Kitap okumak, hayatı boyunca farklı pek çok eğitim sürecinden geçen insanoğlu için en etkili ve en önemli öğrenme yolları arasında ilk sırada gelmektedir. Kitap okumayı alışkanlık haline getiren toplumlar, sahip oldukları bilgilerin yaklaşık %60’ından fazlasını okuma yolu ile elde etmekte ve kitap okumanın faydalarını da her alanda görmeye devam etmektedir. Kitap okuma alışkanlığı edinmemiş olan toplumlar daha yakından incelendiğinde ise kitap okuyan toplumlara nispeten hem bilim hem de kültür alanında fazlasıyla geri kaldıkları görülmektedir. Sadece bu farklılık bile bizlere kitap okumanın faydalarının ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Ancak elbette ki kitap okumanın faydaları yalnızca gelişmiş bir toplum haline gelmek ile sınırlı kalmamaktadır. Buna göre kitap okumanın en önemli yararlarını öğrenmek isteyenlere kitap okuyarak ne gibi avantajlara sahip olabileceklerinden kısa kısa bahsedilebilir.
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Kitap okuyarak hayatta meydana gelen olayların ya da gelişmelerin aslında ne anlama geldiğini öğrenen kişiler, bilgi dağarcıklarını da geliştirir. Bu, aynı zamanda kişilerin düşünebilme kapasitesini genişletir ve böylece olaylara çok daha geniş bir görüş açısı ile bakabilmelerine olanak verir.
Olayları daha kapsamlı olarak inceleme olanaklarını sunmasının yanında kitap okumanın faydaları arasında kişilerin bilgi haznelerini geliştirmeleri sayesinde diğer insanlarla olan iletişimlerinde çok daha akıcı ve etkileyici konuşabilmelerinin yer aldığı da söylenebilir. Diğer kişilerle daha etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri ise kitap okuyan insanların sosyal çevrelerinde çok daha saygın bir hale gelebilmelerine imkân verir.
Kitap okumanın diğer faydaları arasında kişilerin düşünce kapasitesini arttırarak kültür seviyelerini yükseltmesinden bahsedilebilir. Boş zamanlarında TV izlemek yerine kitap okuyan kişiler, kitaplardan edindikleri kültür ve bilgi birikimi sayesinde yaşadıkları toplumda etkin bir karaktere sahip olma fırsatını da elde eder. Okuyarak kendini sürekli geliştiren kişiler, çevrelerinde meydana gelen her olaya da daha fazla hâkim olur.
Maddelerle Kitap Okumanın Faydaları
Kitap okumanın faydalarından ve toplum için yararından söz ettikten sonra kitap okumanın önemini daha iyi anlatabilmek amacıyla maddeler üzerinden de kitap okumakla alakalı biraz daha ek bilgilendirme yapılabilir. Buna göre;
- Kitap okumak, insan zihni için bir ilaçtır.
- Kitap okuyarak düşünceler beslenebilir ve geliştirilebilir.
- Kitap okuyan kişiler stresten uzak kalabilir.
- Kitap okuma alışkanlığı olan kişiler hayata daha farklı pencerelerden bakabilir.
- Kitap okuyan kişilerin güvenilir bir çevresi olur.
- Kitap okumak, kelime haznesini genişletir ve bilgi dağarcığını güçlendirir.
- Kitap okuyan insanların konuşma yeteneği ve anlama gücü kuvvetlenir.
- Kitap okumak, genel kültür seviyesinin artmasını sağlar.
- Kitap okuma yöntemi ile kişiler toplum içerisinde çok daha etkili bir insan haline gelir.
- Kitap okuyarak meslek hayattaki başarı seviyesinin artması sağlanır.
- Kitap okumak, dünyaya olan bakış açısını değiştirir.
- Kitap okumak, toplumsal ilişkilerin kalitesini fazlasıyla yükseltir.
- Kitap okuyan öğrenciler okul hayatlarında çok daha başarılı olur.
- Kitap okuyan kişiler karar verme yeteneklerini güçlendirir.
Boş Zamanları Değerlendirmek İçin Kitap Okumak
Evde otururken televizyon karşısında amaçsız şekilde kanal kanal gezmek yerine kitap okumak, geçirilen zamanın çok daha verimli bir şekilde kullanılmasına olanak verir. Tren, taksi, uçak ve otobüs gibi taşıma araçları ile seyahat ederken geçen zaman içerisinde kitap okumak da aynı şekilde bu süreçlerin çok daha faydalı bir şekilde değerlendirilebilmesini mümkün kılar. Bu sayede kişiler hem bekledikleri süre esnasında vakit geçirir hem de yepyeni şeyler öğrenir.
Doğru Kitap Seçimi Nasıl Olmalı?
Kitap okumanın faydalarından bahsederken elbette ki doğru kitap seçiminin öneminden de söz edilmelidir. Okuma alışkanlığı kazanırken doğru kitap seçimi yapabilmek kişilerin uzun vadede bilgi dağarcığını ve kültürünü de genişleteceği için bu konuda oldukça titiz davranmak ve kişisel gelişime destek olabilecek kitaplara yönelmek gereklidir.
İlk olarak okunacak kitabın kişileri heyecanlandırması ve kitabın zevk verebilmesi gerektiğinden söz edilebilir. Zira bu tür özelliklere sahip olmayan kitaplar bir müddet sonra okuyucuları sıkmakta ve okuma alışkanlıklarını tam anlamıyla kazanamamalarına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra insanı ümitsizliğe iten ve karamsarlık hissettiren kitaplardan da yine uzak durulması gerektiği söylenebilir.
Kitap seçimi esnasında kolay anlaşılabilen ve samimi bir üslup ile yazılan kitapların kişiler üzerinde çok daha fazla etki gösterebileceği de bilinmektedir. Bu tür kitapları okuyan kişiler kitaplardan edindikleri bilgileri daha kolay kavrayabilmekte ve öğrendiklerini akıllarında tutabilmektedir.
Son olarak herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan, karmaşık bir anlatıma sahip, yalan bilgi içeren veya şüpheli izahlarla dolu kitaplardan uzak durmak da yine kitap okumanın faydalarını görmek isteyen kişilerin özen göstermeleri gereken bir diğer konu olarak belirtilebilir.