Kalpten Kalbe Bulaşan Hastalık: Miyokardit

Miyokardit, bulaşıcı virüslerin neden olduğu, direkt kalbi etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Kalp duvarının orta kısmının iltihaplanması olarak tanımlanır. Kalp kası iltihabı olarak de bilinir.

Miyokardit hastalığında, virüs direk kalp kasına saldırır ve iltihaplanmaya neden olur. Kendiliğinden geçtiği zamanlar olsa da, kalbin işlevini olumsuz olarak etkilediği durumlar olasıdır. Kalp yetmezliği ve kalp ritminde bozukluklar gibi ciddi sorunlar yaratır.

Miyokardit Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Adenovirüs

Çocuklar ve yetişkinler için tehdit olan bulaşıcı bir virüstür. Solunum yolu enfeksiyonları ilk hasar noktasıdır. Mesane ve bağırsak enfeksiyonları da virüsün etkisi ile oluşabilir. Solunum hastalıklarına neden olduğunda, burun ve boğaz üzerinden vücuda yayılır.

 

Sitomegalovirüs (CMV)

Herpes ailesine ait bir virüstür, su çiçeğine neden olur. Bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeği, aynı zamanda kalbi de etkileyen bir riske sahiptir. Bu virüs genelde vücutta uyku halinde, zararsız bir haldedir. Kalp kası iltihabına neden olabilir. Miyokardit hastalığının nedenleri arasında yer alan bu virüs, bulaşıcı olduğundan, kişiden kişiye vücut teması yoluyla geçer. Hatta gebelik döneminde, kadından fetusa da geçebilir.

 

B Coxsackie Virüsü

RNA (ribo nükleik asit) polimerinin virüs grubu olan Pikornavirüs ailesindendir. Miyokardit hastalığının nedenleri arasında, en çok rastlanan virüstür.. Önce grip olarak belirtisini gösterir. Ortalama 7 gün içinde enfeksiyon oluşturur. Kalp rahatsızlığı belirtileri de iki hafta içinde ortaya çıkar.

Belirtileri, ateş ve göğüs ağrısı şeklindedir. Ölüme neden olmasa da kalıcı kalp hasarına neden olur. B Coxsackie virüsü, genellikle dışkı üzerinden bulaşır. Bu virüs için en iyi korunma yöntemi, gene hijyene çok dikkat etmektir.

Enterik Sitopatik İnsan Yetim Virüsü (ECHO)

İnsanı normal yaşamından alıp, yataklara düşüren virüs çeşididir. Bulaşıcı olması herkes için büyük risktir. Bir sandalyeden temas yoluyla ya da bu virüsün bulaştığı kişinin havadaki partiküllerden solunum yoluyla bulaşabilir. Miyokardite neden olabilir.

 

İnsan Parvovirüsü (B19)

Solunum yolları uyuduğu bölgedir. Özellikle çocuklarda beşinci hastalığı denen, hafif döküntü ve kızarıklık şeklinde belirtilerle kendini gösterir. Tükürük ve burun akıntısından bulaşır. Miyokarditriskini önlemek için, öksürürken ve hapşırırken ağzın kapatılması çok ama çok önemlidir.

 

Miyokardit Teşhisi ve Tedavisi

Saydığımız bütün virüsler, kalbe ulaştığında kalp kası iltihabına neden olabilecek virüslerdir. Bu hastalığın görünür bir belirtisi olmadığından, kalbin işlevini etkileyen belirtilerle anlaşılır. Bu belirtiler; anormal kalp atışı, yorgunluk, göğüs ağrısı, kas ağrıları, boğaz ağrısı, eklem ağrısı, bayılma ve nefes darlığı şeklindedir.

  • Kalp kası iltihabını işaret eden belirtiler gözlemlendiğinde, kan testi, elektrik testleri, X ışın ve nükleer kalp tarama testi ile teşhis etme yöntemleridir.
  • Kalpte oluşan şişliği önlemek amacı ile ilaç desteği uygulanır. Enfeksiyon ve oluşan ödemi yok etmek için ayrıca ilaç tedavisi uygulanır.

Miyokardit tedavisinde;

  • Tuz oranı düşük diyet yemekleri,
  • Kalp ritmini etkileyecek yoğun aktivitelere kısıtlama,
  • Kalp kası hasarı, pıhtılaşma riski taşıdığından, buna önlem olacak ilaç takviyesi gibi yöntemler beraber uygulanır.

Yorum yapın