Kanserli 4 kişiden 1’i de depresyon yaşamaktadır.
Yaşınız, yaşam evreniniz veya koşullarınız ne olursa olsun, bir kanser teşhisi genellikle yaşamdaki görünümünüzü ve sağlık konusundaki yaklaşımınızı değiştirir.
Kanserle yaşamak onunla fiziksel, duygusal ve zihinsel esenlikte çok büyük bir değişim yaratabilir. Kanser teşhisi, vücudu olumsuz, zor ve sıklıkla ağrılı bir şekilde etkiler.
Aynı durum, ister cerrahi, kemo veya hormon replasmanı olsun, kanser tedavileri için de geçerli olabilir; bu da zayıflık, yorgunluk, olumsuz düşünme veya mide bulantısı gibi ek semptomları da beraberinde getirebilir.
Kanserli biri, hastalığın ve tedavinin vücutlarında yarattığı önemli etkiyi yönetmek için çalışır, aynı zamanda zihinsel iyi oluşları üzerindeki potansiyel etkiyle de karşı karşıya kalırlar.
Kanser muazzam miktarda duygusal ağırlık taşır ve bazen korku, endişe ve stres ile kendini gösterir.
Bu duygular, küçük ve yönetilebilir hale gelebilir, ancak zaman geçtikçe, bazı durumlarda klinik depresyona yol açan, başa çıkmak için daha fazla tüketici ve daha karmaşık hale gelebilir.
Depresyon ve anksiyete belirtilerini ve kendinizi ya da sevdiğiniz bir kişide gördüğünüzde ne yapacağınızı burada görebilirsiniz.
Depresyon ve Kanser
Depresyon, kanserle yaşayan kişilerde oldukça yaygındır. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, kanserli 4 kişiden yaklaşık birinde klinik depresyon var.
Semptomlar şunları içerebilir:
- Üzüntü, boşluk ya da umutsuzluk duyguları
- Yapılan şeylerde ilgi ya da zevk kaybı
- Düşünme veya konsantre olma bozukluğu
- Yüksek düzeyde yorgunluk ve bitkinlik
- Yavaşlatılmış düşünce, hareketler veya konuşma
- Mide bulantısı, mide ağrıları veya sindirim problemleri
- Ajitasyon veya huzursuzluk dahil olmak üzere ruh halindeki değişiklikler
- Uykusuzluk veya aşırı uyku hali dahil olmak üzere uyku bozuklukları
Bu depresyon belirtileri listesi kanser ve kanser tedavilerinin yan etkileri ile örtüşebilir.
Depresyonun genellikle daha uzun süren, daha yoğun ve geçici üzüntü duygularından daha yaygın olduğu unutulmamalıdır.
Anksiyete ve Kanser
Anksiyete, kanserli insanlarda da ortaya çıkabilir ve aralarında hafif, orta, yoğun olarak değişkenlik gösterebilir.
Yaygın anksiyete belirtileri şunları içerebilir:
- Aşırı endişe duymak
- Huzursuzluk ve sinirlilik duyguları
- Konsantre veya odaklanma ile ilgili zorluklar
- Fiziksel olarak gergin olmak ve rahat hissetmemek
Kanserle yaşayan bireyler geleceği, ailesi, kariyeri veya mali durumu hakkında endişe verici miktarda zaman harcayabilirler. Bu kaygı, hayatlarının çeşitli yönlerini tüketebilir ve işlevlerini yerine getirebilir.
Yoğun anksiyete dönemleri panik ataklara dönüşebilir. Panik ataklar genellikle 10 dakikadan daha kısa süren yüksek kaygı dönemleridir (bazı insanlar panik ataklarının daha uzun sürdüğünü bildirmelerine rağmen).
Bir panik atak belirtileri şunları içerebilir:
- Artan bir kalp hızı
- Nefes darlığı
- Uyuşukluk hissi ve baş dönmesi
- Sıcak basmaları veya soğuk terleme
Kanser, Endişe ve Depresyon ile Başa Çıkmak İçin İpuçları
Zaten kanserle savaşan biri için, depresyon veya endişeyle karşı karşıya kalmanın getirdiği zorluk, göz korkutucu görünebilir. Ruh sağlığınıza dikkat edilmesi, aynı zamanda fiziksel sağlığınızı korumak için size yardımcı olabilecektir.
Ruh sağlığınızı yönetme sürecine başladığınızda, negatif duygularla baş etme becerilerinden kaçınmak, etrafınızdakilerle dürüst ve açık olmak ve yardım istemek önemlidir.
Ne Yapmamak Gerekir:
- Sorundan sakınmayın. Daha yüksek kaygı seviyeleri, eldeki problemle karşılaşmadan nadiren hafifletilir.
- İyi olduğunu söyleyerek başkalarını yanıltma. Kendinize veya onlara karşı adil değil. Konuşmak ve başkalarının iyi olmadığınızı söylemesine izin vermek gerekir.
- Depresyon ve anksiyeteyi azaltmak için alkol veya başka maddelere güvenmeyin. Kendi kendine ilaç tedavisi büyük ihtimalle semptomları iyileştirmeyecek ve hatta daha fazla problem ekleyecektir.
- Ne Yapmalıyız? :
Duygularınızı ve davranışlarınızı kabul edin. Ne hissettiğini, düşündüğünü söylemek yanlış değil. Kanser teşhisi konulması herkes için zor bir zaman olabilir. Onları değiştirmeye çalışmadan önce bu hisleri gözlemlemek ve kabul etmek için bir adım atın. - Sevdiklerinizle veya bir terapistle düşünceleriniz ve duygularınız hakkında konuşun. Depresyon ve anksiyete ile başa çıkmak kendinizle başa çıkabilmek için ezici olabilir. Güvendiğiniz kişilerle konuşmak, duygularınızı işleme koymanıza, kabul etmenize, hatta onaylamamıza ve sizi başa çıkmanın yollarını bulmanıza yardımcı olacaktır.
- Fiziksel sağlığınıza odaklanın. Sağlığınız bozulmaya başladığında, bazı insanlar fiziksel ihtiyaçlarını engellemekten vazgeçirirler. Ancak, şimdi iyi beslenme, yeterince dinlenme, teşhis ve tedavi sırasındaki yeteneğinizi en iyi şekilde kullanmanın zamanıdır.
Kanser, fiziksel ve zihinsel sağlığı etkiler. Genel etkiyi anlayarak, yalnız olmadığınızı yardım ve desteğe erişebildiğinizi fark ederek, her iki cephede de kanserle savaşabilirsiniz.