Doğru Soluk Alıp Vermenin Faydaları
Doğru soluk alıp vermenin ruh hali, sindirim, kalp, sinir sistemi, kaslar, beyin, diş ve yüz yapısının geliştirilmesi ve uykunuzu alıp almadığınıza karar vermenize etki ettiğini biliyor muydunuz?
Genel olarak daha fazla enerji, daha fazla sağlık, daha fazla uyum, daha az endişe, daha az korku, daha iyi ilişkiler ve sadece mutlu bir hayat için doğru soluk alıp vermeniz yeterli olacaktır.
Doğru Soluk Alıp Vermenin Faydaları Nelerdir?
Vücudunuz için en uygun fizyolojik şekilde nefes almamız gerekir. Çoğumuz sığ ya da çok nefes alırız ve bunlar bize zarar verir. Ancak doğru nefes alındığında durum çok farklı olur.
- Doğru nefes kırışık oluşumunu engeller.
- Cilt sorunlarının çoğunu uzak tutar.
- Strese kolaylıkla boyun eğmememizi sağlar.
- Enerji sıkıntısına yol açmaz.
- Vücudun genel işleyişine katkı sağlar ve hastalıkları uzak tutar.
- Besinler daha iyi emilerek sindirilir.
- Kan dolaşımı artar ve her kişi sabit kilosuna erişir.
- Sinir sisteminde düzen sağlanır.
- Vücuda yeterli seviyede oksijen alınacağından kan seviyesi de normal olur ve kalitesi artar.
- Kafanızın rahat olmasını ve kötü düşüncelerden kolay arınma sağlar.
Doğru Nefes AlmaYöntemleri
- Burundan nefes alın
- Diyaframdan nefes alın
- Rahat nefes alın
- Ritmik nefes alın
- Sessiz nefes alın
Doğru nefes alıp almadığınızı öğrenmek için sırt üstü uzanın ve karnınıza bir kitap koyun. Her nefes alıp verişinizde kitap inip çıkıyorsa diyaframdan yani doğru nefes alıyorsunuz demektir.
Yanlış Nefes Almanın Doğurduğu Sonuçlar
- Sinir sistemini dengesiz hale getirir: Nefes alış verişi sinir sistemi üzerinde hemen etki sağlar. Sinirli bir anda daha hızlı nefes alıp verirsiniz ve bu daha çok sinirlenmenize neden olur. Solunumu bilinçli olarak yavaşlatırsanız ve siniriniz yatışacaktır.
- Kan damarları büzülür: Yanlış nefes alma olayı yüksek tansiyon ile kalp sorunlarına neden olur.
- Daha az enerji üretilir: Kötü nefes alma hücrelere oksijen sağlamak için vücuda az bir zaman tanır. Hücreler oksijene doyamaz ve vücut bunu sağlamak için daha fazla çalışarak enerji sarf eder. Vücuttaki işlemlerin her biri oksijene bağlıdır.
- Beyin: Tükettiğimiz oksijenin % 20’sini kullanır. Oksijen sıkıntısı olduğunda beynin yavaş çalışır ve beyin vücudun diğer bir çok fonksiyonu düzenlediğinden diğer organlar da yavaşlar.
- Kalp: Sürekli aktif şekilde oksijen alan bu organ, yanlış nefes ile oksijen sıkıntısı yaşayabilir. Kötü dolaşım olursa bunun ilk etkilerini ellerinizde ve ayaklarınızda hissedebilirsiniz.
- Kaslar: Kaslar, sert ve gergindir. Hızlı şekilde oluşan oksijen sıkıntısına dayanıklı olsa da uzun vadede olumsuz şekilde etkilenir.
Bu şekilde kraniofasyal anormallikler doğru şekilde nefes almamanız yüzünden size zarar verebilir. Bu nedenle günde aklınıza geldiği zamanlarda nefesinizi dinleyiniz ve düzeltmeye çalışınız.
Doğru nefes alıp vermek nefes alıp verme işlemi kadar önemli. Allahın verdiği bu nefesi niye boşa harcayalım ki:) hem doğru nefes alıp verme sayesinde daha enerjik oluruz ve daha zinde kalırız. Doğru nefes alıp verme işlemi sayesinde ciltte kırışmıyormuş 🙂