Ilıman iklimleri seven dut dünya üzerinde bir çok ülke de yetişmektedir. Asya, Afrika ve Avrupa kıtasında mavi, kırmızı, siyah ve yeşil renkte olmak üzere dört farklı türde yetişen dut çok tatlı olabildiği gibi ekşimtrak tadı ile bir çok tatlıya hem rengini hem de tadını vermektedir. Ülkemizde hemen hemen her bölge de yetişen dut meyvesi besin değeri olarak da çok zengin bir içeriğe sahiptir.
Dut; protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olmasının yanında anti oksiyadinin, antosiyaninin, flavonoid, lutein, zea – ksantin, beta karoten, ansi karoten gibi antioksidan minaelleri ve kalsiyum, demir, folat, niasin minarellerini içerir. Vitamin olarak A, E, C, K vitamini bakımından zengin olan dut bu içerikleri sayesinde sağlığımızı koruduğu gibi çocukların gelişimlerinin da sağlıklı olmasına katkı sağlar.
Dutun Faydaları
Bağışıklık sistemi; özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayan dut, toksin oluşumunu engeller ve vücudunuzda yer alan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Kan pıhtılaşmasını ve kanın aşırı sulanmasını önleyici özelliği ile hayati öneme sahip bir besin kaynağıdır.
Kanser; Dut bir çok meyve ve sebzeye göre çok farklı antioksidan içeriğine sahip olduğu için kanser hücrelerinin yayılmasını ve çoğalmasını önlediği gibi kanser oluşumunu da önler. Bu açıdan çok önemli bir kanser ilacı olarak bilinen dut doktorlar tarafından tüketilmesi konusunda tavsiye edilmiştir.
Karaciğer hastalıkları; Dut, safra sıvısını ve enzim sentezini düzenleyerek karaciğer aşırı yorulmasını önleyerek siroz vb hastalıkların oluşmasını önler. Ayrıca karaciğerde birikmiş olan toksinlerin atılmasını da sağlayarak karaciğer hastalıklarının oluşmasına ve özellikle karaciğer kanseri oluşmasına engel olur.
Kan düzenleyici; Dut içeriğinde bulunan enzim ve minareller ile kanın aşırı sulanmasını önlediği gibi kanın pıhtılaşmasını da önler. Ayrıca kanı düzenleyerek kan basıncının kontrol edilmesini ağlayarak tansiyonun aşırı düşmesi ve aşırı yükselmesi gibi olumsuz sağlık sorunlarını ortadan kaldırır. Düzenli kullanımı ile kişilerin hipertansiyon rahatsızlığına yakalanmasını da önler.
Enfeksiyon oluşumu; Dutun faydaları arasında önemli özelliklerinden biri de ameliyat gibi operasyonlardan sonra ameliyat ve dikiş bölgesinde enfeksiyon oluşmasını önlemesi ve yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamasıdır. Kan dolaşımının düzenleyerek kan ile yara bölgesine ilgili besinlerin taşınmasını sağlayan dut iyileşme sürecinin hızlı olmasını da sağlar.
Diyabet; Dut doğal şekerlere sahip olan bir meyve olduğu için kan şekerinin doğal yollarla kontrol altına alınmasını sağlar. Ayrıca kan şekeri hastalığı olan diyabetin oluşmasını önleme özelliği ile doğal bir ilaç olan dut, diyabet hastalarının düzenli olarak tüketmesi ile şeker düzeyinin kontrol altında tutulmasına ve vücudun ihtiyacı olan şekerin sağlanmasına yardımcı olur.
Görme hastalıkları; İçerdiği zengin A vitamini sayesinde görme yetisinin iyileşmesini sağladığı gibi göz bozuklukları oluşmasını önleyen dut ayrıca göz hastalıklarının tedavisinde de doğal bir ilaç görevi görür.
Cilt sağlığı; İçerdiği antioksidan minarelleri ile cilt sağlığınızı koruyan ve cildinizin sağlıklı beslenmesini sağlayarak canlı, parlak bir cilde sahip olmanızı sağlayan dut, cilt gözeneklerinde birikmiş olan ölü hücrelerin ve toksinlerin atılmasına da yardımcı olur.
Dut Nasıl Tüketilmelidir ?
Dut, meyve olarak tane tane tüketilebileceği gibi mevsimi dışında tüketilebilmesi için dut şurubu olarak adlandırılan dut suyu şeklinde veya dut pekmezi olarak da tüketilebilir. Halk arasında kara dut pekmezi olarak bilinen dut, meyve halinde olduğu kadar şurup veya pekmez halinde de zengin bir içeriğe sahiptir. Dutun faydalarını yaz kış bu şekilde tüketerek de görebilirsiniz.
Dutun Zararları
Dutun faydaları kadar zararları da vardır. Zararları arasında;
- Aşırı tüketilmesi ishale yol açar,
- Aşırı tüketilmesi kan şekerinin yükselmesine neden olur,
- Aşırı tüketilmesi karbonhidrad emilimini olumsuz etkilediği gibi karbonhidrad eksiliğine bağlı hastalıkların oluşmasına neden olur.
- Potasyum açısından zengin bir meyve olması çok tüketildiğinde böbreklerde potasyum birikmesin eve buna bağlı olarak böbrek rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur.