Forklift, insanlar tarafından taşınamayacak kadar ağır olan yükleri bir yerden başka bir yere taşımak amacıyla kullanılan araç olarak tanımlanabilir. Özellikle inşaat sektöründe en çok kullanılan iş makineleri arasında yer alan forkliftler, çatalları aracılığıyla insanların taşıyamayacakları (ya da taşımakta zorlanacakları) yüklerin nakledilmesini, taşınmasını ya da bir rafa kaldırılmasını sağlamaktadırlar.
Bu iş makineleri sundukları zaman kazancıyla ve işçilik maliyetlerinden tasarruf edilmesini sağlamaları yönleriyle çok önemli araçlar olarak kabul edilebilirler. Ama forklift satın alma maliyetlerinin yüksek düzeylere çıkabilmesi, bu araçlardan faydalanmak isteyen iş yeri sahiplerini zorlayabilmektedir. Bu nedenle alternatif arayan iş yeri sahipleri, forklift kiralayan şirketlerin sundukları teklifleri değerlendirmektedirler. Peki, forklift kiralamanın avantajları nelerdir?
Forklift Kiralama Yönteminin Sağladığı Maliyet Avantajı
İşin maliyeti değerlendirildiğinde; forklift kiralama tercihinin forklift satın alma alternatifine göre daha uygun olduğu söylenebilir. Örmek vermek gerekirse, 100 bin TL fiyatla satışa sunulan kiralık forklift maliyetiyle kıyaslayabiliriz.
100 bin TL fiyatla satılan forklifti satın almak için peşin para kullanmak ya da banka kredisi (genellikle 3 yıl vadeli) çekmek gerekecektir. Bu durumda söz konusu aracı satın almanın 3 yıllık maliyeti, elimizdeki peşin paranın getirisinden faydalanamamak ya da kredi faizi ödemek, artı aracın satış bedeli olan 100 bin TL olacaktır. Bu da 100 bin TL + 30 bin TL (peşin para getirisi ya da kredi faizi) demektir. Yani aracın maliyeti 130 bin TL olacaktır. Buna yıllık %5 civarında olan bakım maliyetlerini eklersek, forkliftin 3 yıl sonundaki gerçek maliyeti 150 bin TL civarına yaklaşacaktır. 3 yıl sonunda aracı %30 değer kaybıyla sattığınızı düşünürsek ( yani 70 bin TL), forklift satın alarak katlandığınız maliyet (3 yılda) yaklaşık 80 bin TL olacaktır. Bazı vergi avantajları vs. hesaplanırsa, maliyet yine de 60 bin TL civarında olacaktır.
Aynı aracı kiraladığınızda katlanmanız gereken 3 yıllık maliyet ise 50 bin TL’yi aşmayacaktır. Aylık 1.500-2.000 TL civarına kiralayabileceğiniz forklift, bakım-onarım ve yedek parça gibi ekstra maliyetlere katlanmadan kullanabileceğiniz bir araç olacaktır. Dolayısıyla 3 yıllık toplam maliyet 60-70 bin TL civarında olur. Bu rakamdan yine söz konusu olan bazı vergi muafiyetleri vs. düşülürse, forklift kiralama yönteminin 3 yıllık yaklaşık maliyeti 50 bin TL veya altında olacaktır.
Sonuç olarak birkaç yılı aşmayan kısa süreli ihtiyaçlarda forklift kiralama maliyetinin, forklift satın alma maliyetinden daha düşük olduğu söylenebilir.
Forklift Kiralamanın Sunduğu Tüm Faydalar
Forklift kiralayarak elde edeceğiniz avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Ağır malzemeleri taşımayı kolaylaştıran araç, önemli miktarda iş gücü avantajı ve zaman tasarrufu sağlayacaktır.
- Ağır malzemelerin daha kısa sürede ve daha düşük maliyetlerle taşınması, iş hacminizin artmasına yardımcı olacaktır.
- Ağır malzemeleri insan gücüyle taşımak zorunda kalmayacağınız için, istenmeyen iş kazalarının ve dolaylı maliyetlerin önüne geçebileceksiniz.
- Yukarıda yaptığımız değerlendirmeye bakılırsa, forklift kiralama yönteminin forklift satın alma alternatifine göre daha düşük maliyetlerle (özellikle kısa süreli ihtiyaçlarda) kullanılabileceği görülebilir. Kiralama süresinin iş ihtiyaçlarına göre belirlenmesi ise firmanızın ekstra maliyetlere katlanmasını önler, maliyetlerin daha da düşmesini sağlar.