Karanfil Yağının Faydaları
Ülkemizde de dört mevsim yetişen karanfil şifalı bir bitkidir. Karanfilden elde edilen ve içerisinde mineral, demir, hidroklorik asit, potasyum, C ve A vitaminleri bulunan karanfil yağının faydaları, kullanım şekli ve zararları.
Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?
- Diş Bakımında Karanfil: En çok diş bakımında kullanılan karanfil yağı antiseptik özelliği sayesinde mikropları öldürür. Diş ağrılarında, ağız ülserine, diş eti iltihaplanmalarına, boğazda oluşan şişliğe ve tüm diş bakımına iyi gelir. Gargara yağını su ile karıştırarak ağza yapılan gargara dişlerin rahatlamasına yardımcı olur.
- Parfüm Esansı Olarak: Birçok parfüm üreten firma baharatlı koku oluştururken karanfil yağından kullanırlar.
- Enfeksiyonlara Doğal Çözüm: Yukarıda da karanfil yağının antiseptik özelliğinden bahsetmiştik. Antiseptik olarak kullanılan yağ, böcek sokmaları, yara, uyuz, mantar ve isilik sorunlarında doğal bir tedavi yöntemi. Fakat cildiniz hassas ise keskin olan karanfil yağını seyrelterek kullanınız.
- Karanfil Yağının Saça Faydaları: Birçok saç bakımı için karanfil yağından faydalanılmaktadır. Saçların beslenmesini sağlayan karanfil yağı kuruluktan dolayı kırılan saçları da onarmaktadır. Karanfil yağını saç diplerine zeytinyağı ile incelterek uygulayın ve yarım saat süresince bekletip durulayın. Haftada 1 kere uygulanabilir.
- Karanfil Yağının Cilde Faydaları: Karanfil yağı cilt sorunlarına da oldukça etkili bir yağdır. Özellikle sivilcelerin oluşturduğu şişlikleri azaltan karanfil yağı kırışıklık ve lekelerin giderilmesinde de etkilidir.
- Depresyon ve Uykusuzluğu Yararı: Bitkisel uçucu yağ olan karanfil yağı hem stresi azaltır hem de afrodizyak etkisi bulunur. Dikkat dağılmalarına, uyku düzensizliklerine ve stresin azaltılmasında başarı sağlayan karanfil yağını yeterli miktarda kullanmak önemlidir.
- Karanfil Yağının Baş Ağrılarına Yararı: Tuz ile karıştırarak ağrıyan baş bölgesi ovulduğunda ağrının hafiflediğini göreceksiniz. Vücuda verdiği serinlikle rahatlama sağlanmasına yarayan karanfil yağından 1 – 2 damla sürmek yeterlidir.
Karanfil Yağı Faydaları
- Mantar etkilerini azaltır.
- Saç köklerinde oluşan kepeklenmeleri azaltır.
- Yemek sonrası tüketildiğinde dişlerin ağrıması engellenir.
- Zeytinyağı ve karanfil yağını karıştırıp pamukla dişlere kompres yapabilirsiniz.
- Ciltte oluşan kabarmaların azalmasında etkilidir.
- Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar.
- Dilin ucuna çok az değdirdiğinizde kan şekerinin normale dönmesine yardımcı olur.
- Burun tıkanıklıklarında buğu ile etki sağlar.
- Karanfil yağı cilde uygulandığında kas ve romatizma ağrılarını dindirir.
- Uçuklara sürüldüğünde kısa zamanda iyileşmesini sağlar.
Karanfil Yağının Kullanım Şekilleri
- Kozmetikte: Losyon ve kremlerde üreticilerin sıkça kullandığı bitkisel yağlardan biridir. Aromaterapi olarak kullanılan karanfil yağı ile cilde masaj yapmak kişiyi gevşeterek rahatlatır. Kasların yumuşamasını sağlar ve stresi üzerinizden alır.
- Yemeklerde: Özellikle Hint mutfağında kullanılan karanfil yağı yemeklere lezzet vermesi amacı ile sıkça kullanılmaktadır.
- Sigaralarda: Birçok ülkede sigara üretiminde kullanılan karanfil yağı artık ülkemizde de tercih ediliyor. Emsallerine göre daha az zararı olduğu düşünülerek tercih ediliyor.
- Sabun üretiminde: Sabun üretiminde de kullanılan karanfil yağı kullanıldığında mikropların ölmesini sağladığı için antiseptik olarak tercih ediliyor.
Karanfil Yağı Nasıl Yapılır?
- Zeytinyağı ( 100 ml )
- Karanfil ( 100 gr )
Hazırlanışı: Cam bir kavanoza zeytinyağı ve karanfilleri ekleyin 2 hafta süresince ağzı kapalı halde güneş gören bir yerde bekletin. Süre sonunda ağzını açmadan tencereyi su ile doldurup içine kavanozu koyun ve ısınana kadar bekleyin. Ardından süzdürün ve temiz bir kavanoza ilave edin. Karanfil yağınız hazır. Pamukla cildinizi temizleyebilir ya da masaj yaparak cildinize uygulayabilirsiniz.
Karanfil Yağının Zararları
- Hassas ciltlere sahip kişiler seyreltmeden karanfil yağını kullanmamalıdır.
- Aşırı kullanım sonucunda karaciğere ve sindirime zarar verir.
Nasıl sipariş verebilirim yurt dışında yaşıyorum
Kaşlarım biraz inceldi karanfil yağı kullanmam gerektiğini okudum. Doğru mu bu ve nasıl kullanılır?