Dutun Faydaları
Ilıman iklimde yetişen ve 4-5 metreyi bulan ağaçlarda oluşan dut, dünyanın her yerinde severek tüketilen bir besindir. Siyah dut, yeşil dut ve mavi dut olarak üç ana guruba ayrılan dutun tadı greyfurdu anımsatmaktadır.
Dutun Faydaları Nelerdir?
Dut Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor: Dutun en önemli işlevlerinden biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. İç salgı sistemini hızlandıran ve salgıyı fazlalaştıran dut sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenir. Ayrıca dut sıvı tüketmenizi de tetikler. Bu sayede vücudunda sıvı eksikliği olan kişiler için çok önemli bir rol oynar.
Dut Kanı Temizleme Görevini Üstlenir: Kan dolaşımını arttıran ve kanı temizleyen dut sayesinde dolaşım sisteminizi sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Sigara ya da alkol kullanıyorsanız yorulan ve zorlanan dolaşım sisteminizi dut sayesinde sağlığına kavuşturabilirsiniz. Kalp ve damar hastalıklarının da önüne geçen dutun düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
Dut Böbrekleri ve Karaciğeri Temizler: Karaciğer ve böbrekler vücudun en önemli organlarıdır. Bu nedenle sağlıkları çok önemlidir. Her gün düzenli bir şekilde dut tüketen insanlar karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına yakalanma risklerini azaltır.
Dut Soğuk Algınlıklarının ve Gribin Önüne Geçer: Bağışıklık sistemini güçlendiren dut sayesinde grip ve nezle gibi rahatsızlıkların önüne geçilebiliyor. Eğer düzenli bir şekilde dut tüketiyorsanız içerdiği C vitamini sayesinde soğuk algınlıklarından ya da gripten korunabilirsiniz.
Kanseri Önleyici Etkisi Vardır: Dutta bulunan farklı antioksidanlar vücudu kanser türevlerinden korumaktadır. Zengin orandan bulunan bu antioksidanlar prostat kanser hücrelerine set koyarak tümörün oluşumunu engeller.
Ameliyat Sonrasında Faydalıdır: Ameliyat sonrasında yaşanan virüs ve mikrop kapmalar dut sayesinde engellenebilir. Kişinin daha hızlı ve sağlıklı olarak ayağa kalkmasına yardımcı olur.
Kan Şekerini Dengeler: Flavonoid açısından zengin olan dut kan şekerinin normal seviyede seyretmesini sağlayarak açlık hissi oluşturmaz.
İştahı Açar: Sindirim sistemine faydası ile bilinen dut iştahın açılmasını sağlar. Kilo almak isteyen kişiler günde 1 avuç kadar dut tüketerek sağlıklı kilo alımı sağlayabilirler.
Dutun ve Saç Sağlığı: Dut içerisinde antioksidan maddeler içerdiği için bu maddeler saç sağlığı için de çok büyük önem taşır.
- Dutları alın ve temizleyin.
- Soğuk suya ekleyin ve kaynatın.
- Kaynayan suyu kenara alın ve soğumasını bekleyin.
- Bu su ile saçlarınızı yıkayın.
Bu formül sayesinde saç sağlığınızı koruyabilir, kepek problemlerinin önüne geçebilir, saç dökülmesini engelleyebilirsiniz. Saç derisinin sağlıklı olması güçlü saçlara sahip olmanız için çok önemlidir. Bu uygulamayı haftada bir kez tekrarlamalısınız. Eğer ciddi bir saç derisi problemi yaşıyorsanız;
- Dut yapraklarını yıkayın.
- Dut yapraklarını kaynatın.
- Bu kaynayan karışıma limon suyu ekleyin.
- Haftada 1 kez saçınızı bu su ile yıkayın.
Dut ve Cilt Sağlığı: Antioksidan içermesi nedeni ile dut cilt için de oldukça yararlı bir besindir. Dut tüketerek cildinizin genç kalmasını ve nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer çok kuru bir cilde sahip iseniz;
- Dut yapraklarını yıkayın.
