K Vitamininin Faydaları Nelerdir?
K vitamininin faydaları: K Vitamini yağda çözünen vitaminlerden birisidir. Diğer bir adı Naftakinon olan, K Vitamininin en önemli faydası, kanın pıhtılaşmasını sağlamasıdır. Bunun dışında bir çok faydası da bulunan bu vitaminin eksikliği, bir çok hastalığa davetiye çıkartmaktadır.
K Vitamininin Faydaları
- Kan Pıhtılaşmasına Faydası: K Vitamininin en önemli yararı kanı pıhtılaştırmasıdır. Kanın pıhtılaşması oldukça önemli bir durumdur. Pıhtılaşması az olan kan, herhangi bir kanama sonucunda, daha geç durdurulur.
- Menopoz Sonrasında Faydası: Sadece kadınlarda görülen menopoz, sonlanırken bile kadınlara zarar vermektedir. K Vitamini, menopoz sonrası kemik kaybını engellemeye destek olmaktadır.
- Prostat Ve Karaciğer Kanserine Faydası: Günümüzde sık rastlanan, prostat ve karaciğer kanseri, bir çok kişinin sorunudur. K vitamini bu hastalıkları önlemede önemli bir yere sahiptir.
- Kemiklere Faydası: İnsan vücudunda kemiklerin sağlığı oldukça önemlidir. K Vitamini kemiklerimizin çatlamasını ve kırılmasını önlemektedir.
- Kalp Damar Sağlığına Faydası: K Vitaminin diğer bir yararı ise, kalsiyumun damarlardan atılmasını sağlamaktır. Bu durum kalp sağlığı için çok önemlidir.
K Vitamininin Diğer Yararları
- Kemikleri iyileştirir.
- Karaciğerdeki yağlanmayı ve büyümeyi önleyici bir göreve sahiptir.
K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunmaktadır?
K Vitamini genellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, marul, maydanoz, lahana, yeşil biber, karnabahar, yeşil domates, bezelye, ıspanak, fasulye, kabak gibi sebzelerde oldukça boldur. Bu besinlerin dışında, şalgam, brokoli, kuşkonmaz, peynir, karaciğer, kivi, soya fasulyesi, bamya, tereyağı, havuç, yumurta sarısı, buğday kepeği, yeşil çay, patates, yoğurt, yaban mersini gibi besinlerden de K Vitamini almak mümkündür.
K Vitamini Eksikliğinin Zararları
Kan için pıhtılaşmanın oldukça önemli olduğundan bahsetmiştik. Eğer vücutta K Vitamini eksikliği olursa, kandaki pıhtılaşmanın azalmasına bağlı olarak, idrar yollarında, sindirim sisteminde, akciğerde, deride ve diş etlerinde ani kanamalar görülebilmektedir. Ayrıca kadınlarda görülen adet dönemini de oldukça olumsuz etkilemektedir. K Vitamini eksikliğinde nadir olarak, basur ve burun kanaması gibi sorunlar ile de karşılaşılabilir.
K Vitamini Fazlalığının Zararları
Çok sık karşılaşılmasa da bazen vücutta K Vitamini fazlalığı görülebiliyor. Terleme, göğüste sıkışma gibi sorunlardan daha önemli olarak, kanda fazla pıhtılaşma olması sonucunda, damar tıkanıklığı oluşması ve karaciğer fonksiyonlarının bozulması gibi sorunlar görülebilmektedir.
K Vitamini Vücutta Depolanır mı?
Vücudumuz için çok önemli olan K Vitaminini, günlük olarak, yediğimiz yiyecekler ile karşılayabiliriz. Aldığımız K Vitamininin sadece ufak bir kısma karaciğer tarafından depolanmaktadır. Onun dışında vücudumuzun herhangi bir yerinde K Vitamini depolanmaz.
elma armut kayısı incir badem çekirdekleri meyveyle birlikte tüketilmelidir. tam bir K vitamini deposudur.
K vitamini eksikliği ciddi sorunlar meydana getiriyor.
Yaraların geç kapanması gibi.
bu yüzden k vitaminli besin yemeye ağırlık gösterin.
onlarca yararı var.
K vitaminini mutlaka vücudumuza sıkça takviye etmemiz gerekiyor. Gerçekten insanı dinç tutan ve yaşlanmayı geciktiren bir vitamin. Her şeyin fazlası zarar ancak, ayarında tüketmek gerekiyor bu gibi faydalı şeyleri. Teşekkürler
K vitaminin faydalı olduğunu biliyordum fakat bilmediğim kadar çok faydası varmış 🙂