücuttaki açık yaralar hızla kapanacaktır.
- Mantar ve egzama gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Antibakteriyel olması sebebiyle hastalık tedavilerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
- Melisa çayı kaynatılırken tencerenin ağzı kapatılır, suyu azalana kadar kaynar, kaynadıktan sonra kapakta biriken buhar pamuk ile tonik olarak sürüldüğünde cildi sıkılaştırır, sivilcelere ve yağlı ciltlere iyi gelir, yüzdeki yağı dengeler.
Melisa Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Melisa çayının faydaları olduğu kadar yan etkisi bulunmamaktadır. Sadece tiroit hastalığı sebebi ile tiroit ilaçları kullanan kişiler Melisa çayı tükettiği takdirde ilaçlar ile bitki çayı etkileşime geçecek ve yan etkiler yaratacaktır. Hamilelik veya çocuk emzirme döneminde kullanım konusunda bir bilgi mevcut değildir. Uzman doktor ile görüşülmeden kullanılmamalıdır.