Diş iltihabına ne iyi gelir sorusu, bugün bu rahatsızlık ile mücadele eden pek çok kişinin kafasını kurcalamaya devam etmektedir. Doğru tedavi tekniklerinin uygulanmaması halinde şiddetli ağrılara neden olabilen diş iltihabı bu nedenle asla göz ardı edilmemesi gereken sağlık sorunlarından birisidir. Tüm bu bilgiler ışığında diş iltihabına ne iyi gelir diye merak edenlere ilk olarak diş iltihabının ne anlama geldiğinden bahsedildikten sonra belirtileri, tedavisi ve diş iltihabı rahatsızlığında dikkat edilmesi gerekenlerden söz edeceğiz.
Diş İltihabı Nedir?
Diş iltihabı en genel tanımı ile hem diş köklerini hem de dişin çevresinde yer alan diğer dokuları etkileyen bir iltihap türü olarak bilinmektedir. Genellikle ateş ve ağrının eşlik ettiği diş iltihabı çoğu durumda dişlerde meydana gelen çürüme nedeniyle kendisini gösterir.Kronik bir hal aldığı zaman kiste dönen ve ağız mukozasını da delerek dış çevreye erişebilen diş iltihabı, bu nedenle kesinlikle acil tedavi gerektiren sorunlardan birisidir.
Çoğu kişinin diş çürüklerini önemsemediği bilinse de zamanında ve uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilmeyen diş iltihaplarının ilerleyen evrelerde kişilerin başlarına daha farklı pek çok sağlık sorunu çıkarabilecekleri de söylenebilir. Zira diş iltihabına neden olan bakterilerin enfeksiyon halinde dişlerin çevresindeki kök ve kemiklere yayılması, bir müddet sonra bu bölgede şişme ve farklı şiddette ağrı problemlerine neden olabilir. Enfeksiyonların kemik köklerine kadar ulaşması halinde ise bu sorun diş kaybı ile sonuç gösterebilir.
Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Diş iltihabı belirtileri arasında en yaygın olan bulgunun zonklama ve şiddetli ağrı olduğundan söz edilebilir. Genellikle aniden başlayan bu ağrı, üzerinden saatler geçtikçe şiddetini arttırır ve ilerleyen süreçte diş bölgesinin yanı sıra çene, ense ve kulağı da rahatsız edecek seviyeye ulaşabilir. Bunun yanı sıra diş iltihabının diğer belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
- Diş kökünde şişme
- Yüz ve boyun bölgesinde şişlik
- Soğuk ve sıcak olan her türlü yiyecek ve içeceğe karşı hassasiyet
- Ağız içerisinde hissedilen acımsı tat
- Yüksek ateş
- Halsizlik ve yorgunluk
- Yutkunmada zorluk çekme
- Ağzı tam olarak açmada sıkıntı yaşama
- Uykusuzluk problemleri
Diş İltihabı Nasıl Geçer?
Diş iltihabına ne iyi gelir diye merak eden kişilere ilk olarak bazı doğal tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlığı giderebileceklerinden söz edilebilir. Buna göre diş iltihabı konusunda etkili ve bitkisel tedavi seçeneklerini öğrenmek isteyenler aşağıdaki maddeleri gözden geçirebilir.
- Hatmi kökü, çiçekleri ve yaprakları alınarak bir cezvede kaynatılıp suyu ile ağız gargarası yapılırsa diş iltihabına iyi gelir.
- Meyan kökü, her gün 2-3 fincan olacak şekilde bir su bardağı su içerisine atıldıktan sonra ağız gargarası yapılırsa diş iltihabını iyileştirir.
- At kuyruğu otu, yaklaşık 10 dakika boyunca suda kaynatıldıktan sonra suyu ile gargara yapılırsa diş iltihabını geçirir.
- Papatya çayı, 250 miligram ölçüsünde sıcak su ile 3-4 çay kaşığı kadar olacak şekilde karıştırılıp bir müddet bekletildikten sonra suyu ile gargara yapılırsa diş iltihabını giderir.
- Su teresi, sıcak su ile karıştırılarak gargara yapılırsa diş iltihabına iyi gelir.
- Ahududunun çiçeği alınarak sıcak su ile kaynatıldıktan sonra gargara yapılırsa diş iltihabını geçirir.
- Frenk üzümü, kaynatılıp ılındıktan sonra ağızda gargara yapılırsa diş iltihabına iyi gelir.
