Kırkkilit otu iyi bilinen bir bitkidir, Avrupa ve Asyadaki benzer iklimlerin yanı sıra Kuzey Amerika kıtasının birçok yerinde nemli killi ya da kumlu topraklarda büyüyen uzun ömürlü bir bitkidir. Kırkkilit otunun şekli tuhaftır, tırmanarak büyür, gövdesinde boğumlar bulunur. Boğumların her iki kısmındaki kökler, sayısız içi boş gövde saplarına dönüşür. Kırkkilit otu iki evrede büyümeye başlar. Büyümesinin ilk evresi verimli ve ten rengi bir gövde aracılığıyla olur. Bu gövde 4 inçten 7 inç e kadar uzayabilir ve ucunda bitkinin sporlarını içeren koni şeklinde bir yapı belirir. Bu ilk gövdenin yaşamı uzun sürmez ve sararıp solar. İkinci gövdenin ise uzunluğu 18 inç e ulaşır,yeşil ve steril yapıdadır.Bitki, küçük dallardaki helezonlu şekiller tarafından tamamlanır. Bu evreler sonucunda bitki, ömrü boyunca ulaşacağı son şekle ulaşmış olur.
Diğer tüm bitkiler içinde, içeriğinde en çok silisyum elementi bulunan bitki, kırkkilit otudur. Silis, vücut için önemli bir eser elementtir. İnsan vücudundaki kan damarları ve diğer bağlayıcı dokulardaki protein moleküllerinin bağlanmasına yardımcı olur. Kollajen,büyük oranda silisyumdan oluşmuş önemli bir bileşendir. Kollajenvücutta “vücut bağlayıcısı” görevi görür. Bir birleştirici olarak deri ve kas dokularını bir arada tutar. Vücuttaki iskelet sisteminin büyümesini ve sağlıklı bir şekilde devamını silisyum minerali destekler. Bu mineralin diyet yaparken de eser miktarda bulunması gerekir. Kırkkilit otunun özelliklerinin araştırıldığı Avrupadaki birkaç klinik araştırmada, kırık ya da çatlamış kemiği olan hastalar tarafından alınan kırkkilit otu ile birlikte hastanın daha hızlı iyileşme eğiliminde olduğu görülmüştür. Kırkkilit otu hastanın beslenmesine eklendiği zaman osteoporoz riskinin azaldığı böylece kırkkilit otunun sağlığa direk faydalı olduğu görülmüştür. Bazı bitki uzmanları ve alternatif tıp uzmanları, eklemlerinde burkma ve çıkık olan sporcuların kırkkilit otu kullanılmasını önermektedirler.
Kırkkilit otu, saç, deri, tırnak gibi sert derilerin formunu ve sağlamlığını arttırır aynı zamanda kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlamada çok iyidir.
Kırkkilit otunun sağlığa faydaları
- Kırkkilit otunun toprak üstünde kalan kısmı ilaç yapımı için kullanılır. Kırkilit otu; ödem, böbrek ve idrar yolu taşları, üriner sistem enfeksiyonları, üriner sistemdeki kontrol yetersizliği (idrarını tutamama), böbrek ve idrar yolundaki genel rahatsızlıklar için kullanılır. Bunlara ek olarak saç dökülmesi,tüberküloz,sarılık, hepatit, parmaklardaki tırnakların kırılması, eklem rahatsızlıkları, gut hastalığı, osteoartrit, kemik erimesi(osteoporoz), kilo kaybı, adet düzensizliği, mide, akciğer ve burundaki kontrol edilemeyen kanamalarda kullanılır.
- Geleneksel olarak kırkkilit otu yaralardaki kanamayı durdurmak için kullanılır, mükemmel şekilde pıhtılaşmayı başlattığı söylenir. Kırkkilit otu bitkisi tüm yaralanmalarda kanamayı durdurmak için kullanılır; aşırı burun kanamalarında, öksürürken kan gelmesine sebep olanfarklı hastalıklarda.İnsan vücudunda üriner sistem de kırkkilit otunun kanamayı durdurma özelliğinden olumlu şekilde etkilenir. Bu etki, özellikle,mesane iltihabı, idrar yolu iltihabı gibi ürinersistem hastalıkları olan kişilerdekanamayı durdurmak için önemlidir.
