Kahve ve Şeker Hastalığı
Kahve bir kez sağlığınız için kötü olarak kınandı. Yine de, belirli türdeki kanserlere, karaciğer hastalığına ve hatta depresyona karşı korunabileceğine dair kanıtlar artmaktadır.
Ayrıca, kahve alımınızı artırmanın, tip 2 diyabet geliştirme riskinizi azaltabileceğini gösteren çarpıcı bir araştırma da var. Fakat tip 2 diyabetli olanlar için kahve yan etkileri olabilir.
Diyabet Nedir?
Diyabet, vücudunuzun kan şekerini nasıl işlediğini etkileyen bir hastalıktır. Kan şekeri önemlidir, çünkü beyninizi harekete geçiren, kaslarınıza ve dokularınıza enerji veren şeydir.
Diyabetiniz varsa, kanınızda çok fazla glikoz var demektir. Bu, vücudunuzun insüline dirençli hale gelmesi ve artık glikozun enerji için hücrelere verimli bir şekilde alınamaması durumunda gerçekleşir.
Kandaki fazla glikoz ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Diyabete neden olabilen bir dizi farklı faktör vardır.
Kronik diyabet tipleri tip 1 ve tip 2’dir. Diğer tipler hamilelik sırasında ortaya çıkan ancak doğumdan sonra gitme eğiliminde olan gestasyonel diyabeti içerir.
Bazen borderline diyabet olarak adlandırılan prediyabet, kan şekeri seviyelerinizin normalden daha yüksek olduğu, ancak diyabet tanısı koymayacağınız kadar yüksek olmadığı anlamına gelir.
Diyabetin bazı belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Artan susuzluk
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Yorgunluk
- Sinirlilik
Bu belirtilerden bazılarının olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Kahve ve Şeker Hastalığı Arasındaki İlişki
Kahve sağlık yararları diyabet durumdan duruma değişir.
Harvard’daki araştırmacılar yaklaşık 20 yıl boyunca 100.000’den fazla insanı izlediler. Dört yıllık bir dönem üzerinde yoğunlaştılar ve sonuçları bu 2014 çalışmasında daha sonra yayınlandı.
Kahve alımını günde bir bardaktan fazla arttıran kişilerin %11 oranında daha düşük tip 2 diyabet gelişme riski taşıdıklarını bulmuşlardır.
Ancak, günde bir fincan kahve alımını azaltan insanlar, yüzde 17 oranında diyabet geliştirme riskini artırdı. Çay içenlerde fark yoktu.
Kahvenin neden diyabet gelişimi üzerinde böyle bir etkisi olduğu net değildir.
Kahvenin Glikoz ve İnsülin Üzerindeki Etkisi
Kahve, diyabetlere karşı insanları korumak için yararlı olsa da, bazı çalışmalar sade siyah kahvenizin zaten tip 2 diyabet hastası insanlar için tehlike oluşturabileceğini göstermiştir.
Kafein, kan şekeri ve insülin (yemek öncesi ve sonrası)
Bir 2004 çalışması, yemekten önce kafein kapsülü almanın, tip 2 diyabetli kişilerde daha yüksek yemek sonrası kan şekeri ile sonuçlandığını göstermiştir. Aynı zamanda insülin direncinde bir artış gösterdi.
2018’de bir çalışmada, kahvenin genetik savunucusu olabileceğini ileri sürdüler. Genler, kafein metabolizmasında ve kan şekerini nasıl etkilediğini belirleyebilir. Bu çalışmada, kafeinleri daha yavaş metabolize eden insanlar, daha yüksek kan şekeri düzeylerini, genetik olarak kafeinleri daha hızlı metabolize edenlere göre daha yüksek bulmuştur.
Uzun süre boyunca kafeinli kahve içmek, glikoz ve insülin duyarlılığı üzerindeki etkisini de değiştirebilir. Uzun süreli tüketimden kaynaklanan tolerans, koruyucu etkiye neden olabilir.
2018’den daha yeni bir çalışma, kahve ve kafeinin uzun süreli etkilerinin, prediyabet ve diyabet riskini azaltma ile bağlantılı olabileceğini göstermiştir.
Açlık kan şekeri ve insülin
2004’teki bir başka çalışmada, diyabetsiz insanlar üzerinde günde 1 litre düzenli olarak kağıttan süzülmüş kahve içen insanlar üzerinde “orta menzilli” bir etkiyi incelemiştir.
Dört haftalık çalışmanın sonunda, daha fazla kahve tüketenlerin kanlarında daha yüksek miktarda insülin vardı.
Tip 2 diyabetiniz varsa, vücudunuz kan şekerini yönetmek için etkili bir şekilde insülin kullanamaz. Uzun süreli kahve tüketiminde görülen “tolerans” etkisinin gelişmesi dört haftadan uzun sürmektedir.
