Demirin Faydaları

Demir, insan beslenmesinde dengeli bir miktarda tüketildiğinde oldukça önemli ve sağlıklı bir kaynaktır.

  • Demir, hemoglobin Oluşumunu Artırır.Hemoglobinin oluşumu bu mineralin başlıca işlevidir. Sadece bu değil, hemoglobinin bir parçası olduğu için, vücut hücrelerine de oksijen taşınmasında yardımcı olur. Ek hemoglobin hayati derecede önemlidir çünkü insan, hem iç hem de dış yaralar yoluyla çeşitli şekillerde kan kaybetme eğilimindedir. En önemlisi, kadınlar menstruasyon yıllarında her ay kayda değer miktarda kan kaybederler.  Bu da kadınların erkeklerden daha fazla anemiden muzdarip olmasının en önemli nedenlerinden biridir.

 

  • Demir, kas fonksiyonlarını iyileştirir. Bu mineral, kas sağlığı için hayati bir unsurdur. Kas dokularında bulunur ve kasların kasılması için gerekli olan oksijenin sağlanmasına yardımcı olur.Bu olmadan, kasları tonlarını ve esnekliğini kaybeder; kas güçsüzlüğü aneminin en belirgin işaretlerinden biridir.

 

  • Demir, beyin fonksiyonlarını geliştirir

Demirin en önemli faydalarından biri beyin fonksiyonlarını geliştirmesidir.  Kandaki oksijen miktarını artırdığı için beynin daha iyi çalışmasını sağlar.

Beyindeki uygun kan akışı, bilişsel aktiviteyi harekete geçirebilir ve demans ve Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozuklukların önlenmesi için faydalı olur.

  • Huzursuz bacak sendromunu tedavi eder

Demir eksikliği huzursuz bacak sendromunun nedenlerinden biridir. Kandaki düşük seviye demir, durumun ana nedenidir, bu yüzden takviyenin doktor tavsiyeleri doğrultusunda gerekli seviyelerde alınması bu sorunu tedavi edebilir. Bu, eksikliğinin belirtilerinden biri olan kas spazmlarıdır.

  • Demir, vücut sıcaklığını dengeler

Demir vücut ısısını düzenlemek için önemli bir maddedir. İlginç bir gerçek, vücudun emilim kapasitesine göre kendini düzenleme yeteneğine sahip olmasıdır.Vücut sıcaklığının sabit kalması, enzim ve metabolik fonksiyonların en uygun ve verimli ortamlarında ve sıcaklıklarında meydana gelebileceği anlamına gelir.

  • Demir, oksijen taşıyıcıdır

Demirin en önemli sağlık yararlarından biri, oksijen taşıyıcısı olarak hareket etmesi ve böylece bir hücreden diğerine oksijenin aktarılmasına katkıda bulunmasıdır. Bu, her bir organ sisteminin rutin işlevleri yerine getirmesi için oksijen gerektiğinden, demirin hayati bir işlevidir.

  • Anemi yani kansızlığı tedavi eder

Demir, insan vücudundaki eksikliğinden kaynaklanan demir eksikliği anemisi olarak adlandırılan ağır bir bozukluğun tedavisinde faydalıdır. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanı etkileyen bu korkunç hastalığın önlenmesinde büyük etkisi olmuştur. Anemi, gezegendeki en yaygın beslenme problemidir.

  • Demir, kronik hastalıkları tedavi eder

Demir ayrıca böbrek yetmezliği, anemi ve bağırsak ve boşaltım sisteminin diğer kronik hastalıkları gibi kronik bozuklukların tedavisinde de yardımcı olur.

  • Demir, bağışıklığı güçlendirir

Demir, bağışıklık sistemine güç sağlamada önemli bir rol oynar. Böylece, vücut çeşitli hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşacak kadar yetkin hale gelir. Kırmızı kan hücreleri, hasarlı dokulara, organlara ve hücrelere oksijen sağlamak için gereklidir. Onsuz hiçbir hemoglobin olmazdı; Hemoglobin olmadan, oksijen olmazdı. İyileşme sürecinin gerçekleşmesi için bu temel besin gereklidir.

  • Metabolizmayı hızlandırır, daha etkin çalışmasını sağlar

Organların daha verimli çalışmasını sağlar

Demir, çeşitli enzimatik sistemlerin ve miyoglobin, sitokromlar ve katalaz gibi diğer önemli bileşenlerin en önemli bileşenidir. Bu sistem düzgün işlemezse organların çalışması yavaşlar.

  • Demir, uykusuzluğa iyi gelir

Insomnia olarak adlandırılan uyku hastalığını tedavi eder.  Uykusuzluğun tedavisinde yararlıdır ve insanların sirkadiyen ritimlerini düzenleyerek uyku alışkanlıklarını geliştirir. Uygun kırmızı kan hücresi sayımı aynı zamanda geceleri geceleri uyanık tutulan kan basıncında daha az dalgalanma ile sonuçlanabilir.

  • Konsantrasyonu artırır

Demir, yeterli miktarda tüketildiğinde konsantrasyonu artırmaya ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olabilir . Beyninize artan kan akışı bu önemli yararın sonucudur.

Kaynak: https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-iron.html

Yorum yapın