Jamaika gülü olarak bilinen hibiskus bitkisi genel olarak Jamaika, Orta Amerika, Karayip bölgesi iklimlerine özgü bir bitkidir. Bu bölgelerde zencefil ile karıştırılarak çay şeklinde tüketilen Hibiskusun faydaları çok fazladır. Tadının ekşiye yakın olması ve nedeniyle ekşi çay olarak da bilinen hibiskus bitkisi ülkemizde genel olarak çay şeklinde tüketilse de yeşil bitki olarak da farklı sağlık sektörlerinde kullanmaktadır. İçeriğinde kafein olmaması, aşırı miktarda A, K, C vitaminleri içermesi nedeniyle hibiskusun faydaları genel olarak bağışıklık sistemi ve iskelet sistemi hastalıkları üzerinedir.
Hibiskusun faydaları
1 ) Hibiskusun faydaları arasında tansiyonu dengelemesi ve kan basıncını düzenlemesi çok önemlidir. Kan içinde yer alan minerallerin oranını düzenlemesi nedeniyle yüksek tansiyon hastalığının riskini en aza indirerek tansiyon hastalıklarından korunmanıza da katkı sağlar.
2 ) Kan şekerini düzenleyen hibiskus bitkisi tip 2 diyabet hastalığının etkilerini azaltmak için mutlaka tüketilmelidir. Kan basıncını düzenlemesi ve kan şekerini düzenleyerek tip 2 diyabet hastalarının riskini en aza indirmesi hibiskusun faydaları arasında dır.
3 ) Her besin maddesi gibi içerdiği antioksidanlar ile bağışıklık sistemini güçlendiren hibiskus diğer besin maddelerine göre daha farklı antioksidan maddelere sahiptir. Bu antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağladığı gibi özellikle karaciğerde biriken toksinlerin yok edilmesinden en etken alternatif tıp besinidir.
4 ) Yağ oranının sıfıra yakın olması ve ve karaciğerde oluşan yağları yakması ile bilinen hibiskusun faydaları arasında kolestrolü düzenlemesi de vardır. Kolestrolü yüksek olan hastalara taze hibiskus tüketmeleri söylenmektedir.
5 ) Mide enzimlerinin sentezlenmesini sağlayan selenein etkin maddesini içeren hibiskus bu etken madde ile midede yer alan sindirim enzimlerinin sağlıklı bir şekilde salgılanmasını sağlar. Ayrıca mide içinde asit ve baz dengesini koruyarak mide ekşimesi rahatsızlığınn oluşmasını da önler.
6 ) Kalp büyümesi rahatsızlığının oluşmasını da önleyen hibiskus ayrıca kalp damar rahatsızlıklarının ve damar sertleşmesinin oluşma riskini de en aza indirir. Damar tıkanmalarına neden olan toksin birikmesini de önleyerek sağlıklı bir kalp damar sistemine sahip olmanızı sağlar.
7 ) Kanser hücrelerinin yayılmasını önleyerek kanserli hücrelerin azalmasını da sağlayan hibiskus antioksidan özellikli olmasından dolayı kanser riskini minimum risk oranına indirgemektedir.
8 ) Yağ yakıcı özelliğinin olması ve yağ oranının çok az olması sayesinde kilo vermek isteyenlerin zayıflama aşamasında sürekli hibiskus çayı içmeleri tavsiye edilmektedir.
Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır ?
Hibiskus çiğ bir besin olarak alışık olmadığımız ekşi bir tada sahip olduğu için çayının hazırlanması ve çayın içine farklı besinler eklenerek hem faydasının artırılması hem de içilebilir hale getirilmesi şarttır. Bu nedenle hibiskus çiçeğinin kaynatılması sırasında kaynayan sıvının içine; tarçın, limon suyu, zencefil, fesleğen gibi besin özelliği bulunan malzemelerden ekleyebilir tatlandırmak için şeker veya bal kullanabilirsiniz. 15 dakika kaynadıktan sonra soğumaya bırakarak süzüp içebileceğiniz hibiskus çayı kaynatıldıktan sonra 3 gün boyunca buz dolabında saklanabilir.
Hibiskusun Zararları
Hibiskusun faydaları kadar yan etkileri de mevcuttur. Bu yan etkiler içinde;
1 ) Hamilelik döneminde düşüğe yol açabilen etken maddeler içermesi nedeniyle hiç bir şekilde hamile bayanların hibiskus çiçeği tüketmesi veya çayını içmesi tavsiye edilememektedir.
2 ) Emzirme döneminde olan annelerin sütünde bulunan etken maddelerin bağışıklık sistemi gelişmemiş bebeklere geçmesi nedeniyle emzirme döneminde hibiskus çayı içmemeleri gerekmektedir.
3 ) Sürekli tansiyon hapları kullanan hastaların hibiskus çayını düzenli içmeleri bu haplar ile etkileşim oluşturabileceği sebebiyle risk oluşturabilir. Bu nedenle sürekli hap kullanan hastalar hibiskus çayı içmemelidir.