Çoğu insan karpuz çekirdeğini, içindeki lezzetli meyveleri yedikten hemen sonra atıyor, ama kabuklu besinlerin çoğunlukla hem kabuğunda hem de çekirdeğinde en sağlıklı maddeler bulunduğuna kimse dikkat etmiyor. Tıpkı karpuz çekirdeğinde olduğu gibi. Karpuz çekirdeği faydaları, tohumlarının besin değeri size bunları iştahla yemeye ikna edebilir. Meyvenin kendisinden belki daha faydalı olan çekirdekleri mercek altına alıyoruz.
Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir?
Karpuz çekirdeklerinden ne kadar beslendiğiniz, büyük oranda ne kadar yediğinize bağlıdır. Karpuz çekirdekleri miniciktir, bu yüzden fayda görebilmek için bir miktar yemeniz gerekir. Ancak, besin değerlerini diğer atıştırmalıkların besin değerleri ile karşılaştırdığınızda, karpuz çekirdekleri hepsini geride bırakır. Karpuz çekirdeği yararları başında bağışıklık sistemini güçlendirme ile kalp ve beyin fonksiyonlarını düzenleme gelir.
- Kalp sağlığını korur
Karpuz tohumlarındaki magnezyum kalp sağlığına büyük katkıda bulunur. Normal kalp fonksiyonlarına yardımcı olur ve kan basıncını düzenler. Çekirdekler, aynı zamanda, kalbi koruyan, aortik kan basıncını düşürdüğü saptanan, sitrulin adı verilen zengin bir madde kaynağıdır. Karpuz çekirdeği ekstraktının da kolesterol seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur.
Bir Amerikan çalışması da bu açıdan magnezyumun önemine ışık tutmaktadır. Magnezyum, vücutta elektrolit dengesine katkıda bulunan minerallerden biridir – kardiyovasküler stabilite için önemli bir faktördür. Yani magnezyum eksikliği kalp hastalarında ölümcül durumlara yol açabilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
Karpuz çekirdekleri, özellikle kavrulmuş olanlar, demir ve mineral doludur. Bu da bağışıklık sistemiin düzenlenmesini sağlar. Çekirdeklerdeki B vitaminleri de bu konuda yardımcı olur.
Küba’da yapılan bir çalışmaya göre magnezyum bağışıklık sistemi ile güçlü bir ilişki içerisindedir. Kemirgenler üzerinde yapılan bir başka çalışmada, magnezyum eksikliği bozulmuş bağışıklık fonksiyonuna bağlanmıştır.Magnezyum ayrıca alerjik reaksiyonlarda koruyucu bir rol oynar ve bağışıklık sistemimiz için ne kadar önemli olduğunu gösterir.
- Erkek üretkenliğini geliştirir
Karpuz çekirdeklerindeki çinko, erkek üreme sistemi için çok önemlidir. Çinli bir çalışmaya göre, çinko takviyesi infertil erkeklerin sperm kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Çinko gibi eser elementler, moleküler düzeyde yüksek aktivite sergiledikleri için erkek üreme sisteminde önemli bir rol oynarlar.
- Diyabet tedavisine yardımcıdır
Karpuz çekirdeklerinin diyabet tedavisine yardımcı olabilecek glikojen depolarının birikimi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu çekirdeklerin yapısında bulunan magnezyum, çinko ve diğer elementler sayesinde şeker seviyesinin dengelenmesini sağlar.
- Beyin sağlığını geliştirir
Karpuz çekirdeklerindeki magnezyum hafızayı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca yaşlanma ile ilişkili hafıza kayıpları ile savaşabilir. Çalışmalar ayrıca magnezyum bazlı tedavilerin yaşa bağlı hafıza kaybı için büyük başarı ile çalışabileceğini göstermektedir.Bir Amerikan çalışması, magnezyumunun hafızayı geliştirebileceğini ve hatta öğrenmeyi hızlandıracağını belirtmektedir.
- Sindirim sistemini düzenler
Karpuz çekirdeklerindeki magnezyum, vücudun besinleri emmesine yardımcı olan enzimleri harekete geçirir. Bu, vücudun yiyecekleri parçalamasını ve daha iyi sindirmesini sağlar.Ayrıca sindirim sırasında enerjinin üretilmesine ve taşınmasına yardımcı olur.
Çinko eksikliği de sindirim bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir.Çinko eksikliği, sızıntılı bağırsak sendromuna ve mide asidiyle ilgili diğer sorunlara neden olabilir. Aslında, ishal çinko eksikliğinin en yaygın semptomlarından biridir.
Karpuz çekirdeğinin saç için faydaları nelerdir?
Meyvesi gibi karpuz çekirdeğinin saça faydaları da oldukça fazladır.
Saçı güçlendirir
Saçın güçlendirilmesinin yanı sıra, magnezyum saç kırılmasını önlemede de rol oynar – sonuçta saçın uzamasını sağlar. Belirli çalışmalara göre düşük magnezyum seviyeleri saç kaybını hızlandırabilir.Saçlarınızın her yedi yılda bir değiştiğini unutmayınız ve yeterli magnezyum tüketmek, saçlarınızı korumanın yollarından biridir.
Karpuz çekirdeğinin cilde faydaları nelerdir?
Cildi Temizler Ve Cilt Sağlığını Geliştirir
- Karpuz çekirdeklerindeki magnezyum, cildinizin genel görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.Sivilceleri azaltır ve diğer cilt sorunlarını giderir. Mineral, kortizol seviyelerini düşürerek, hücresel süreçleri iyileştirerek ve hormonları dengeleyerek bunu başarır.
- Cildi derinden temizler ve gelecekteki sorunları önler.Ayrıca, DNA replikasyonunu düzenleyen ve onarımını yapan enzimlerin işlerini yapmak için minerallere ihtiyaç duyması nedeniyle kırışıklıkları da önleyebilir.Ayrıca, magnezyum olmadan büyüyen cilt hücrelerinin, serbest radikallerin saldırılarından muzdarip olma olasılığı iki kat daha fazla bulunmuştur.
- Egzema gibi cilt alerjileri, magnezyum eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Düşük magnezyum seviyeleri vücudun histamini yaratmasına neden olur. Düşük magnezyum seviyeleri de cilt üzerindeki yağ asitlerinin seviyesini azaltır – bu da cildin elastikiyetini ve nemini azaltarak iltihap ve kuru cilde neden olur.
- Magnezyum ayrıca akneyi azaltan bir etkiye sahiptir. Bazı nadir akne formları çinko eksikliğine bağlıdır – ve karpuz çekirdekleri çinko açısından zengin olduğundan, bu konuda da yararlı olabilir.
Karpuz çekirdeği yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır
Magnezyum hücreleri yaşlanma belirtilerini geciktirir. Çinko protein sentezi, hücre bölünmesi ve hücresel onarımda rol oynar – bu yüzden yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Karpuz çekirdeği nasıl yenir?
Bu çekirdekleri kavrulmuş, haşlanmış ya da çiğ olarak tüketebilirsiniz. Haşlanmış karpuz çekirdeğinin faydaları çok daha fazla olduğu için genelde haşlanmış olarak tüketilir. Karpuz çekirdeği nasıl tüketilmeli sorusunun kesin bir cevabı yoktur, istediğiniz her şekilde tüketebilirsiniz.
Karpuz çekirdeği sivilce yapar mı?
Karpuz çekirdeği protein ve magnezyum bakımından zengin olduğu için, cilt için gayet faydalıdır. Sivilce yapması gibi bir sonuç söz konusu değildir.
Kaynak: http://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-watermelon-seeds-for-skin-hair-and-health/#gref