Dutun ve dut yaprağının sağlığa faydaları saymakla bitmez. Cilde, saça, iç hastalıklara, dermoatolojik problemlere bire bir dutun kendisi ve yaprağının ayrı ayrı faydaları vardır. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Fransa ve Asya’nın en üst düzeydeki sağlık kurumlarında yürütülen araştırmalardan elde edilen bilimsel veriler dut yaprağı mucizesini kanıtlar niteliktedir. İbrahim Saraçoğlu, Feridun Kunak gibi uzmanlar bir çok yerde bu bitki yaprağının yararlarını anlatır.
Dut yaprağının faydaları
- Kan basıncı seviyesini kontrol eder, tansiyonu düzenleyici etkisi vardır.
- Aynı şekilde kan şekeri seviyesini kontrol eder. Dut yaprağı şeker hastalığı tedavisinde oldukça önemlidir.
- Kötü kolestrolü düşürür.
- Karaciğer için harika bir bitkidir. Karaciğer hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Çok güçlü antioksidanlar içerir.
- Göz hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalbin ritmini dengeler, bağırsakları temizler ve karaciğeri temizler.
- Göz sağlığı için önemlidir, a vitamini deposudur.
- B1, B2 ve B6 vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
- İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirir, hastalıkları önler.
- Aminoasitler ile harika bir protein kaynağıdır.
- Kalsiyum, Potasyum, Magnezyum, Demir ve Çinko bakımından çok zengin bir bitkidir.
- Kemikleri güçlendirir, cildi güzelleştirir.
- Sindirim sistemini düzenler, kabızlık problemine çok iyi gelir.
Dut yaprağının saça faydaları nelerdir?
Dut yaprağı kalsiyum, magnezyum ve demir bakımından oldukça zengindir. Sağlıklı bir saç için demir alımının yeterli ve dengeli olması gerekir. Bu sebeple de dut yaprağı, sağlıklı ve güçlü bir saç yapısı için çok faydalıdır.
Dut yaprağının karaciğere faydası nedir?
Kuru ve taze dut yaprakları düzenli olarak tüketildiğinde özellikle karaciğer kanserine karşı koruyucudur. Kan şekerini düşürmesi ve sakkaroz emilimini azaltması sayesinde yaşlanmaya karşı da etkilidir
Dut yaprağı ne zaman toplanır?
Dut yaprağı toplama zamanı çok önemlidir. Çünkü yapılan bir çok bilimsel çalışmada dut yaprağının meyveleri olgunlaştıktan sonra toplanmaması gerektiği belirtilir. Dut yaprağının toplanma zamanı, ilkbahardır. Dutlar henüz olgunlaşmadan yaprakları yeşilken toplanmalıdır. Sonrasında yaprakların besin değerlerini kaybetmesi hatta zehirli hale gelmesi mümkün olabilir.
Dut yaprağı nasıl kurutulur?
Tüm taze sebze ve meyveler, en sıcak zamanlarda güneşte kurutulur. Ancak unutmamak lazım ki, meyve sebzelerin çok aşırı sıcak yerlerde direk güneş altında kalması zararlı olabilir. Bu yüzden güneşe yakın, çatı gibi yerlerde gölgede dut yaprağı kurutmak daha mantıklıdır.
Taze dut yaprağı çayı nasıl yapılır?
Dut yapraklarını taze ve kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Aynı şekilde hem tazesinden hem de kurusundan çay yapabilir, tazesini haşlayıp salatalarınıza katabilirsiniz. Taze dut yaprağından çay yapmak için, önce yaprakları yıkamanız gerekir. Tozunu aldıktan sonra yaprakları kaynamakta olan bir suya atıp haşlayın. Ilıdıktan sonra tüketebilirsiniz.
Kuru dut yaprağı çayı nasıl yapılır?
- 2 yemek kaşığı kurutulmuş dut
- 4 su bardağı soğuk su
- İsterseniz tatlandırmak için bir çay kaşığı bal
Kurutulmuş dut yaprağını kaşıkla ölçebilirsiniz. İki yemek kaşığı kuru dut yaprağı ile çay yapabilirsiniz. 4 su bardağı suyu kaynatın. Sonrasında ocaktan alın. İçine sudan geçirilmiş iki yemek kaşığı dut yaprağı kurusunu atın. 10 dakika demledikten sonra taze olarak tüketin.
Dut yaprağı kurusunun cilde faydaları
Dut yaprağı kurusu ciltte egzama gibi ciddi deri problemlerinin tedavisinde oldukça önemlidir. Tıpkı kurusu gibi yaprağı da cildi yenileyici özelliklere sahiptir. Dut yaprağının saç derisindeki kepeği tedavi etmesi konusunda da, oldukça iyi sonuçlar alınmış çalışmalar vardır.
Dut yaprağı kuruyken de tazeyken de çok faydalıdır. Tazesinin saklanması çok zor olduğu için dutun yaprağı da kendisi de daha çok kuru olarak muhafaza edilir. En az yaprağı kadar sağlıklı olan dutun faydaları için kuru dutun faydaları yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaynak: https://www.greensilk.com/benefits/mulberry-leaf-health-benefits/