Hapşırmanın Faydaları
Sesli soluk ve ani kasılma olarak adlandırılan hapşırma, Gün içerisinde bir çok insanın yaşadığı bir durumdur. Toplum içerisinde olan insanlar hapşırmamak için çok uğraş göstermeye çalışabilirler fakat bu çok tehlikeli bir durumdur. Hapşırmanın engellenmeye çalışılması beyin kanaması ve kalbin durması gibi sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden ne olursa olsun hapşırığınızı asla tutmayın.
Hapşırmanın Faydaları Nelerdir?
- Hapşırmak Kalp ve Damar Sağlığınız İçin Zorunlu Bir Eylemdir: Kalp ve damar sağlığınız için oldukça önem arz eden hapşırmak, kalp damarlarını genişleterek kalp krizi ve kalp sıkılması gibi risklerin önüne geçmektedir.
- Beyin Sağlığınız İçin Hapşırın: Yapılan araştırmalara göre hapşırmak beyin damarlarının genişlemesini sağlıyor.
- Sinüs ve Göz Yaşı Kanallarınızı Açın: Gün içerisinde hapşırığınızı herhangi bir sebepten ötürü içinizde tutmazsanız sinüs ve gözyaşı damarlarınızın açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Kalp Hapşırınca Dinleniyor: Bir birey hapşırdığı zaman kalbinin dinlenme süresini arttırmış oluyor. Bunu fark etmeden yapsanız da hapşırmak kalbin dinlenme zamanını uzatmaktadır. Kalbinizi bu şekilde dinlendirebilirsiniz.
- Vücutta Ölen Havayı Dışarı Atın: Gün içerisinde defalarca hatta binlerce kere soluk alıp veririz. Bu süreçte içimize hava tanecikleri nüfus eder, ölü hava akciğerde birikir. Hapşırmanın en önemli faydası; Akciğerler de birikmiş olan bu ölü havanın dışarı atılmasını sağlamasıdır.
Hapşırmanın Faydaları
- Kalbin dinlenmesini sağlar,
- Kalp damarlarının genişlemesine yardımcı olur,
- Akciğerlerde oluşan ölü havanın dışarı atılmasını sağlar,
- Beyin damarlarını açar,
- Göz yaşı kanallarının açılması gibi faydaları vardır.
İnsan Neden Hapşırır?
Hapşırık alerjik reaksiyonlardan olabileceği gibi, üst solunum yolları rahatsızlıklarında ve akciğerlerde fazla ölmüş hava var ise dışarı atılması gerektiğinde meydana gelir.
Hapşırık Nasıl Geçer?
- Solunum yolları rahatsızlığınız var ise ( grip ve nezle gibi ) burun yollarını temizlemek yeterlidir.
- Alerjik durumlardan dolayı hapşırıyorsanız alerjiniz tespit edilmeli ve doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli alarak bunu önlemelisiniz.
- Nezle ya da grip olduğunuz durumlarda burnun içini temizleyerek hapşırmayı kesebilirsiniz.
Hapşırmanın Zararları
Hapşırırken kesinlikle burun ve ağız bölgenizi elinizle tamamen kapatmayınız, Hapşırmamak için nefesinizi tutmayınız.
- Ani hapşırmalar ve nefes yolunun elle tutulması; beyin kanamasına davetiye çıkarabilmektedir.
- Hapşırma anında meydana gelen basınç, kulak zarının zarar görmesine yol açabilir.
- Hapşırmak, kalbi dinlendirdiği gibi, kalbin aniden durmasına sebep olabilir.
- Hapşırdığınız zaman hava yolu aracılığıyla etrafa bakteri saçabilirsiniz.
Hapşırmak kalbimiz için çok çok iyi. İstemeden de olsa kalbimize faydalı oluyor. Hapşırma esnasında kalb anlık durduğu için o esnada dinlenmiş oluyor. Hem damarları dilate edici etkisi de olduğu için kalp krizine karşı önlem oluyor