Güneşin Faydaları

Güneşin Faydaları

Güneş gezegen Sistemimizin merkezinde yer alan büyük bir yıldızdır ve tüm canlılar için hayat kaynağıdır. Bu yönü ile hepimizin hayatında doğrudan bir etkisi olan güneşin faydaları da saymakla bitmiyor.

 

Güneşin Faydaları Nelerdir?

  • Moral Depoluyor: Sürekli ev ortamında duranlar depresyona daha yatkın oluyor. Bu açıdan güneşin etkili olduğu saatlerde güneş kreminizi sürün gözlüğünüzü takın ve dışarı çıkın. Güneş ışınları beynin moral depolamasını sağlayarak mutluluk hormonunun artmasını sağlıyor. Bu sayede kaygı ve endişelerinizde azalmış olur.
  • İştahı Dengeliyor: Güneş ışınları psikolojik olarak bünyeyi rahatlattığı için açlık hissinin ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Kış aylarında kilo alımının artması bir nevi bu yüzden de kaynaklanıyor. Güneş enerji seviyesini arttırarak hareket sağlıyor ve açlık çokta mideyi uyarmıyor.
  • Kemikleri Kuvvetlendiriyor: D vitamini kas zayıflığına iyi gelmektedir. Kalp atışının dengelenmesi konusunda yardımcıdır. Gün boyunca ihtiyacımız olan D vitaminini alabilmek için on bardak portakal suyu ve haftada beş öğün de somon balığı tüketmenizi gerekmektedir ki, bunu uygulamak da bir hayli zordur. D vitamini vücutta aktif hale gelmek için karaciğer ve bağırsaklarınıza ihtiyaç duyar. Hasta bir bağırsak ya da karaciğer D vitamininin etkisini de engeller. D vitamininin vücutta depolanma özelliği bulunur bu yüzden her gün bol miktarda güneş ışığı almanız durumunda olası bir kemik erimesi probleminden kurtulmuş olursunuz. Özelikle kadınlar kemik erimesi konusunda risk grubu altında olduğu için bu duruma kadınların daha fazla özen göstermesi gerekmektedir.

 

Güneşin Faydaları

  1. Günde beş dakika bile güneşten faydalanmanız kemik erimesi, kanser, depresyon, diyabet, obezite gibi hastalıkların önüne geçmenizi sağlamaktadır.
  2. D vitamini büyük ölçüde güneşten sağlanır. Sağlık açısından vazgeçilmez olan D vitamini birçok hastalığın önünü almaktadır.
  3. Koyu renk pigmentleriniz var ise, güneşe daha çok ihtiyaç duyarsınız.
  4. Açık ten rengine sahipseniz elbette güneşten daha çok korunmanız gerekir. Yüksek koruyucular ile yüz, boyun, omuz ve kollarınızı güneşin zararlı etkilerinden de koruyabilirsiniz. Böylece hem güneş ışınlarının faydasını almış olur hem de zararlarından korunmuş olursunuz. Yıpranmanın daha az olduğu bölgeleri güneşte tutmanız dahi yeterli olacaktır.
  5. Yaz boyunca almış olduğumuz güneş, kış aylarında yağ hücrelerinde saklar. Bu da bol güneşli bir yazın sefasını kış aylarında da süreceğinizi gösterir.
  6. Güneş banyosu deride oluşan egzama, akne, kepek gibi sorunları ortadan kaldırır. Tabi deriye faydalı olacağını düşündüğünüz için saatlerce güneşin altında yatmanız da doğru bir hareket değildir.

 

Güneşin Zararları

Güneşin faydaları olduğu kadar birtakım zararları da bulunmaktadır. bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Güneş yanığı
  2. Ciltte kırışıklıklar
  3. Çillenme
  4. Cilt lekeleri
  5. Çiftçi dudağı
  6. Solar keratoz
  7. Melanom
  8. Skuamoz hücre kanseri

 

Güneş Yanığı Durumunda Yapılması Gerekenler

Günes yanığı durumunda yapılması gerekenleri şöyle özetleyebiliriz :

  1. Güneş yanığı olan bölgeye soğuk kompres yapılması gerekir. Soğuk duş, deriyi rahatlatacaktır.
  2. Cildi besleyici ve nemlendirici kremler bölgeye sürülür.
  3. Bol miktarda su tüketilmesi gerekir.
  4. İltihabı önleyici ve ağrı kesici maddelerin kullanılması gerekir.
  5. Güneş yanıkları iyileşene kadar güneşe çıkılmaması gerekir.
  6. Bu yöntemler ile eğer durumunuz kontrol atına alınamıyorsa, vücutta baş dönmesi, mide bulantısı gibi sıkıntılar baş gösteriyorsa ve vücudunuzda su toplamaları gibi kabarcıklar var ise, mutlaka durumu ihmal etmeden bir doktora görünmelisiniz.

 

Güneşin Zararlarından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Güneşin zararlarından korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz :

  1. Güneş ışınlarının dik geldiği zaman dilimlerinde güneşten uzak durulmalı. Bu saatler genel olarak 10.00 – 16.00 saatleri arasıdır.
  2. Güneş kremi kullanılmış olsa da, gözlük ve geniş şapkalar tercih edilmeli.
  3. Güneş kremleri iki saatte bir yenilenmek durumundadır. Deniz ya da havuza sık girilip çıkılıyorsa bu süre daha da azalır.
  4. Güneş kremi sürülürken kulak kısmı unutulmamalıdır.
  5. Güneşe çıkmadan otuz dakika öncesinde en az 30 faktör güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Bu kremin ultraviyole A ve B ışınlarını geçirmeyen özelliklere sahip olması önemlidir.
  6. Ultraviyole ışınları bulutlardan sızabildiği için bulutlu zamanlarda dahi güneş kremi kullanılmalı, aynı hassasiyet gösterilmelidir.
  7. Cildinize tüm bakımları yapıyor olmanıza rağmen, cildinizde olumsuz bir durum görürseniz eğer, derhal doktora başvurmalısınız.

“Güneşin Faydaları” üzerine 2 yorum

  1. Güneş doğal bir nimet ve günde belli vakitlerde mutlaka o yararlı ışınlarına maruz kalmamız gerektiğini söylüyor doktorlar.Tabi bir de Raşitizm ve D vitamini eksikliğine olan olumlu yararlarını göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.Her gün kendinizi ve çocuklarınızı mutlaka güneşe tutun bence :))

    Yanıtla

Yorum yapın