Kilin en önemli sağlık faydalarından bazıları ağır metalleri ve toksinleri vücuttan atma, besinsel sağlığı artırma, cilt sağlığını geliştirme, vücuda oksijen sağlama, sindirim sistemini koruma, bağışıklık sistemine yardımcı olma ve diş ve diş eti sağlığını geliştirme becerilerini içermektedir.
Kir, toprak ve kil yeme fikri meraklı bir çocukluk döneminde yapılan arkada bıraktığımız bir şey olmasına rağmen dünya genelinde insanlar tarafındanşaşırtıcı etkileriyle binlerce yıldır tüketilmekte ve sürülmektedir. Günümüzde geniş ölçüde kullanılan başta kaolin ve simektit kil olmak üzere birkaç farklı kil bulunmaktadır. İster bu zengin besin maddeleri tüketilsin isterse doğrudan cilde sürülsün vücuda ne koyulduğunun tam olarak bilinmesi önemlidir. Kilin bu özel türleri doğası gereği genellikle volkaniktir. Bu yüzden yoğunlaştırılmış mineral ve besinlerle doludur. Bu da kili besinsel katkılara eşdeğer hale getirmektedir.
Bentonit, aktif kil ve fuller toprağı marketlerde en çok karşılaşılan kil türlerinden bazılarıdır. Ancak geleneksel zamanlarda dünya genelinde toprak tüketimi olarak gerçekleşmekteydi ve jeofaji (toprak yeme) olarak bilinmekteydi. Çamur banyosu gibi doğrudan cilde sürülecek kil hamuru yapılabilir veya diğer yiyecek ve içeceklerde ayarlanmış miktarlarda tüketilebilir. Vücut üzerindeki olağan dışı etkilerinden dolayı beslenme düzenine hafif olarak dahil edilmeli ve vücuttaki etkileri dikkatli bir biçimde gözlemlenmelidir. Çünkü bazı belirli riskler barındırmaktadır.
Kilin Faydaları
- Cilt Sağlığı: Çamur banyosu tüm vücuda fayda sağlayan bir kil tedavisidir. Ancak daha düzenli veya küçük ölçekteki uygulamalar daha güçlü etkilere sahiptir. Egzama, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarından muzdarip olanlar, kili su ile karıştırıp kil hamuru yaparak etkilenen bölgelere sürebilirler ve ciltteki toksin ve diğer istenmeyen maddelerden kurtulabilirler. Kil ciltten temizlendiğinde sağlıksız cilde, iltihaplanmaya neden olan bu bileşenler de temizlenir.
- Vücuda Oksijen Verir: Araştırmalar kilin, özellikle de bentonit kil türünün, hücrelere fazla hidrojen çektiğini ve böylece vücuda ekstra oksijen sağladığını ortaya koymuştur. Bu durum vücudun yeterli miktarda oksijen almasına yardım ederek ek bir enerji ve daha iyi işleyen bir organ sistemi sağlar.
- Sindirim Sistemi İle İlgili Faydası:Eğer bir kişinin sağlıksız bir beslenme düzeni varsa yüksek asitle dolu mide ve yanma, ishal, reflü ve diğer rahatsızlıklar gibi sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlık çeşitlerine yol açan dengesizlik için kil iyi bir fırsat sunar. Kilde bulunan yüksek yoğunluklu alkaloitler bu asit varlığını dengede tutar ve midedeki ağrı ve rahatsızlıkları önemli ölçüde azaltır.
- Beslenme:Jeofajinin (toprak yeme) dünya genelinde yaygın olmasının ana nedenlerinden biri kilin bazıları insan hayatı için çok önemli olan binlerce farklı bileşenleri içeren çok güçlü mineral profiline sahip olmasıdır. Demir eksikliği olan anemi hastaları gibi besinsel yetersizliği olanlar, ayarlanmış miktarda kil tüketerek mineral ihtiyacını karşılayabilirler.
- Probiyotikler: Çoğu insanın bakterileri olumsuz bir şey gibi düşünmesine rağmen bağırsaklarda probiyotik olarak adlandırılan belirli faydaları olan bakteriler bulunur. Bu bakteriler sağlığı ve etkili sindirimi destekler. Ancak bağırsakta bulunan ağır metal toksinler bu probiyotikleri yok eder. Kil bu ağır metal toksinlerini bağırsaktan atmaya yardımcı olur ve bağırsak sağlığına iyi gelen bu faydalı bakteri türleri için sağlıklı bir ortam sağlar.
