Ülkemizde yoğun olarak tüketilen kuruyemiş türleri arasında ilk sıralarda gelen kabak çekirdeği, yüksek kalorili bir yiyecek olmasına rağmen faydalı besin değerleri ile çok sevilen ve sık sık da uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir besin türüdür. Türkiye’nin farklı pek çok kesiminde yaygın olarak yetiştirilen kabak çekirdeği, çok sayıda yararı ile tüketilmesi ideal olan kuruyemişlerden birisidir. Kabak çekirdeğinin işlenmesi sonucunda üretilen kabak çekirdeği yağı ise bugün hem sağlık sektöründe hem de kozmetik alanında en çok tercih edilen bitkisel yağ türleri arasındadır.
Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları
Kabak çekirdeği yağı faydalarına bakıldığında bu kuruyemiş türünün bünyesinde barındırdığı A, B ve E vitaminlerinin yanı sıra omega 3 ve omega 6 ile birçok hastalıkta yardımcı bir tedavi olarak tüketilebileceği söylenebilmektedir. Kabak çekirdeği yağında ayrıca bol miktarda selenyum ve çinko bulunduğu için de saç ve cilt sağlığında kabak çekirdeği yağı faydalarını maksimum seviyede görebilmek mümkün olur.
Kabak çekirdeği yağı soğuk preslenerek elde edilen doğal bir yağdır. En çok prostat ve idrar zorlanmalarında tercih edilen kabak çekirdeği yağının tüm faydaları, kullanım yöntemleri ve zararları hakkında bilgiler.
Kabak Çekirdeği Yağının Sağlığa Faydaları Neler?
- Prostat Büyümesi İçin Kabak Çekirdeği Yağı: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kabak çekirdeği yağı prostat büyümesi için faydalıdır. Hem prostatın önlenmesinde hem de büyümesinde etkin rol oynar. Prostat büyümesi ile ilişkili olarak yaşanan idrar yolu bozukluklarında da kabak çekirdeği yağı kullanılabilir. Kabak çekirdeği yağında bulunan karotenoit ve fitosterol erkeklerde görülen prostat riskini azaltır.
- Kabak Çekirdeği Yağı Vitamin Deposu: Kabak çekirdeği yağında bulunan vitamin ve mineraller vücuda çok faydalıdır. Omega – 3, omega – 6, A, E, demir ve çinko mineralleri açısından zengindir. Vitamin deposu olan kabak çekirdeği yağı hücrelere fayda sağlayarak kanser riskini önlemede başarılıdır.
- Kabak Çekirdeği Yağı Bağırsak Kurtlarına Faydalıdır: Bağırsaklarda oluşan kurtların düşmesini sağlayan kabak çekirdeği yağı tenyaların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kalın bağırsak kanserine karşıda vücudu korumaktadır.
- Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: Kabak çekirdeği yağında bulunan amino asit ve arginin sayesinde nitrik oksit oluşur ve damarlar esneyerek kalpte oluşan ereksiyon riski azalır.
- Kabak Çekirdeği Yağının Kemiklere Yararı: Fosfor içeren kabak çekirdeği yağı kemik oluşumunu destekleyerek böbreklerin sağlıklı olmasını sağlar. Özellikle ileri yaşlarda sık görülen kemik erimesini yavaşlatırken erken kullanımda bu rahatsızlığın oluşumunu engeller.
Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları Kısaca
- Kabak çekirdeği yağı idrar zorluklarında fayda sağlar.
- Amino asit barındırdığı için strese ve depresyonda etkilidir.
- Sabahları sık oluşan mide bulantılarını azaltır.
- Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- Kanda oluşan kolesterolün düşmesinde etkilidir.
- Bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur.
- Kısırlıkta yaşanan hormonal sorunları düzenler.
- Çocuklarda oluşan bağırsak kurtlarına iyi gelir.
- Böbrek ve kalbin antioksidan seviyesini arttırır.
- Mesanede oluşan iltihaplara iyi gelmektedir.
- Vücudu hastalıklara karşı koruyarak direncini arttırır.
- Antioksidan etki göstererek vücuttaki serbest radikallerle savaşır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Romatizma hastalıklarında ilaç tedavisini destekleyici olarak kullanılır.
- Prostat kanserini önler.
- İdrar kesesi problemlerini en aza indirir.
- Kalp sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır.
- Daha sık idrara çıkılmasını sağlayarak idrar akışını düzenler.
- Cildi güzelleştirir.
- Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılabilmesine olanak verir.
- Güneş lekelerini gidermek için lekeli bölgeye merhem şeklinde sürülür.
- Bağırsaklarda üreyen kurtların düşürülmesine yardımcı olur.
- Bağırsakları yumuşatarak kabızlığı önler.
- Göz çevresine merhem olarak sürüldüğünde yaşlanma belirtilerini en aza indirir.
Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?
Hem dahilen hem de haricen kullanılabilen ender yağlardan birisi olan kabak çekirdeği yağını içerek tüketmek isteyen kişiler her sabah güne başlarken 1 tatlı kaşığı ölçüsünde kabak çekirdeği yağı tüketimi gerçekleştirebilirler. Kabak çekirdeği yağını doğrudan tüketme konusunda problem yaşayanlar ise bir çay bardağı ölçüsünde ılık su ile karıştırarak da içebilirler. Haricen kullanımda ise kabak çekirdeği yağının mısır unu ile merhem kıvamına getirildikten sonra masaj eşliğinde sorunlu bölgelere uygulanması yeterli olacaktır. Bu yöntemle de kabak çekirdeği yağı faydalarının etkileri en üst seviyede görülebilecektir.
Kabak Çekirdeği Yağının Kullanımı
- Dahili olarak kullanılabilen kabak çekirdeği yağı, gün içinde 1 tatlı kaşığı sade olarak içilebilen yağ bir besine karıştırılarak da tüketilebilir.
- Haricen kabak çekirdeği yağı masaj yağı olarak tercih edilebilir. Cildin yumuşacık olmasını sağlayan yağ toksinlerin atılmasını sağlayarak yaşlanmayı yavaşlatır.
- Salata soslarına diğer yağlarla birlikte eklenerek tüketilebilir.
Kabak Çekirdeği Yağı Zararları
- Emziren ve hamile bayanlar doktora danışmadan kesinlikle kullanmamalıdır.
- Herhangi bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa bile kabak çekirdeği yağını kullanmadan önce doktora danışınız.
Selam
2yas 8 aylik.cocuklara ne kadar verelim? Kurt dokmesi iin hem kabzlikcin?
Kabak cekirdegi yagi triota iyi gelirmi
Trioda marankinin ceviz kurunu yapin ve bol bol dereotu yiyin
Kabak çekirdeği yağı ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Ben bir prostat kanseri hastası olarak bu günden itibaren kullanmaya başlayacağım.
Ama ne kadar zaman içinde kullanmam gerektiğini yazmamışsiniz