Kınanın sağlığa en önemli faydalarından bazıları, baş ağrısını hafifletmesi, vücudu zehirden arındırması, tırnakları güçlendirmesi, cildi koruması, saç sağlığını artırması, vücudu rahatlatması ve iltihaplanmayı azaltmasıdır.
Kına boya türü, sulu ekstrat, tentür ve kabuğundan, çekirdeğinden, yaprağından elde edilen merhem gibi amaçlarla kullanılabilir. Kınanın bu çeşitliliği onu geleneksel tıpta (özellikle eski hindu hekimlik ve uzun yaşam sanatında) değerli bir madde haline getirmiştir.
Kına yağı, kabuğu ve çekirdeği tıbbi faydalar açısından en yaygın olan türlerdir ve kına bitkisindeki yüksek kimyasal ve besin öğesi yoğunluğu ona iltihap önleyici, tansiyon düşürücü, antibakteriyel, kanamayı kesici ve virüs önleyici etki sağlar. Bir bitkisel tedavi olarak kına batıda yaygın olarak kabul görürken, doğu kültürlerinde binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Kınanın Sağlığa Faydaları
- Yarayı İyileştirir: Kınanın en dikkate değer faydalarından bir tanesi cildi enfeksiyona karşı koruması ve iltihaplanmayı söküp atmasıdır. Sadece yabancı mikrop ve maddelere karşı koruyucu tabaka oluşturmasından dolayı değil aynı zamanda derideki sıcaklığı emen serinletici etkisinden dolayı kuşaklar boyunca yanıklar, yaralanmalar ve sıyrıkların tedavisi için kullanılmıştır. Bu özelliği aynı zamanda güneş yanığı için de onu çok kullanışlı hale getirmektedir.
- Ateş Düşürür: Kınanın aynı zamanda ateş düşürücü özelliği de bulunmaktadır. Aşırı yüksek ateş organların fonksiyonu ve metabolik süreçler açısından tehlike arz etmektedir. Bu durumda ateşin düşürülmesi çok önemlidir ve kına hem vücuda şeker sevk ederek ve etkili bir şekilde ateşi kırarak hem de vücudu serinleterek ve ferahlık sağlayarak başarır.
- Baş Ağrıları:Kına suyu doğrudan cilde uygulandığında baş ağrısının hafiflemesini sağlar. Kına da bulunan iltihap önleyici etkiler damarlardaki sağlıklı kan akışını destekler ve böylece baş ağrısı ve migrenin sebep olduğu gerginliği azaltır.
- İltihap Önleyici Özelliği:Yukarıda zikredilen baş ağrısı çözümüne benzer şekilde kına yağı kireçlenme ve romatizma ağrıları için de kullanılır. İnsanlar yaşlandığında kıkırdak ve kas bozulmalarından dolayı daha fazla acı çekerler. Bu da vücudun birçok farklı bölgesinde ağrılı iltihaplanmalara yol açar. İltihaplı ya da ağrılı bölgelere kına yağı kullanılarak daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.
- Yaşlanmayı Önler:Kına yağının kanamayı durduran özelliği yara ve diğer cilt bozukluklarının yol açtığı çirkin görünümün yanı sıra yaşlanma ve kırışıklık işaretlerini azaltır. Ayrıca antivirüs ve antibakteriyel etkileri cildi korur.
- Uyku Problemleri: Kına yağı uyku problemlerini giderir. Eğer uykusuzluk ve kronik huzursuzluktan dolayı problemler yaşanıyorsa, kına yağı kullanmak vücudu ve zihni dinlendirerek düzenli ve rahat bir uyku uyumaya yardımcı olur.
- Vücudu Zehirden Arındırır: Kına kabuğu ve yağı suda bekletilip yeterli miktarda kullanıldığında dalak ve karaciğer sağlığını geliştirir. Karaciğer vücutta oluşan toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Karaciğerin fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve sağlığının garanti altına alınması vücudun diğer sağlık problemlerini de önler.
- Saç Sağlığı: Çoğu insan kınayı saçlarında renginden dolayı kullansa da vücudun birçok bölgesinde önemli rol oynar. Kına saçların kuvvetini artırır ve böylece saç köklerinin sağlığını etkilemeyecek bir renk verir. Kına üst deriyi kapatarak kırılmaları önler ve saçın parlaklık ve görünümünü artırır. Saç kaybı ve kellikten şikâyet edenler kına kullanarak bu durumu önleyebilir.
- Tırnaklar: İnsanlar genelde tırnak sağlığını unuturlar ancak tırnağın altındaki deri ve boşluk enfeksiyon ve bakteriler için uygun bir yerdir. Bu yüzden tırnakların kına ile tedavi edilmesi iyi bir seçenektir. Kına yapraklarının suyun içine atılarak içilmesi tırnak kırılmasını önler ve ayrıca iltihaplanmayı azaltır. Kına lapasının direk olarak tırnak yatağına uygulanması tırnak yatağındaki tahriş, ağrı ve iltihapları temizler.
- Tansiyon: Kınanın en önemli ve az bilinen etkisi kalp sağlığı ile ilgilidir. Kına suyunun veya çekirdeklerinin tüketilmesi kalp ve damar sistemi üzerindeki baskıyı azaltır ve tansiyonu düşürür. Bu da kalp ve damarda plak ve trombosit oluşumunu engelleyerek kalp krizi ve çarpıntılarını önler.
- Dizanteri: Kına bitkisinin kabukları dizanteri tedavisinde oldukça etkilidir.
Yan Etkileri
Kına çoğu türü güvenli ve zehirsizdir. Ancak bunun yanında bazı olumsuz özellikleri de mevcuttur. Kınanın deriyle temas etmesi durumunda bazı alerjik rahatsızlıklara sebep olabilir. Ayrıca içerisinde bulunan kimyasalların varlığından dolayı saçları daha kırılgan hale getirebilir ve kaşıntıya neden olabilir.
Kınanın göz ile temas etmesi durumlarında kızarıklığa ve sulanmaya neden olabilir. Ayrıca güçlü kokusundan dolayı aşırı duyarlılığa yol açabilir. Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz eksikliği çeken çocuklar kınadan uzak durmalıdır. Bu durumlarda kına alyuvarların patlama eğilimini artırır ve bazı sağlık komplikasyonlarına neden olur.
İnsan tüketimi için tehlikeli olmasından dolayı asla yenilmemelidir. Kazara yutulduğunda mide bulantısı, kusma ve diğer mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
Hmm,kınanın ne çok şeye faydası varmış özellikle tırnak ve tansiyona olan etkileri şaşırttı beni halbuki ben yalnızca saçlara etkisi olduğunu düşünürdüm,ilginç 🙂