- Ağız Sağlığı: Küçük yoğunlaştırılmış miktarlarda bentonit ve diğer kil türleri bakteriyel enfeksiyonları önlemek için ve diş eti ve dişleri bu zararlı durumdan korumak için diş eti ve dişlerde doğrudan kullanılır. Ancak ağız yoluyla tüketmeden önce eğitimli tıbbi profesyonellere danışılmalı ve kil kullanma seçenekleri tartışılmalıdır.
- Bağışıklık Sistemi: Diş eti ve dişlerin bağışıklık sistemini korumasını artırmasının dışında, daha fazla kil tüketerek hastalık yapıcı mikrop türlerinin istilasından ve zararlı yabancı maddelerden tüm vücut korunabilir. Kil bağırsak çeperini korur ve böylece kan dolaşımını zararlı materyallerin emilmesinden korur ve tehlikeli içerikleri yerelleştirerek vücuttan kolayca atılmasını sağlar.
Kil Çeşitleri
Bentonit gibi belirli kil türleri mineral eksikliklerini gidermek ve vücudu zehirden arındırmak için kullanılır. Yüz maskesi ve vücut maskesi olarak kullanılan birçok değişik kil çeşidi bulunmaktadır. Kilin yeşil, gri, kırmızı ve beyaz gibi farklı renkleri ve yapıları vardır. Kilin rengi kilin mineral içeriğine bağlıdır ve yapısı kalitelisinden kalitesizine göre değişir.
Bentonit (Gri) Kil:Bentonit kili volkanik kül çökeltilerinden oluşur ve akktif kil olarak bilinmektedir. 70’ten fazla mineral içerir. Kil mineral eksikliklerini gidermek için kullanılırken bentonit kili ayrıca birçok deri hastalığının tedavisinde kullanılır. Cilt faydaları için çok popüler ve çok iyi emme kapasitesi sayesinde yağlı ciltler için çok iyi bir kildir. Çünkü tüm fazla sebumu (yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı) içine çeker. Bunun dışında suyla karıştırıldığında moleküllere enerji verir ve yüzdeki toksinleri çeken elektrik özelliklerine sahiptir. Sedef hastalığı ve egzama gibi bakteri ve mantarları içeren tüm cilt rahatsızlıkları için geçerlidir. Su ile karıştırıldığında şiştiği için gözenekli bir madde haline dönüşür. Bunun sonucu olarak da ilk halinden daha fazla emme gücüne sahip olur.
Yüz maskesi olarak, toksin ve ağır metalleri vücuttan atarken cildi kirden arındırır. Ayrıca gastrit ülser, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hemoroit ve ishal gibi sağlık sorunlarının iyileşmesine yardımcı olur.
Yeşil Kil: Oldukça emici güce sahip bir kil türüdür ve kirleri, toksinleri ve yağları ciltten atmada oldukça iyidir. Deriyi dökme ve ölü deri hücrelerini temizleme görevi görür, kan akışını hızlandırır, kanama durdurucu gibi çalışır ve ten rengini artırır.
Yeşil kil organik bitkisel maddeler içermenin yanında silis, kalsiyum, sodyum, magnezyum, fosfor, selenyum gibi eser miktarda mineral de içermektedir. Buna ek olarak cildi beslemeye yardımcı olan mikro-mineraller içerir.
Yeşil kil sadece cildin durumunu iyileştirmekle kalmaz aynı zamanda kireçlenme ve romatizma ile ilgili ağrılarla mücadelede etkili hale getiren ağrı kesici ve iltihap önleyici içeriklere de sahiptir.
Kaolin Kili: Kaolin kilibeyaz, sarı, kırmızıvepembegibideğişikrenklerdeolabilir. Beyaz Kaolin kili en nazikkildirvebuyüzdenhassaskuruciltleriçinçokiyidir.
Killi Saç Maskesi Tarifi
- ¼ fincan bentonit kili
- 3 yemek kaşığı elma sirkesi
- 2 yemek kaşığı aloevera suyu
Süreç: Kil bir şişeye dökülür. Elma sirkesi ve aloevera suyu eklenir ve daha sonra birlikte iyive karıştırılır. Nemli saça uygulanır ve saç derisine doğru masaj yapılır. Saç tellerinin kökleriyle beraber maske ile kaplandığından emin olunur. 20-30 dakika beklenir ve saç durulanır.