Günümüzde en sık görülen sağlık problemlerinden birisinin de idrar yollarındaki enfeksiyonlar olduğu söylenebilir. Mesane ve arkasından gelen idrar çıkış kanallarında oluşan bakteriler nedeniyle meydana gelen bir rahatsızlık olarak da tanımlanabilecek idrar yolu enfeksiyonu, vücut için tehlikeli sonuçları olabilen bir tür iltihaplanma çeşididir. Cinsel yolla bulaşan birçok bakteri, idrarını uzun bir süre boyunca tutma, menopoz, hamilelik dönemi ve şeker hastalığı gibi farklı faktörler ise idrar yolu enfeksiyonunun en önemli nedenleri içerisindedir. İdrar yolu enfeksiyonu ile alakalı verilen tüm bu bilgilerden sonra idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi seçenekleri nelerdir diye merak edenlere de evde rahatlıkla uygulayabilecekleri bazı doğal tedavi çeşitlerinden bahsedilebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Elma Sirkesi
İçerdiği enzimler, pektin, vitamin, doğal mineral ve potasyum ile idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi yöntemleri arasında ilk sırada elma sirkesinin yer aldığı söylenebilir. Faydalı içeriği ile idrar yolu enfeksiyonuna sebebiyet veren bakterilerin üremelerini engelleyerek idrar kanallarında meydana gelen iltihabı kurutucu etki gösteren elma sirkesi, bu özelliği ile günümüzde pek çok doktor tarafından da destekleyici bir tedavi yöntemi olarak hastalara önerilir. Elma sirkesi aynı zamanda bir nevi doğal antibiyotik görevini üstlenmektedir.
Elma sirkesini idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavisinde kullanabilmek için yapılması gereken tek uygulama ise bir su bardağı suyun içerisine 2 yemek kaşığı ölçüsünde elma sirkesi eklenmesi ve sonrasında üzerine biraz limon sıkılmasıdır. Hazırlandıktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gereken bu karışımın içimi konusunda sorun yaşayan ve tadı ya da kokusundan rahatsız olan kişiler ise içerisine bir miktar bal katarak da tüketimini gerçekleştirebilir. Elma sirkesinin idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavisinde kullanımında hazırlanan kürün günde 2 kere olmak üzere 3-5 gün arka arkaya tekrar ettirilebileceği de ek olarak belirtilebilir.
Kızılcık Suyu
Proantosiyanidin gibi farklı bileşikler ile idrar çıkış kanallarında bakteri üremesine ve barınmasına engel olan kızılcık suyu, bu önemli özelliği sayesinde bugün idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavisinde iyi bir destekleyici olarak tercih edilebilir. Aynı elma sirkesi gibi adeta doğal bir antibiyotik yerine geçen kızılcık suyunu her gün yarım su bardağı şeklinde tüketmek ise etkisini gösterebilmesi adına fazlasıyla yeterlidir. Kızılcık suyu ayrıca var olan idrar yolu enfeksiyonu üzerinde iyileştirici etkisinin yanı sıra gelecek zaman içerisinde oluşabilecek olası bir idrar yolu enfeksiyonu problemi için de önleyici tedavi amacıyla kullanılabilir. İdrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığından hali hazırda muzdarip olan kişiler günlük 3-4 su bardağı kadar kızılcık suyu içerek bu muhteşem bitkisel içeceğin yararlarını fazlasıyla görebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde oldukça popüler olan kızılcık suyunun tüketimi esnasında dikkat edilmesi önem arz eden tek husus ise böbrek taşı problemleri ile mücadele eden kişilerin kızılcık suyu tüketiminden kaçınmaları gerektiğidir. Ancak böbrek taşı sorunu yaşamalarına rağmen kızılcık suyunu idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığında ısrarla kullanmak isteyenlere de uzman bir doktor ile görüşmeleri tavsiye edilir.
Maydanoz
İdrar yolu enfeksiyonuna karşı en etkili doğal tedavi seçeneklerinden birisinin de maydanoz olduğu rahatlıkla söylenebilir. Maydanoz ile idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavisi için ilk olarak bir demet maydanozun bir limon, bir yemek kaşığı bal ve dört su bardağı su ile bir tencere içerisine konularak kaynatılması ve akabinde ocaktan alınarak ılınmaya bırakılması yeterlidir. Maydanoz kürü ılık hale geldiği zaman da gün içerisinde düzenli aralıklar ile bu suyun tüketilmesi ve arzu edilmesi halinde ek olarak tekrar limon veya bal ile tatlandırılması tavsiye edilir. Bu tatlandırma işlemi aynı zamanda hazırlanan kürün etkisini çok daha net bir şekilde gösterebilmesine imkân verecektir.