- Bal, adaçayı ve sirke alınarak bir kapta karıştırılıp sıcak su ile kaynatılırsa elde edilen suyla gargara yapılabilir ve bu karışım diş iltihabını geçirebilir.
- Kan otu, iyice kaynatıldıktan sonra ağız gargarası yapılırsa diş iltihabını geçirebilir.
- Ekinezya, su ile karıştırılıp gargara olarak kullanılırsa diş iltihabını iyileştirebilir.
- Karahindiba, semizotu, ıspanak ve ısırgan otu yaprakları bir kaba alınarak iyice dövüldükten sonra kaynatılıp ağız gargarası olarak kullanılırsa diş iltihabını tedavi edebilir.
- Siyah çay demlendikten sonra ağız gargarası olarak kullanılırsa diş iltihabı üzerinde olumlu etki gösterebilir.
- Ratanya, bir çay kaşığı ölçüsünde alındıktan sonra 250 mg kaynar su ile kaynatılıp demlenmeye bırakılabilir. Sonrasında ise ağız gargarası şeklinde kullanılabilir ve diş iltihabına iyi gelir.
- Isırgan otu, kaynatıldıktan sonra ardıç ile karıştırılabilir ve ağız gargarası şeklinde kullanılarak diş iltihabı üzerinde tedavi edici özelliğini gösterebilir.
- Teatree yağı, bir bardak suya eklenip ağız gargarası olarak kullanılırsa kısa sürede diş iltihabını geçirebilir.
- Kuru nane, 2 çay kaşığı ölçüsünde alındıktan sonra 250 mg kaynar su ile karıştırılabilir ve ağız gargarası olarak kullanılabilir. Arzuya göre içilebilecek olan bu çay ile diş iltihabı tedavi edilebilir.
- Nar suyu, doğrudan ağız gargarası olarak tercih edilebilir ve diş iltihabını kurutucu özellik göstermesi ile bilinir.
- Aynısafa çiçeği, kaynatıldıktan sonra suyu ile ağız gargarası yapılabilir. Düzenli kullanımda diş iltihabını tedavi edici özellik gösterir.
Tüm bunların yanı sıra beşparmak otu, böğürtlen yaprağı, ergeç sakalı, kaşıkotu, gülhatmi ve çınar ağacı yaprağı gibi bitkilerin de kaynatılmalarının ardından ağız gargarası olarak kullanılmaları, iyileştirici etkileri ile diş iltihabına ne iyi gelir diye merak eden kişilere verilebilecek ideal yanıtlar arasında gelmektedir.
Diş İltihabında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş iltihabına ne iyi gelir sorusunu doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri ile yanıtladıktan sonra diş iltihabından muzdarip olan kişilere dikkat etmeleri gereken bazı konulardan da bahsedilebilir. Buna göre diş iltihabı problemi ile mücadele eden kişiler;
- Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınmalıdır.
- Yemek yedikleri esnada iltihaplı olan dişlerini çiğneme amacıyla kullanmamalıdır.
- Dişlerini düzenli olarak günlük fırçalamalıdır ve diş yüzeyinde herhangi bir yemek artığı birikmesine engel olmalıdır.
- Anti bakteriyel olarak piyasaya sunulan ağız gargaralarından kullanmalıdır.
- Sigara içiyorlarsa sigara tüketimini en aza indirmeli ya da tamamen kesmelidir.
- Diş yüzeyini ya da diş etlerini tahriş edebilecek her türlü yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır.
- Isı, iltihabın ağız içerisinde yayılmasını kolaylaştıracağı için problemli bölgeye sık sık soğuk kompres uygulamaları yapmalıdır.
- Diş iltihabı nedeniyle yüzde şişlik oluşması durumunda yine aynı bölgeye soğuk kompres uygulamalıdır.
Tüm bunların yanı sıra diş iltihabına ne iyi gelir diyenlerin evde deneyebilecekleri doğal tedavi yöntemlerinin dışında mutlaka uzman bir doktora görünmeleri gerektiğinden de söz edilebilmektedir. Bu nedenle yukarıda önerilen bitkisel tedavi seçeneklerinin yalnızca ek bir tedavi opsiyonu olduğu unutulmamalı ve diş ya da ağız içi problemlerinde mutlaka bu konuda uzman olan özel sağlık kuruluşları ya da devlet hastanelerinden kanal tedavisi, diş çekimi ya da ilaç tedavileri konusunda destek alınmalıdır.