Alışkanlık kahve içme
Diyabetli ve diyabetli olmayan kişilerin kahve ve kafeine nasıl tepki verdiği konusunda net bir fark vardır. Bir 2008 çalışmada gün boyunca, kahve içtikten hemen sonra kan şekerinin artacağı gösterildi. Kan şekeri, içmediği günlerde olduğundan daha fazla kafein içerdi.
Kahvenin Diğer Sağlık Yararları
Kahve içme ile diyabet önleme ile ilgili olmayan diğer sağlık yararları vardır.
Kontrollü risk faktörleri ile daha yeni çalışmalar, kahvenin diğer faydalarını göstermektedir. Bunlara karşı şu rahatsızlıklara karşı potansiyel koruma içerir:
- Parkinson hastalığı
- Karaciğer kanseri dahil karaciğer hastalığı
- Gut
- Alzheimer hastalığı
- Safra kesesi taşları
Bu yeni çalışmalar ayrıca, kahvenin depresyon riskini azalttığını ve odaklanma ve net düşünebilme yeteneğini arttığını göstermiştir.
Eklenen Malzemelerle Kahve
Şeker hastalığınız yoksa ancak bunu geliştirmekle ilgileniyorsanız, kahve alımınızı arttırmadan önce dikkatli olun. Kahveden saf haliyle olumlu bir etkisi olabilir. Bununla birlikte, eklenen tatlandırıcılar veya süt ürünleri içeren kahve içecekleri için faydalar aynı değildir .
Kafe zincirlerinde bulunan kremsi, şekerli içecekler genellikle sağlıksız karbonhidratlarla doldurulur. Kalorileri açısından da çok yüksekler.
Şeker ve yağın çok fazla kahve ve espresso içeceği üzerindeki etkisi, kahvenin herhangi bir koruyucu etkisinden daha iyi ağır basabilir.
Aynı şeker şekerli ve hatta yapay olarak tatlandırılmış kahve ve diğer içecekler hakkında da söylenebilir . Tatlandırıcı eklendiğinde, tip 2 diyabet geliştirme riskinizi artırır. Çok fazla şeker tüketmek doğrudan diyabet ve obezite ile bağlantılıdır .
Düzenli olarak doymuş yağ veya şeker oranı yüksek kahve içeceğe sahip olmak insülin direncine katkıda bulunabilir. Sonunda tip 2 diyabet olmasına sebep olabilir.
Kahvenizi tatlandırmak için bazı sağlıklı ipuçları şunlardır:
- Vanilya ve tarçını sağlıklı, sıfır karbonhidrat seçeneği olarak ekleyin
- Hindistan cevizi, keten veya badem sütü gibi şekersiz vanilya sütü seçeneği seçin
- Kahve dükkanlarından sipariş verirken aromalı şurubun yarısını veya tamamen şeker şurubunu isteyin.
Riskler ve Uyarılar
Sağlıklı bireyler için bile, kahve içindeki kafeinin bazı yan etkileri olabilir .
Kafein yaygın yan etkileri şunlardır:
- Baş ağrısı
- Huzursuzluk
- Kaygı
Çoğu şeyde olduğu gibi, ılımlılık kahve tüketiminin anahtarıdır. Ancak, ılımlı tüketimde bile kahve, doktorunuzla tartışmanız gereken risklere sahiptir.
Bu riskler şunları içerir:
- Filtresiz veya espresso kahve ile kolesterolde artış
- Artmış mide ekşimesi riski
- Bir yemekten sonra kan şekeri düzeylerinin yükselmesi
Akılda tutulması gereken diğer şeyler:
- Ergenlerin her gün 100 miligramdan (mg) daha az kafein almaları gerekmektedir. Bu sadece kahve değil , tüm kafeinli içecekleri kapsar.
- Küçük çocuklar kafeinli içeceklerden kaçınmalıdır.
- Çok fazla tatlandırıcı veya krem eklemek diyabet riskinizi artırabilir ve fazla kilolu olabilir.
Eğer varsa prediyabet veya diyabet için risk altındadır kilo, egzersiz ve tüketen bir dengeli, besin-yoğun diyet riskini azaltmak için en iyi yoldur.
Şeker hastalığını durdurmak için kahve içmeyi bırakmak size iyi bir sonuç vermeyecektir. Kahvenizle içtiğiniz şeker veya yağ miktarını azaltmayı deneyin. Ayrıca doktorunuzla diyet seçenekleri, egzersiz ve kahve içmenin sahip olabileceği etkiler hakkında konuşun.
Kaynak: https://www.healthline.com/health/coffee-s-effect-diabetes