Karbonat
İdrar üzerinde asit ve baz oranını dengeleyici olarak görev yapan karbonat, bu konuda en etkili doğal tuzlardan birisi olarak da nitelendirilebilir. İdrar yolu enfeksiyonu sorunu ile mücadele eden kişilerin sık sık yaşadığı ağrı ve yanma hissini giderebilmek amacıyla kullanılabilecek olan karbonat aynı zamanda bu rahatsızlığa sebebiyet veren zararlı bakterilerin de vücuttan çok daha hızlı bir şekilde atılmalarına olanak sağlar. Karbonatın idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavisinde kullanımı için yapılması gereken tek şey ise her gün bir bardak su içerisine bir tatlı kaşığı ölçüsünde karbonat katmak ve günde bir ya da iki defa bu karışımı düzenli olarak tüketmektir. Ancak yüksek tansiyon hastası olan kişilerin karbonatlı su tüketiminden uzak durmaları gerektiği de ek olarak belirtilebilir.
Çağ Ağacı Yağı
Antibakteriyel özellikleri ile son zamanlarda farklı pek çok hastalığın tedavisi için tercih edilen çağ ağacı yağı, aynı güçlü etkilerini idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığında da gösterebilir. Bu bağlamda idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle meydana gelen ağrı ve yanmayı hafifletebilmek amacıyla eşit oranlarda alınacak ardıç yağı, çay ağacı yağı ve sandal ağacı yağının bir kap içerisinde karıştırıldıktan sonra hazırlanan kürün karın bölgesi ve mesane bölgesine yumuşak hareketlerle masaj eşliğinde sürülmesi yeterlidir. İdrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi yöntemlerinde rahatlatıcı etkileri ile de ön plana çıkan bu kürün günde 2 kere olacak şekilde 4-5 gün boyunca arka arkaya uygulanması alınabilecek verimi maksimuma çıkarabilecektir.
Çağ ağacı yağının bir diğer kullanım şeklinin ise iki yemek kaşığı doğal yoğurt ve 6 damla kadar da çay ağacı yağının karıştırıldıktan sonra banyo suyunun içerisine dökülmesi ve bu suyun içerisine oturularak yaklaşık 10 dakika kadar beklenmesi olduğu söylenebilir. Bu yöntemin de 10 gün boyunca tekrar ettirilebileceği dile getirilebilir.
Yaban Mersini
Bakterileri önleme ve mevcut bakterileri temizleme özelliği gösteren yaban mersini aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığı için de iyi bir destekleyici olabilir. Tamamen doğal bir şifa kaynağı şeklinde tercih edilebilecek olan bu besinde yer alan bazı antioksidanlar, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve böylece enfeksiyon problemlerinin en kısa sürede iyileşmesine katkı sağlayabilmektedir.
Yaban mersini sade olarak tüketilebilecek, yoğurt katılarak yenebilecek ya da doğrudan reçeli yapılabilecek lezzetli bir yiyecek olarak da bilinmektedir. Taze sıkılmış meyve sularının içerisine yaban mersini katmak ve hem sabah hem de akşam bir bardak olacak şekilde tüketmek de idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavisinde yaban mersininin etkilerini gösterebilmesi adına yeterlidir.
Ananas
İdrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi seçenekleri arasında son sırada ananasın güçlü etkilerinden söz edilebilir. Bromelain ismi verilen bir madde içeren ve bu madde sayesinde idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığında gözlemlenen belirtileri en aza indirebilecek antienflamatuar özelliklere sahip olan ananas, bu özelliği nedeniyle günümüzde birçok sağlık ve beslenme uzmanı tarafından da doğal bir tedavi opsiyonu olarak hastalara tavsiye edilir. Ananasın düzenli olarak tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir ve böylece idrar yolu enfeksiyonu ile mücadele eden kişilerin bakterileri vücutlarından çok daha rahat bir şekilde uzaklaştırmalarına yardımcı olabilir. Ananasın tüketimi için doğrudan günde 1 dilim olarak yenebileceği söylenebilirken dileyen kişilerin bu mucizevi meyvenin suyunu günde yarım bardak olacak şekilde tüketebilecekleri de dile getirilebilir. Ancak ananasın meyve suyu olarak tüketimi esnasında mutlaka taze olarak hazırlanması ve bekletilmeden tüketilmesi içerisinde yer alan vitaminlerin kaybolmaması ve idrar yolu enfeksiyonu üzerinde daha etkili olabilmesi adına oldukça önemlidir.
Idrar yolu enfeksiyonunuza en kuvvetli kısa çözüm ladin bitki çayıdır. 2-3 günde kökten çözüm sağlıyor.
Merhaba.nerden alabiliriz?nasıl kullanacağız acaba