- Kırkkilit otunun tedavi edici özelliği, bağ dokulardaki iç doku zararlarını tamir eder ve düzeltir. Dokuların yenilenme hızını artırır. Tamir edilen dokunun güçlülüğünü ve elastikiyetini artırır.Kırkkilit otu romatizma ya da eklem iltihabına faydalıdır. Ayrıca amfizem gibi çeşitli göğüs hastalıklarının tedavisinde kullanılır.Banyo yaparken suya kırkkilit otu kaynatıp eklendiğinde kemiklerdeki burkma ve çatlakları bölgesel olarak tedavi etmektedir.
- Kırkkilit otunun tarihi çok eskilere dayanmaktadır, tarih öncesi (prehistorik) zamanda yetişenağaç gibi uzun bitkilerin soyundan gelmektedir. İçerdiği diğer faydalı minerallerin yanı sıra silisyum minerali bakımından en zengin bitkidir. Bu zenginlik, etkili, yararlı ve besleyici tonik yapımının yanı sıra dokuların iyileşmesi ve tedavisi açısından bitkiyi çok değerli yapmaktadır.
- Kırkkilit otu, sönük saçlar ve kolay kırılan tırnakları tedavi edebilir bunun yanı sıra anemi (kansızlık) ve halsizliğe faydalı olabilir. Kırkkilit otunun sahip olduğu fazla silisyum, yiyeceklerdeki kalsiyumun hızlı emilmesine yardım eder,böylece kas krampı ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi tehlikelere karşı vücudu korur. Ayrıca damar tıkanıklığının önlenmesine geniş ölçüde yardımcı olur.
- Tahriş olmuş deri ve egzama gibi deri hastalıkları için bitkisel kırkkilit otu losyonu bölgesel olarak kullanılabilir. Ayrıca kesik ve yaraların tüm formlarının iyileşmesi içinkullanılabilir.
- Kırkkilit otu, yaraları ve derideki çıbanları hafifletmek için kullanılır. Ayrıca derideki kızarıklık, şişlik ve buna benzer problemler için de bu bitkiye başvurulur. Kırkkilit otu ile ağzı yıkamak ve gargara yapmak, ağız yaraları gibi problemlerin tedavisinde, dişeti kanamalarını durdurmak için, boğaz ağrısı gibi ağız problemlerinin tedavisinde kullanılabilir.
Kırkkilit otunun yan etkileri
Kırkkilit otu, ağız yoluyla uzun zaman alındığında güvensiz olabilir. Bu bitki tiaminaz adı verilen, tiamin vitaminini çöküntüye uğratan bir kimyasal içerir. Teorik olarak bu etki tiamin eksikliğine sebep olur. Bazı ürünler “tiaminaz içermez” etiketine sahiptir ancak bu ürünlerin güvenilir olduğuna dair yeterli bilgi bulunmamaktadır.
Gebelik ve bebek emzirme :Kırkkilit otunu hamile ve emzirenlerin kullanması durumunda güvenli olup olmayacağı konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Kullanmamak daha güvenilir bir yoldur.Alkolbağımlılığı : Alkol bağımlısı olan insanlarda genelde tiamin eksikliği bulunduğundan ,bu kişilerin kırkkilit otunu kullanması tiamin eksikliğini artırabilir.
Diyabet : Kırkkilit otu diyabet hastalığı bulunanlarda kan şekeri seviyesini düşürebilir. Eğer kişinin diyabeti varsa ve kırkkilit otu kullanıyorsa kan şekeri seviyesi dikkatli bir şekilde gözlenmelidir.
Düşük potasyum seviyesi (Hipokalemi ) :Kırkkilit otu vücuttaki potasyum seviyesini düşürebilir ve bu bitkiyi kullanan kişilerde potasyumun aşırı düşmesine neden olabilir. Bu durum hakkında daha fazla bilgiye ulaşılana kadar potasyum eksikliği olanlar kırkkilit otunun kullanımına dikkat etmelidir.
Düşük tiamin seviyesi ( tiamin eksikliği ):Kırkkilit otu tiamineksikliği olanlarda tiamin eksikliğini artırabilir.