Karpuzun Faydaları

Karpuzun Faydaları

Yaz aylarında en çok tüketilen meyveler arasında karpuz ilk sırayı alır. Oldukça faydalı olan karpuz antioksidan özelliği ile vücudu temizler kansere karşı bünyeyi korur. Karpuzun, suyunun ve karpuz çekirdeğinin faydalarını sizler için araştırıp yazdık.

 

Karpuzun Faydaları Neler?

  • Kemik Sağlığı İçin Karpuz: Kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli bir yere sahip olan likopen maddesi kemik sağlığının korunmasında da oldukça önemli. Kan basıncının düzenlenmesinde de etkili olan karpuz kalsiyum ve potasyum ihtiyacınızı da karşılar.
  • Karpuz Cilt Sağlığını Korur: A vitamini içermesi ile cildin nem seviyesini dengede tutar ve erken kırışmanın önlenmesini sağlar.
  • Vücut Yağlarına Etkisi: Sitrülin içermesi sayesinde vücutta yağ birikimi önlenmiş olur. Amino asit olan sitrülin yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Bu sayede böbreklerinde daha aktif çalışması sağlanır.
  • Antioksidan Zengini: Karpuz; triterpenoidler, karotenoidler ve flavonoidler gibi bileşenler bulunduran karpuz serbest radikallerin zararlarının nötre indirir. Antioksidan sayesinde vücutta bulunan birçok serbest radikal ve parazit kolayca vücuttan atılır. C vitamini açısından zengin olan karpuz kanser türevlerine yakalanma riskini de azaltmaktadır.
  • Uykusuzluk ve Kas Ağrılarına Faydalı: Sinir sisteminin sağlıklı olmasını sağlayan karpuz uyku problemi ve kas ağrılarına iyi gelir.
  • Böbrekleri Çalıştırır: Karpuz tüketildiğinde idrara gitme isteği artar ve kolaylıkla idrar söktürür. Böbreklerin zorlanmadan çalışması faydalıdır ve bu sayede karaciğerde daha yorulmadan işlevini gerçekleştirir.
  • Sindirim Sistemine Destek Verir: Sindirim sisteminin yardımcısı olan lif deposu karpuzda yeterince bulunur. Lif içeren tüm sebze ve meyveler gibi karpuzda mideyi koruyarak kabızlığın giderilmesinde etkilidir.
  • Kas ve Sinirlerin Sağlıklı Olmasını Sağlar: Potasyum bakımından zengin olan karpuz sinir ve kasların daha iyi olmalarında etkendir. Bu sayede kasların güçlenmesini sağlar ve sinirleri yatıştırır.
  • Göz Sağlığını Korur: Retina pigmentlerin üremesine destek veren karpuz yaşın ilerlemesi ile gelişen makula dejenerayonuna karşı gözleri koruma altına alır. Beta karoten zengini karpuz gece körlüğüne yakalanma riskini de en aza indirgemektedir.
  • Kan Basıncını Dengeler: Kan basıncını dengeleyen karpuz felç ve inme gibi rahatsızlık risklerini azaltır. Gün içinde 3 dilim karpuz tüketerek yazın sıklıkla yaşanan kalp krizlerini önleyebilirsiniz.
  • Bağışıklık Sistemine Yararları: C vitamini açısından zengin olan karpuz bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı bünyeyi korur. Bağ dokusunu da koruyan karpuz hücre sağlığı içinde son derece önemlidir.
  • Karpuz Astıma Yararı: Düzenli olarak karpuz tüketenler astım hastalığına daha az yakalanıyorlar. C vitamini içermesi ile de astımın sonucunda oluşan ataklar daha hafif atlatılıyor.

 

Karpuz Suyunun Yararları

  1. Kırmızı suyu ve harika tadı ile oldukça lezzetli olan karpuz suyunun faydalarını merak ediyor musunuz?
  2. Kanserle mücadele etmede başarı sağlayan karpuz suyu likopen içerdiği için pankreas, mide ve kolon kanserlerinden bünyeyi korur.
  3. Böbreklerin iyi çalışmasını sağlar.
  4. Deri ve cilt kanserine karşı günde 1 bardak karpuz suyu faydalıdır.
  5. Kabızlığın giderilmesini sağlar.
  6. Enfeksiyon ve iltihapları gidermede başarı gösterir.
  7. Damar tıkanmalarını önler.
  8. Kan dolaşımını hızlandırır.
  9. Cinsel isteğin artmasında etkilidir.
  10. Kilo vermek için karpuz suyu tüketilmelidir.

 

Karpuz Çekirdeğinin Yararları

  1. Amino asit barındırır.
  2. Gün içinde tüketilen 100 gram karpuz çekirdeği magnezyum ihtiyacınızı giderir.
  3. Cildin yumuşamasını sağlar ve akneleri giderir.
  4. Hipertansiyona faydalıdır.
  5. Kalp ve damar hastalıklarında iyi gelir.
  6. Saç dökülmelerini önler ve saçların kuruluktan kırılmasını engeller.
  7. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar.
  8. B vitamini açısından zengindir.
  9. 1 litre suda 45 dakika kaynatılan karpuz çekirdeğinden günde 1 bardak tüketerek diyabet rahatsızlığınıza şifa bulabilirsiniz.
  10. Hafızanın güçlenmesinde etki sağlar.

 

Karpuzun Zararları

  1. Aşırı karpuz tüketimi bulantı, gaz ve şişkinlik yapabilir.
  2. Küçük çocukların çok tüketmesi sonucu derilerinde kızarmalar oluşabilir.
  3. Potasyum miktarını arttırdığından kas sorunlarına neden olabilir.

 

Yorum yapın