- Zeytinyağı ile yıkanan dut yapraklarını karıştırın ve ezin.
- Cildinize bu karışımı uygulayın.
- Dut Pekmezinin Faydaları
- Enerji verir.
- Karaciğeri ve kalbi korur.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Antioksidan etkisi ile grip ve soğuk algınlığından korur.
- Zeka gelişimine yardımcı olur.
Kuru Dutun Faydaları
Sabahları aç karnına kuru dut tükettiğinizde bağırsaklarınız harekete geçer ve bağırsaklarda kurt bulunuyorsa hızlıca atılması sağlanır.
Anemi hastaları kuru dutu düzenli olarak tükettiklerinde kansızlık sorununu engellemiş olurlar.
Kuru dut bünyeye enerji ve zindelik verir.
Kuru dutu suda kaynatıp suyunu içtiğinizde idrarın hızlıca sökülmesi sağlanır. Dut suyu aynı zamanda ateşli hastalara verilerek ateşin düşmesine yardımcı olur.
Kolesterol ve kan şekeri dut kurusu ile normale döner.
Kuru dut suyu ile saçlar ve yüz yıkanarak temizleme sağlanabilir.
Dut Yaprağının Faydaları
Dut yaprakları kaynatılarak tüketildiğinde kalp sağlığını korur. Bundan en iyi verimi almak için alıç çiçeği ile birlikte kaynatılabilir.
Dut yapraklar saç ve cilt sağlığı için etkilidir.
Dut yaprağı çayı genel sağlığın korunmasını sağlar.
Bünyeyi kış hastalıklarına karşı daha iyi korur.
Solunum yollarında oluşan enfeksiyonlara iyileştirir.
Karaciğeri koruya dut yaprağı çayı günde en fazla 3 bardak tüketilmelidir.
Dutun Besin Değerleri
Dutun 100 gramında;
- %8 karbonhidrat
- %1 protein
- %0 yağ
- %2 lif
- Sodyum, potasyum, kalsiyum, Vitamin A, Vitamin C ve demir bulunur.
Sağlıklı Lök Tatlısı
Kuru dut ve ceviz ile yapılan Elazığ’ın en meşhur tatlılarından biri olan lök oldukça sağlıklıdır. Dutların toplanıp kurutulması ve daha sonra öğütülüp un kıvamına getirilmesi gerekiyor. Sonrasında ise bu un haline gelen dutlar ile ceviz 3 saat makine ile yoğrularak macun kıvamına geliyor. Başka hiçbir besin maddesinin katılmadığı lök sağlıklı bir tatlıdır.
Dut Kurusu Nasıl Yapılır?
Dutlar alınır ve temiz bir bezin üzerinde serilir. Ardından da 1 gün boyunca güneşin altında bekletilir. Böylece dut kurusu elde edilmiş olur.
Dutun Yan Etkileri
Dut Kan Şekerini Etkiler: Normal seyir eden kan şekerinin düşmesini sağlayan dutu, kan şeker seviyesi düşük olanlar tüketmemelidir. Bazı uzmanlar bunu onaylamazken bazı uzmanlar bu tezi savunmaktadır.
Cilt Kanseri Riskini Arttırıyor: Bilim adamlarının fareler üzerindeki yaptığı deneylerde hidrokinon içeriğinin cilt kanserine neden olduğunu tespit etmişlerdir. Cilt sağlığını olumlu yönde etkilese de aşırı dut tüketiminden kaçınmak gerekiyor.
Böbrekleri Etkiliyor: Potasyum açısından zengin olan dut safra kesesinde ve böbreklerde oluşan sorunları etkiliyor. Eğer kemoterapi tedavisi görmekteyseniz dut tüketiminden kesinlikle uzak durmalısınız.
Kemoterapide Önerilmiyor: Lösemi hücrelerini tetiklediğini gözlemleyen Nihon üniversitesi kemoterapi gören hastaların dut tüketmelerini kesinlikle yasaklıyor.