Kereviz maydonozgiller familyasına ait ve sebze olarak tüketilen bir bitkidir. C vitamini bakımından zengin olan Kereviz kolesterolü düşürür kanseri önler, kireçlenme ağrıları ile baş eder, kilo verme çabalarına yardımcı olur, vücudu zehirden arındırır, yüksek tansiyonu azaltır.
Mutfak kullanımı açısından daha çok çorba ve salatalarda kullanılır. Ayrıca oldukça doyurucu olup kilo aldırmamasından dolayı atıştı yaygın bir şekilde atıştırmalık olarak kullanılır.
Kerevizin Besinsel Değeri
Kereviz kalsiyum, sodyum, bakır, magnezyum, demir, çinko, potasyum gibi mineraller içerir. Yağ asidi ve A, C, E, D, B6, B12, K vitaminlerini ihtiva eder. Ayrıca tiamin, riboflavin, folik asit ve lif içerir.
Kerevizin Faydaları
- Tansiyonu Düşürür: İçerisinde kandaki stres hormonunu düşüren organik kimyasal bileşen olan ftalitler bulunur. Bu da kana hareket edecek alan vererek kan damarlarının genişlemesine imkan verir, böylece basınç azalır. Tansiyon düştüğünde, tüm kardiyovasküler sistemde daha az strese yol açar ve damar tıkanıklığı şansını azaltır.
- Kolesterolü Düşürür: Her gün kereviz yemek atardamar tıkanması kolesterolünü (LDL veya kötü kolesterol adı verilir) azaltır. Kerevizdeki ftalitler kolesterol seviyesini azaltmaya çalışan safra salgısını harekete geçirir. Daha az kolesterol atardamar çeperinde daha az plak ve kalp sağlığında genel bir iyileşme anlamına gelmektedir. Kerevizin içinde bulunan lif kolesterolü kan dolaşımından temizlemeye çalışır ve düzenli dışkı çıkartma yoluyla vücuttan atar.
- Antiseptik:İdrar söktürücü ilaçlarda kullanılmasından dolayı ürik asidin atılmasına yardım eder. Bu nedenle kereviz, mesane bozukluğu, böbrek rahatsızlığı, mesane iltihabı olan insanlar için faydalıdır. Kereviz ayrıca kadınlardaki idrar yolu enfeksiyonunun önlenmesine yardımcı olur.
- Sağlıklı Eklemler: Kireçlenme, romatizma ve gut hastalığı çeken insanlar için mükemmeldir. Eklemlerin çevresindeki şişkinlik ve ağrıyı azaltmaya yardım eden iltihap söktürücü özelliklere sahiptir. İltihaplı eklemlerdeki dokunun yenilenmesini artır.
- Kanseri Önler:Kereviz içerisinde ftalit, flavonoid ve poliasetilenler içerir. Bu kanserle mücadele bileşenleri kanserojenlerin zehrini alır. Ayrıca akyuvarların etkinliğini artırarak kanserin etkili bir şekilde bertaraf eden kumarinler içerir. Bu antioksidan bileşenler vücutta ve zarar görmüş organlarda dolaşan serbest radikalleri arayıp bulur ve onları kanser gibi ciddi durumlara yol açmadan etkisiz hale getirir.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kereviz Bağışıklık sisteminin direncini güçlendiren C vitamini bakımından zengindir. Zengin C vitamini içermesinden dolayı düzenli bir şekilde kereviz tüketmekdiğer çeşitli hastalıkları önlemenin yanında soğuk algınlığı riskini azaltır.
- Astım Semptomlarını Azaltır: C vitamini serbest radikal zararları önler ve ayrıca astım gibi iltihaplı durumların şiddetini azaltan iltihap söktürücü özelliklere sahiptir.
- Kardiyovasküler Sağlığı: Kerevizin köklerindeki C vitamini, lif ve diğer organik kimyasalların dikkate değer varlığı kardiyovasküler sağlığını destekler.
- İdrar Söktürücü İşlevleri: Kereviz sodyum ve potasyum bakımından zengindir ve bu minerallerin ikisi de vücuttaki sıvı dengesini düzenlemeye yardım eder. Ayrıca potasyum tansiyonu düşürerek damar açıcı ilaç görevi görür.
- Migreni Hafifletir: Kumarinlerin varlığı migreni hafifletmeyi sağlar.
- Romatizmayı Tedavi Eder: Kereviz özütleri kireçlenme ve kas ağrılarının tedavisinde etkilidir.
- Şeker Hastalığı: Kereviz yaprakları özellikle lif bakımından zengin olmasından dolayı diabetik durumların tedavisi için tüketilmektedir.
- Oftalmolojik Hastalıklardan Kurtulma: Göz kapaklarına damlatılan süzme kereviz çayı bazı oftalmolojik durumlara iyi gelir. Göz sağlığını artırır, katarakt riskini azaltır ve sarı nokta hastalığına karşı korur.
- Sinir Yatıştırıcı Özellikler: Kereviz yüksek seviyede kalsiyum içerir ve bu sebeple genellikle sinirleri yatıştırmak için kullanılır.
- Kilo Verme: Kerevizin faydaları arasında kilo kontrolüne yardımcı olması da vardır. Yemeklerden önce düzenli olarak kereviz suyu tüketimi kilo vermeye yardımcı olur. Bu özelliği düşük kalori içermesinden kaynaklanır, ancak aynı zamanda lif içermesinden dolayı doyurucudur. Bu nedenle fazla yemek yeme eğilimini azaltır ve her zaman aç hissetmeden kilo vermeye yardımcı olur.
- Diğer Faydaları: Kereviz antioksidan görevi görmesinin yanında çekirdekleri, kökleri ve yaprakları dahil tüm kısımları kullanılabilir. Düzenli olarak kereviz tüketimi böbrek, pankreas, karaciğer ve safra kesesi, sinir iltihabı, kabızlık, astım, yüksek tansiyon, soğuk algınlığı, irin ve su toplanması, zihinsel tükenmişlik, asit zehirlenmesi, kansızlık, obezite ve tüberküloz hastalıklarında korunmaya yardımcı olur.
Kerevizin Seçimi ve Saklanması
Kereviz dünyanın her yerinde marketlerde kolayca bulunabilir. Yeşil renkli, renk solması olmayan, taze ve gevrek yapraklıları seçilmelidir.. Buzdolabında saklanmalı ve 5-7 gün içinde tüketilmelidir. Donmadığından emin olunması gerekir.
Hızlı Servis Fikirleri
- Salata: Doğranmış kereviz yaprakları tercih edilen sebzelere ya da yemeğe eklenir. Salataya tuz ve öğütülmüş biber ilave edilir. Sos olarak limon suyu ve zeytinyağı serpiştirilir.
- Meyve Salatası: Bir kâsede doğranmış kereviz yaprakları ile birlikte yer fıstığı gibi yemişler, kuru üzümler ve dilimlenmiş elmalar karıştırılır. Mayonezle birlikte portakal suyu karıştırılır ve bu karışımın üzerine serpilir.
- Çorba: Kereviz sapları ve yaprakları çorba veya soslara eklenir.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kereviz çekirdekleri uçucu yağlar, flavonoid, kumarin ve linoleil asit içerir ve bu yüzden rahimde kasılmalara yol açabileceğinden dolayı hamile kadınlar için iyi değildir.