Hamilelik ilerledikçe, bir kadın merdivenleri tırmanma gibi rutin görevleri yerine getirdikten sonra nefesini yakalamakta zorlanabilir.
2015 yılındaki bir araştırmaya göre, kadınların tahmini yüzde 60 ila 70’i hamilelik sırasında nefes darlığı yaşıyor.
Doktorlar genellikle bunu, akciğerlerde yukarı doğru iterek büyüyen rahim ağına atıyor ve nefes almayı zorlaştırdığına bağlıyor.
Bu makale hamilelik sırasında nefes darlığı için bu ve diğer olası nedenleri araştıracaktır. Ayrıca, baş etme stratejilerini ve ne zaman bir doktora görüneceğimizi de ele alıyoruz.
Nedenleri
Nefes darlığı, gebeliğin sık görülen bir belirtisi olsa da, bir doktorun tek bir nedeni saptaması her zaman mümkün değildir.
Hamilelik sırasında nefes darlığı, artan rahimden kalbe olan taleplerdeki değişikliklere kadar çeşitli faktörlere bağlı gibi görünmektedir.
Bazı kadınlar ikinci ve üçüncü üç aylık dönemdeki farklılıkları görürken, nefes alışlarındaki değişiklikler hemen fark edilebilir.
İlk Üç Aylık Dönem
Bir fetusun, hamile bir kadında solunum değişikliklerine neden olacak kadar büyük olması gerekmez.
Kalp ve ciğerleri göbeğinden ayıran kas dokusu olan diyafram, gebeliğin ilk trimesterinde 4 santimetre kadar yükselir.
Diyaframın hareketi, akciğerlerin hava ile dolmasına yardımcı olur. Bazı kadınlar ne kadar derin nefes alabildiklerinin farkına varamazken, diğerleri tam ve derin nefes almadıklarını fark edebilirler.
Diyafragmadaki değişikliklerin yanı sıra, gebe kadınlar hormon progesteronundaki artıştan dolayı daha hızlı nefes alırlar .
Progesteron, fetusun gelişiminde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda bir solunum uyarıcısıdır, yani kişinin nefes almasını hızlandırır.
Bir kadının vücudundaki progesteron miktarı gebelik boyunca artacaktır.
Daha hızlı nefes almak zorunlu olarak nefes darlığına neden olmazken, bazı kadınlar solunum düzeninde değişiklikler fark edebilir.
İkinci Üç Aylık Dönem
Gebe kadınlar, ikinci trimesterde daha belirgin nefes darlığı yaşayabilirler.
Büyüyen rahim genellikle ikinci trimesterde nefes darlığına katkıda bulunur. Ancak, kalp işlevlerindeki bazı değişiklikler de nefes darlığına neden olabilir.
Bir kadının vücudundaki kan miktarı, hamilelik sırasında önemli ölçüde artmaktadır. Kalp, bu kanı vücuttan ve plasentaya taşımak için daha sert pompalamak zorundadır.
Kalpteki artan iş yükü hamile bir kadının nefes darlığını hissetmesini sağlayabilir.
Üçüncü Üç Aylık Dönem
Üçüncü trimesterde, nefes alma büyük ölçüde gelişmekte olan bebeğin başının konumuna bağlı olarak daha kolay veya daha zor olabilir.
Bebek pelvisin içine dönüp gitmeye başlamadan önce, bebeğin başı bir kaburga altında ve diyafram üzerinde baskı yapıyormuş gibi hissedebilir, bu da nefes almayı zorlaştırabilir.
Ek Nedenler
Hamile bir kadın ciddi nefes darlığı yaşıyorsa, bir doktorla konuşmak şarttır.
Hamilelik değişiklikleri bazı nefes darlıklarına neden olurken, diğer tıbbi durumlar da bu probleme katkıda bulunabilir. Bunlar şunları içerir:
- Astım : Gebelik mevcut astım semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Astımı olan herkes, hamilelik sırasında inhaler veya ilaçlar gibi güvenli tedaviler hakkında doktorla konuşmalıdır.
- Peripartum kardiyomiyopati : Bu hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra ortaya çıkabilecek bir kalp yetmezliğidir . Semptomlar ayak bileği şişmesi, düşük tansiyon, yorgunluk ve kalp çarpıntısıdır. Birçok kadın başlangıçta semptomlarını gebeliğe atfedebilir, ancak bu durum bir kadının sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir ve çoğu kez tedavi gerektirebilir.
- Pulmoner embolizm : Akciğerlerde bir arterde bir kan pıhtılaşması halinde pulmoner emboli oluşur. Bir embolizm nefesi dramatik şekilde etkileyebilir ve öksürüğe, göğüs ağrısına ve nefes darlığına neden olabilir.
Nasıl Başa Çıkılır
Nefes darlığı hissetmek rahatsız edici olabilir ve kişinin fiziksel aktivitesini sınırlayabilir.
Neyse ki, hamile kadınların daha rahat nefes almak için atabilecekleri birkaç adım vardır:
- İyi bir duruş uygulamak, uterusun diyaframdan mümkün olduğunca uzaklaşmasına izin verecektir. Hamilelik destek kuşakları, iyi bir duruşun daha kolay uygulanmasını sağlayabilir.
- Üst sırtını destekleyen yastıklarla uyumak, bu da yerçekiminin uterusu aşağı çekmesine ve akciğerlere daha fazla yer açmasına izin verebilir. Bu pozisyonda hafifçe sola yatmak, uterusu aortadan, oksijenli kanı vücuttan hareket ettiren ana arterden uzak tutmaya da yardımcı olabilir.
- Lamaze solunumu gibi doğum eyleminde yaygın olarak kullanılan solunum teknikleri uygulamak. Hamilelik sırasında bu teknikleri uygulamak, bir kadının doğum sırasında da onları kullanmasına yardımcı olabilir.
- Vücudu dinlemek ve gerektiğinde yavaşlamak. Nefes almak zorlaşırsa ve mola vermek çok önemlidir. Hamileliğin sonraki aşamalarında, bir kadın önceki gibi aynı fiziksel aktivite düzeyini yapamayabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli
Birçok kadın hamilelik sırasında biraz nefes darlığı yaşarken, bazı belirtiler tedavi gerektirir.
Hamile kadınlar aşağıdaki semptomlar için acil tıbbi tedavi almalıdır:
- Mavi dudaklar, parmaklar veya ayak parmakları
- Kalp çarpıntısı veya aşırı yüksek kalp hızı
- Nefes alırken ağrı
- Kötüleşen nefes darlığı
- Hırıltılı nefes almak
Nefes darlığı özellikle rahatsız edici ise veya biri ilk kez deneyimliyorsa, bir doktorla konuşulmalıdır.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322316.php