Lahananın sağlığa olan faydaları; kabızlık, mide ülseri, baş ağrısı, obezite, cilt hastalıkları, egzama, sarılık, iskorbit hastalığı, romatizma, kireçlenme, gut hastalığı, göz rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, yaşlanma ve Alzheimer hastalığı tedavileri için sıklıkla kullanılmasını kapsar.
Lahana, yabani hardal familyasından yapraklı bir sebzedir ve yuvarlak veya oval bir şekle sahiptir. Daha sert ve koyu yeşil olan dış yaprakları ile kaplı yumuşak, açık yeşil veya beyazımsı iç yapraklardan oluşur. Dünya genelinde yaygın olarak kullanılır ve birçok yollan hazırlanabilir ancak n yaygın olarak ya pişirilerek ya da çiğ olarak salatalarda kullanılır.
Lahananın Faydaları
- C Vitamini Eksikliği: İskorbit hastalığı, genel olarak kanayan diş etleri, çatlayan dudaklar, zayıf bağışıklık sistemi, sık soğuk algınlığı, erken yaşlanma ve depresyon ile karakterize edilen bir hastalıktır. Lahana, zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini bakımından portakaldan daha fazla zengindir. C vitamini en iyi antioksidanlardan biri olarak, erken yaşlanmaya temel olarak neden olan sebeplerden biri olan vücuttaki serbest radikalleri azaltır. Ayrıca vücuttaki yıpranma ve aşınmaların iyileşmesinde yardımcı olur. Bu sebeple ülser, belirli kanser türleri, depresyon, bağışıklık sisteminin gelişmesi ve öksürük ile soğuk algınlığı ile mücadelelerin tedavisinde çok faydalıdır. Ayrıca, yaralanma ve zarar gören dokuların iyileşme sürelerini hızlandırır, sinir sisteminin fonksiyonlarını düzenler ve Alzheimer hastalığı ile diğer dejeneratif sinirsel hastalıkların etkilerini azaltır.
- Diyet Lifi Eksikliği: Çok ciddi bir eksiklik olmasına rağmen vücut sağlığının sürdürülmesinde yaygın olarak göz ardı edilmektedir. Besinlerdeki lif eksikliği, mide ülseri, baş ağrısı, mide-bağırsak kanserleri, sindirim sorunu ve iştahsızlık gibi hastalık ve sağlık tehditlerinin temel nedeni olan kabızlığa neden olabilir. Hatta diyet lifi eksikliğinin tehlikeleri cilt hastalıklarına, egzamaya, erken yaşlanmaya kadar genişleyebilir. Lahana lif bakımından zengindir. Lif vücudun suyu tutmasına yardımcı olur ve bağırsak içinde hareket ederek gıdaların hacimliliğini muhafaza eder. Böylece kabızlık ve sindirim ile alakalı diğer problemler için iyi bir çaredir.
- Kükürt Eksikliği: Kükürt, enfeksiyonlarla mücadele etmesinden dolayı çok faydalı bir besin maddesidir. Kükürt eksikliği, mikrobiyal enfeksiyonlara ve yaraların iyileşme oranında büyük ölçüde azalmalara yol açar. Yine lahana kükürt bakımından zengindir. Böylece yaralanma durumlarında meydana gelen enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olur ve ülserin sıklığını azaltır.
Lahananın Diğer Faydaları
- Kanseri Önler: Lahananın bilinen en önemli faydalarından biri güçlü antioksidan özelliğidir. Bunun anlamı lahana ve benzer diğer sebzeler, genel sağlık için çok zararlı olan ve kanser ile kalp hastalıkları gibi şeylerin temel destekleyicisi olan serbest radikalleri vücuttan temizler. Lahana ayrıca lupeol, sinigrin ve sülforafan gibi kanser önleyici bileşenlere sahiptir.
- İltihaplanma Önleyici Özelliklere Sahiptir: Lahana, içerisinde glutamin bulundurur. Glutamin güçlü bir iltihap önleyici maddedir ve bu yüzden lahana tüketimi iltihaplanma, kaşıntı, alerjiler, eklem ağrısı, humma ve çeşitli cilt rahatsızlıklarının etkilerini azaltır.
- Göz Sağlığı: Lahana zengin bir beta karoten kaynağıdır. Bu yüzden bir çok insan (özellikle yaşlı kişiler) sarı nokta hastalığını önleme, genel olarak göz sağlığını geliştirme ve katarakt oluşumunu engelleme özelliğinden dolayı lahanaya yönelmektedir.
- Kilo Verme: Lahana, sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlere sıklıkla tavsiye edilmektedir. Lahananın birçok faydalı vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri ile dolu olmasından dolayı insanlar için sağlıklı bir diyet seçeneğidir ve ayrıca yüksek oranda lif içermesinden dolayı doyurucudur. Bununla birlikte lahana kalori olarak oldukça düşüktür. Bir kase pişmiş lahanada sadece 33 kalori bulunmaktadır.
- Beyin Sağlığı: Lahanadaki K vitamini ve antosiyanin varlığı zihinsel işlev ve konsantrasyonu güçlü bir şekilde artırır. K vitamini, sinirlerin çevresinde miyelin kılıfı olan sfingolipid üretiminde önemlidir. Bu sarmal sinirleri zarar ve çürümeden korur. Bu yüzden K vitamini tüketme, sinirsel dejenerasyon, Alzheimer hastalığı ve bunamaya karşı savunmayı güçlendirir.
- Kemik Sağlığı: Lahana muhteşem bir kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller kaynağıdır. Bu üç önemli mineral kemikleri dejenerasyondan ve kemik erimesi ile genel kemik zayıflamasının başlamasından korumada ayrılmaz bir parçadır.
- Tansiyon: Lahanadaki potasyum varlığı onu kalp krizi ve felç riskini artıran yüksek tansiyondan korunmada muhteşem bir yöntem haline getirmektedir. Potasyum damar açıcı bir ilaçtır. Bunun anlamı, potasyum damarları açar ve kan akışını kolaylaştırır.
Cilt Bakımı ve Erken Yaşlanma: Lahana C vitamini, antosiyanin, kükürt ve diğer kaynakları içermesinden dolayı antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar cilt sağlığında ve erken yaşlanmaya karşı vücudun gelişiminde büyük bir rol oynar. Serbest radikaller kırışıklıklara, cildin solmasına, lekelere ve diğer birçok durumlara yol açar. Bu yüzden Lahana tüketilerek elde edilen antioksidanlar yaşlanma sürecinin tersine çevirir.
Lahananın antioksidan özelliğini takdir ettim yalnız beyin kalp ve kemiğe hatta göze olan faydalarını okurken şaştım kaldım diyebilirim,gerçekten tam bir c vitamini deposuymuş.