Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir?

Burnumuzda nefes alırken dışarıdan gelen enfeksiyonlarla mücadele eden mukuslar vardır. Bunlar, her gün düzenli olarak burun ve sinüs yollarında üretilir. Biz günün büyük bir kısmında bunları fark bile etmeden yutarız. Ancak hastalandığımız zamanlarda, hastalık geçse bile genzimize gelen ve bizi rahatsız eden bu akıntı durmaz. Bu tarz durumlarda doktora gitmeden önce evde yapabileceğimiz bazı şeyler  vardır, bakalım geniz akıntısına ne iyi gelirmiş.

Geniz akıntısı için evde yapılabilecekler

  1. Sinüslerinizi boşaltın

Nazal boşluğunuzu yıkamak en basit olanıdır ve birçok insan için, burun damlası sinüs yollarını açmank için en kolay yollardan biridir. Belirtilerinizin alerjiler veya kirlilik olduğunu düşünüyorsanız özellikle etkilidir. Doktorlar, burun ve nazal boşluluğun düzenli olarak temizlenmesinin çok önemli olduğunu söylüyor.

Hazır ambalajlı salin solüsyonu satın alabilirsiniz. Kendi başınıza bir şeyler yapıyorsanız, sadece damıtılmış su, filtrelenmiş su veya kaynamış su kullanın (soğuduktan sonra).

  1. Buhar Banyosu yapın

Buhar, boğazınızın arkasından gelen mukusu gevşetip temizlemenin ve nazal damlatmayı kolaylaştıran basit ve etkili bir yöntemdir. Nemlendirici tüm odayı nemlendirirken, sonuçları iyileştirmek için sıcak bir duş da yapabilirsiniz. “Genel olarak havayı nemlendirmektense burnunuza doğrudan bir şeyler yapmak daha iyidir, çünkü kalıp sorunlarını arttırabilir” diyor. “Ayrıca duş zeminine birkaç damla okaliptüs yağı koyabilirsiniz”, diye ekliyor, burun geçiş yollarını temizlemeye yardımcı olmak için.

Diğer seçenekler: Bir lavaboyu veya kaseyi sıcak suyla doldurun (birkaç damla okaliptüs yağı ekleyin), başınızın üzerine bir havlu koyun ve teneffüs edin.Nemlendirici kullanıyorsanız, düzenli olarak temizlediğinizden emin olun.

  1. Alerjenleri ortadan kaldırın

Geniz akıntısı genellikle alerjilerden kaynaklanır. Sıklıkla semptomlarından biri de kaşıntıdır. Geniz akıntısına eşlik eden kaşıntı alerji kaynaklıdır.

Geniz akıntınızın alerjiyle ilgili olduğunu öğrendikten sonra, maruziyetinizi sınırlamak için önlemler alın. Albany Tıp Koleji’nde kulak burun boğaz klinik profesörü olan Dr. Setzen, “Toz akarı kapaklarını ve HEPA filtrelerini kullanarak alerji kontrol önlemlerini sıkılaştırın” diyor.

  1. Bol bol sıvı tüketin

Çok fazla sıvı içilmesi, bu sinir bozucu mukusu yok ederek, geniz akıntısından kurtulmaya yardımcı olabilir. Doktorlar “Yeterli sıvı içmiyorsanız, salgılar daha inatçı hale gelir” diyor.

Su en iyisidir, ancak sıcak çorba veya bitkisel çay da deneyebilirsiniz. Spor içeceklerini seviyorsanız, su ile seyreltmeyi deneyin.Kafeinli içeceklerden kaçının. Çok fazla sıvı tüketimi,  özellikle dehidrate olmaya daha yatkın olan yaşlı insanlar için önemlidir. Hidrasyonun muhafaza edilmesi vücudunuzun daha hızlı iyileşmesini ve hücresel fonksiyonların daha verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

  1. Yatağınızın baş kısmını yükseltin

Birçok insan, geniz akıntısının reflü hastalığı (GERD) veya asit reflüsü nedeniyle de meydana gelebileceğini bilmez. Mide asidi özofagusa geri döndüğünde bu durum ortaya çıkabilir. Köpüren asit genellikle göğsünüzde yanma hissine neden olur. Ancak bazı durumlarda, boğazınızın ve ses tellerinizin  arkasını da tahriş edebilir.

Yatağınızın başını yaklaşık altı ila sekiz cm kadar kaldırmak, uyku sırasında mide asidinin aşağı akmasını ve genzinize kaçmamasını sağlar.

  1. Yağlı ve kızartmalardan uzak durun

Geniz akıntısı ve boğaz ağrısı da dahil olmak üzere bu belirtiler, reflü ağırlaştırıcı gıdalardan kaçınarak büyük ölçüde azaltılabilir. Bu, tüm kızartmalar,  ayrıca çikolata, kahve, alkol, gazlı içecekler, turunçgiller ve naneden uzak durmak demektir.

Yağsız et tüketmeye çalışın, kahverengi pirinç ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar ve zencefil, mükemmel bir seçimdir. Yatma saatine çok yakın yemeyin ve genel olarak öğünlerinizi daha küçük tutun.

  1. Süt ürünleri tüketimini bırakın veya sınırlayın

Geniz akıntısından muzdarip birçok insan, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinden vazgeçmenin ya da en azından azaltmanın, mukus üretimini azalttığını ve semptomlarını azalttığını söyler.Bu stratejinin yararlı olduğu konusunda hiçbir çalışma kesin olarak kanıtlanmamıştır, ancak kişisel hikayeler boldur.

Ne zaman doktora gidilmeli?

Eğer geniz akıntınız 10 gün ya da daha fazla sürerse, daha da kötüleşirse ya da mukus yeşil veya sarı ise ya da içinde kan varsa, doktorunuzu görmenin zamanı gelmiştir.

Bakteri enfeksiyonu, burnunuzda sapmış bir septum veya nazal polipler gibi yapısal bir probleminiz olabilir. Antibiyotikler genellikle bakteriyel enfeksiyonlara dikkat ederlerken, sapkın septum ve poliplerin her ikisi de ameliyatla düzeltilebilir.

Akıntınız ve boğaz ağrınız devam ederse, en kısa sürede bir kulak burun boğaz doktoruna gitmelisiniz.

Kaynak: https://www.health.com/cold-flu-sinus/how-to-get-rid-of-postnasal-drip

Yorum yapın