Karabuğdayın Faydaları
Karabuğday tahıl olarak bilinse de bitki türlerindendir. Özellikle Çin, Rusya ve Japonya’da üretilir ve en fazla bu ülkelerde tüketilir. Beyaz ekmeğe oranla tüketilmesi daha sağlıklı olan karabuğday sağlıklı ve lezzetlidir.
Karabuğdayın Sağlığa Faydaları Neler?
- Kan Şekerini Kontrol Altına Alıyor: Kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunan karabuğday açlık hissinin bastırılmasında da etki sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre düzenli şekilde karabuğday tüketen kişiler tüketmeyenlere oranla şeker hastalığına yakalanma riskleri daha az oluyor. Magnezyum içermesi de şeker hastalığı riskinden koruyan önemli bir etken.
- İstenmeyen Kolesterolün Azaltılmasını Sağlıyor: Karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilen insan vücudu yağsız olması ile etkilidir.
- Kansızlık ve Tansiyonun Yükselmesinde Etkili: Fosfor, demir, magnezyum ve potasyum içeren karabuğday yüksek tansiyon ve kansızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir. Özellikle demir içeriği diğer tahıllara oranla daha yüksektir.
- Vücudun Yağ Toplamasını Engeller: Protein barındırması nedeni ile vücudun yağ depolamasını engelleyen karabuğday aynı zamanda kilo vermeyi de kolaylaştırır. Diyet yapanların özellikle tüketmesi gereken bir besindir.
- Bağırsakların Çalışmasını Düzenler: Koyu renk tohumları bulunan karabuğday tüketildiğinde bağırsaklar harekete geçer ve çalışmaya başlar. Eriştelerinizi karabuğday unundan yaparsanız makarna tüketirken zayıflamada sağlayabilirsiniz.
Karabuğday Faydaları
- Damarlara güç ve esneklik kazandırır,
- Kan basıncını önler,
- Kan serumunda kolesterolün artmasını engelleyici özelliği bulunur.
- Vücudu rahatlatır,
- Terlemenin azalmasını sağlar,
- Bağırsak fonksiyonlarını düzenler,
- Amino asit içeren karabuğday beslenme için son derece önemlidir,
- Karabuğdayda B1 ve B2 vitaminleri bulunur,
- Karaciğer dostu “kolin” bileşeni sayesinde karaciğer yağlanmasını azaltır ve bu sayede karaciğerin kolay ve rahat işlev görmesini sağlar.
Karabuğdayın Kullanım Şekilleri
- Karabuğdayın en fazla unu kullanılır: Ekmek başta olmak üzere, keklerde, pankek yapımında, krakerlerde ve kurabiyeler de kullanılır.
- Amerika da yulaf lapası imalatında kullanılır.
- Çorbaların içerisinde karabuğday unu kullanılır,
- Puding gibi tatlılarda,
- Tavuk, kaz ve hindi gibi kümes hayvanlarının içinin doldurulmasında kullanılır.
- Dondurma külahı imalatında,
- Konservelerde kullanılır.
- Japonlar karabuğday yapraklarını sebze olarak tüketir.
- Hollanda da Crumpet ismiyle bilinen pasta yapımı için kullanılır.
- Karabuğday taneleri Amerikan üretimi bira yapımında kullanılır.
- Karabuğday çiçeği kahverengi boya imalatında kullanılır.
Karabuğday Kaç Kalori?
Pişirilmiş halde tüketeceğiniz karabuğdayın 100 gramında 149 kalori bulunurken pişmemiş halinin 100 gramında 340 kalori bulunmaktadır.
Karabuğdayın Zararları
Karabuğdayın tarife uygun kullanıldığında bünyeye herhangi bir zararı yoktur. Fakat her besinin olduğu gibi karabuğdayın da aşırı tüketimi vücuda zarar verebilir.
- Aşırı tüketimi kilo aldırır,
- Tansiyonu yükselttiği gibi fazla tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir.
- İnsanlarda belirgin zararları olmasa da, hayvanlar da aşırı yenilen karabuğday otundan dolayı; Kaşıntı, alerji, ishal benzeri rahatsızlıklar görülmüştür.
Karabugayı nerden alınır
Kulllandığımdan beri beni rahatlatıyor kalorisi yüksek olsa da ben fazla tüketmediğim daha doğrusu düzenli tükettiğim için bana pek bi yan etkisi olmuyor faydaları zaten pek fazla tavsiye ederim.
Ben kilo vermek iştahını kesmek için kullanmak istiyorum ben troyt hastasıyım yavaş çalışıyor günde ne kadar kaç ölçek ve günde kaç kere kullanılmalıdır beni bu konuda aydınlatırsanız çok müteşekkir olurum.saygılarımla.tşklr.