Kayısının Faydaları
Kayısı gülgillerden gelen sarı renkli lezzetli bir yaz meyvesidir. Kayısı, kuru kayısı, kayısı suyu, çekirdeği ve kayısı yağının cilde, saça vücuda ve sağlığa faydaları hakkında bilgiler.
Kayısının Sağlığa Faydaları
- Demir İçerir: Demir eksikliğinden kaynaklı anemi rahatsızlığı için faydalı olan kayısı kanın temizlenmesini sağlayarak anemi hastalığına iyi gelmektedir.
- Kanser Riskini Azaltır: Antioksidan barındıran kayısı serbest radikallerle savaşarak hücrelerin zarar görmesini engeller. Serbest radikaller sonucunda ışınların ve havanın oluşturduğu kirliliğin etkilerini azaltır. Kayısının çekirdekleri de kanser hücreleri ile savaşan B17 vitaminini barındırmaktadır.
- Elektrolit Dengesini Koruyor: Elektrolit dengesini koruyan sodyum ve potasyum içeren kayısı hücrelere iyonların taşınması için önem barındırmaktadır. Kayısı aynı zamanda sıvı seviyesinin dengelenmesini sağladığından kasların kasılmasını da engeller.
- Kayısı Kabızlığı Önler: Selüloz ve pektin içeren kayısı kabızlığın tedavisinde etkin madde olarak kullanılır. Kabızlık kolon kanserine neden olan etkin bir rahatsızlıktır ve kayısı tüketimi kolon kanserinin önlenmesinde önem taşır. Lif açısından zengin olan kayısı sindirimi rahatlatarak kabızlığı önler.
- Kayısının Gebeliğe Etkisi: A, C ve E vitaminleri içeren kayısı silisyum, potasyum, fosfor, demir ve kalsiyum içerir. Hamilelik döneminde oldukça önemli olan bu vitamin ve mineraller kayısıda bol miktarda bulunmaktadır.
- Kayısı Kalbi Koruyor: Antioksidan zengini olan kayısı meyvesi kardiyovasküler riskini azalttığı için kalp krizi ve inme rahatsızlıklarını en aza indirir. Kötü kolesterolü de kayısı düşürür.
- Kayısının Ateş Düşürmeye Yararı: Ateşli kişilere verilen kayısı ateşin düşmesine yardımcı olur. Ateşli olan kişilere kayısı suyu sıkılarak verilir ve içirilirse kısa zamanda ateşi azaltır ve bulunan mikropları vücuttan uzaklaştırır.
- Anemiye Faydaları: Demir içeren kayısı anemi tedavisinde etkin bir meyvedir. Vücutta kan artışı oluştuğunda enerjide artarak kişi kendini daha iyi hisseder. Anemi rahatsızlığının bir nedeni de demirin vücutta eksik olmasıdır. Kayısı hem demir hem de bakır içerdiğinden her sabah 4 – 5 tane kayısı tüketimi gerçekleştirilmelidir. Bu sayede anemi hastalığından kurtulma şansı yükselir.
- Kayısı Kemikleri Güçlendirir: Kalsiyum zengini olan kayısı kemiklerin gelişiminde ve oluşumunda büyük önem taşır. Kayısı sayesinde kemik ile ilgili sorunları önlerken özellikle çocuklara ve yaşlılar tüketmelidir.
- Kayısı Kilo Verdirir: Lif açısından zengin ve düşük kalorili kayısı zayıflamayı kolaylaştırır.
- Kayısı Astıma İyi Gelir: Astım, tübeküloz ve bronşit ataklarının azalmasını sağlayan kayısıdan sabahları aç karnına 3 – 4 tane yemeniz yeterlidir. Kayısının suyu da kendisi gibi solunum yollarının rahatlamasını sağlamaktadır.
- Kayısı Gözlere Faydalı: Gözlere faydalı olan kayısı A, E ve C vitaminleri içermektedir. Bu vitaminler sayesinde kayısı gözlerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur ve katarakt rahatsızlığından gözleri korumaktadır.
- Kayısının Cilde Faydaları: Yağ oluşumunu dengeleyen kayısı yağlı ciltlerde görülen rahatsızlıkları azaltır. Aynı zamanda kayısıyı cildinize ellerinize uygulayarak derin bir nemlendirme sağlayabilirsiniz. Kayısı cilt hücrelerini arttırır ve ciltte bulunan ölü tabakayı ciltten uzaklaştırır.
- Kayısının Saçlara Faydası: Saçların dökülmesini engelleyen kayısı saç sağlığını korur. Kayısı yağıda kayısı gibi saçlara faydalıdır özellikle saç derisine iyi gelir ve kaşıntıları azaltır.
Kayısı Suyunun Yararları
- Her gün 1 bardak kayısı suyu tüketmek cildi güzelleştirir.
- 1 bardak içerek sağlıklı bir yaşam sağlayabilirsiniz.
- Kemiklerin gelişimi için kayısı suyu tüketilmelidir.
- Hamilelikte günde 1 bardak kayısı suyu içilir.
- Kayısı suyu hastalıklarla mücadele sağlar.
- Kansızlığı azaltarak sindirimi rahatlatır.
- Stresten kaynaklı hastalıklara faydalıdır ve stresle savaşır.
- Kanın hızlı akmasını sağlar ve damarların temizlenmesine destek verir.
- Kanserle mücadele eder.
Kuru Kayısının Yararları
- Vücutta kas yaparak yağların kaslardan atılmasını sağlar.
- Bal ve su ile karıştırılan kuru kayısı ateşin düşmesine yardımcı olur.
- Kanın pıhtılaşmasına engel olur.
- Müshil görevi görerek sindirimi rahatlatır.
- Astım rahatsızlıklarında etkilidir.
- Göz zarlarını koruyarak göz sağlığını korur.
- Kas fonksiyonlarını düzenleyerek kalp sağlığını korur.
- Solunum rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kayısı Çekirdeği Yağı ve Kayısı Yağının Faydaları
- Kayısı yağı cilt sağlığını korur ve cilt hücrelerine iyi gelir.
- Kuru ciltleri nemlendirir.
- Ciltte oluşan kaşıntıları azaltır.
- Saç yağlarında kayısı yağı kullanılır.
- Deri ve egzama rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Masaj yağı olarak tercih edilir.
- Kayısı çekirdeği yağı saçları yumuşatır ve parlaklaştırır.
Kayısı Çekirdeğinin Faydaları
- Kayısı çekirdeği B17 vitamini içerdiğinden kanser hücrelerini azalttığı söylenmekte.
- Yüksek kan basıncının önlenmesine yardımcı olur.
- Kış hastalıklarına karşı bünyeyi korur.
- Kayısı çekirdeği yanlış tüketim sonucunda ciddi sorunlara neden olabilir.
Kayısının Zararları
- Hamilelik ve emzirme döneminde kayısı çekirdeği kesinlikle tüketilmemeli.
- Kayısı yağı ve kayısı çekirdeği yağı ağız yolu ile almak tavsiye edilmiyor.
- Hazır kayısı sularını tüketmekten kaçının.
- Her besinin olduğu gibi aşırı kayısı tüketimi de bünyeye zarar verebilir.